Transparent
Inloggen
Sluiten

VI neemt uitzendrechtendeal onder de loep

23 november 2023 10:34 - VI
Foto: Pro Shots

VI neemt uitzendrechtendeal onder de loep; image source: Pro Shots

Voetbal International brengt een uitgebreid interview met Eredivisie CV-directeur Jan de Jong, die de kans krijgt om uit te leggen waarom de nieuwe deal met Disney voor de uitzendrechten van de Eredivisie is gekozen. Er wordt ingegaan op de structuur van de deal en het verschil met het bod van het consortium van telecombedrijven. Volgens De Jong maakt de Eredivisie met de nieuwe deal een inhaalslag ten opzichte van andere competities en biedt de constructie unieke kansen die in andere landen niet worden gepakt.

Cruciaal in de structuur is dat de Eredivisie speculeert op toenemende betalingen voor de rechten van de Eredivisie tussen 2025 en 2030. Onder andere in het buitenland, maar ook in het binnenland door de onderhandelingskracht van Disney. De Eredivisie en de KNVB houden samen 49% van de aandelen in de nieuwe joint venture die de rechten gaat exploiteren. "Omdat wij aandeelhouder zijn in de joint venture, hebben wij inzicht in álle cijfers. We zien dus precies hoe het zit met opbrengsten, kosten en winsten. Dat is vrij uniek. Andere competities verkopen hun rechten gewoon aan een partij, maar weten niet welk rendement er op die rechten wordt gemaakt", aldus De Jong.

Gedurende de eerste jaren worden de inkomsten voor de clubs gegarandeerd door Disney door middel van een lening, die later zou vervallen. De exacte constructie hiervan wordt in het stuk niet duidelijk, maar het wordt gepresenteerd als een cruciaal onderdeel. Op een later tijdstip zouden de Eredivisie en de clubs ook kunnen besluiten hun aandeel in de joint venture te verkopen, om daarmee inkomsten te versnellen.

Meer op VI
Tags

eredivisie disney joint jong venture constructie loep uitzendrechtendeal aandeelhouder betalingen binnenland consortium inhaalslag knvb lening onderhandelingskracht speculeert telecombedrijven toenemende uitzendrechten versnellen winsten

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.
PSV E-zine

Meer dan 27.500 fans zijn lid van onze nieuwsbrief. Meld je ook aan!
Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.Tagcloud

ake basarnhem berg boscagli costa dest dijk feyenoord flamingo frankrijk gakpo gerets koeman malen mauro nederland oostenrijk oranje ring rodriguez ronaldopsv rosario schouten sepp strijdplan teze vaio veerman weghorst xavi