Transparent
Inloggen
Sluiten

De wereld van medailles

Dit artikel is een commerciële partnerbijdrage.

26 november 2023 21:28

Medailles zijn al eeuwenlang een symbool van eer, prestatie en erkenning. Of ze nu worden uitgereikt voor militaire heldendaden, sportieve overwinningen of academische excellentie, medailles hebben een speciale plaats in de harten van mensen over de hele wereld. In dit artikel duiken we in de geschiedenis van medailles en ontdekken we de verschillende soorten medailles die bestaan.

De Geschiedenis van medailles


Het gebruik van medailles dateert terug tot de oudheid. De oude Grieken, Romeinen en Egyptenaren hadden al medailles en medaillons in gebruik. Ze werden vaak gedragen als amuletten, ter ere van goden of als symbolen van belangrijke gebeurtenissen. De term 'medaille' zelf is afgeleid van het Latijnse woord "medalia," wat "iets dat in het midden is geplaatst" betekent.

In de middeleeuwen werden medailles vooral gebruikt als eretekens voor ridders en edellieden. Deze medailles werden vaak uitgereikt voor moed op het slagveld of voor trouwe dienst aan een heerser. Ze waren vaak gemaakt van kostbare metalen en versierd met waardevolle edelstenen.

De moderne militaire medaille heeft zijn oorsprong in de 19e eeuw. Tijdens de Krimoorlog (1853-1856) reikte koningin Victoria van Groot-Brittannië medailles uit aan militairen voor hun moed en toewijding in de strijd. Dit markeerde het begin van de traditie van het belonen van militaire prestaties met medailles.
In de sportwereld begonnen medailles populair te worden tijdens de eerste moderne Olympische Spelen in 1896. Sindsdien zijn medailles een essentieel onderdeel van sportevenementen geworden en symboliseren ze de hoogste prestaties in verschillende disciplines.

Verschillende soorten medailles


Medailles zijn er in allerlei vormen en maten, en ze worden voor verschillende doeleinden gebruikt. Hier zijn enkele van de meest voorkomende soorten medailles:

Militaire Medailles


Militaire medailles worden toegekend aan leden van het leger voor uitzonderlijke dienst, dapperheid, langdurige dienst of andere prestaties op het gebied van militaire dienst. Deze medailles variëren sterk van land tot land, maar sommige bekende voorbeelden zijn de Medal of Honor in de Verenigde Staten en het Victoria Cross in het Verenigd Koninkrijk. Militaire medailles zijn vaak zeer prestigieus en worden met veel ceremonieel uitgereikt.

Sportmedailles


Sportmedailles worden toegekend aan atleten voor hun prestaties in sportwedstrijden. De medailles die worden uitgereikt op de Olympische Spelen zijn wereldberoemd. Ze variëren van goud voor de eerste plaats, zilver voor de tweede plaats en brons voor de derde plaats. Deze medailles worden vaak geprezen vanwege hun symbolische waarde en het harde werk en de toewijding die nodig zijn om ze te verdienen.

Academische medailles


Academische medailles worden toegekend aan studenten voor uitmuntendheid in hun academische prestaties. Deze medailles worden vaak uitgereikt aan de beste studenten op middelbare scholen, hogescholen en universiteiten. Ze kunnen variëren van eenvoudige medaillons met inscripties tot meer uitgebreide ontwerpen met symbolen die verband houden met het vakgebied.

Burgerlijke medailles


Burgerlijke medailles worden toegekend voor buitengewone verdiensten en prestaties op het gebied van kunst, wetenschap, cultuur, of voor humanitaire inspanningen. Een voorbeeld van zo'n medaille is de Nobelprijs, die wordt toegekend aan personen die opmerkelijke bijdragen hebben geleverd aan de wereld op het gebied van fysica, scheikunde, geneeskunde, literatuur en vrede.

Herdenkingsmedailles


Herdenkingsmedailles worden uitgereikt ter herdenking van specifieke gebeurtenissen, zoals jubilea, vieringen, of herdenkingen van historische gebeurtenissen. Deze medailles hebben meestal een tijdelijk karakter en worden vaak verzameld door mensen die geïnteresseerd zijn in geschiedenis en herdenkingen.

Eretekens


Eretekens zijn medailles die worden uitgereikt voor verschillende vormen van verdienste en eer. Ze kunnen voor uiteenlopende prestaties worden toegekend, van moed en dapperheid tot vrijwilligerswerk en humanitaire inspanningen. Eretekens zijn vaak bedoeld om individuen of organisaties te eren voor hun buitengewone bijdragen aan de samenleving.

Het ontwerp en de symboliek van medailles


Medailles zijn niet alleen belangrijk vanwege hun betekenis, maar ook vanwege hun esthetische waarde. Het ontwerp van een medaille kan veel zeggen over de gelegenheid waarvoor deze wordt uitgereikt. Hier zijn enkele elementen van medaille-ontwerp en hun betekenis.

Voorzijde: De voorzijde van een medaille bevat meestal een afbeelding of portret dat verband houdt met de prestatie of gelegenheid. Het kan een beeld van een beroemde persoon zijn, een symbool van de overwinning, of een kenmerkende illustratie die de geest van de gebeurtenis vastlegt.

Achterzijde: De achterzijde van een medaille bevat vaak inscripties met belangrijke details, zoals de naam van de ontvanger, de datum van uitreiking en de reden voor de toekenning. Sommige medailles hebben ook een speciale boodschap of citaat dat relevant is voor de prestatie.

Lint: De meeste medailles worden aan een lint gedragen, dat vaak de kleuren van de instelling of organisatie weerspiegelt die de medaille uitreikt. Het lint kan ook symbolische betekenis hebben, zoals rood voor moed of blauw voor vrede.
Vorm: Medailles kunnen verschillende vormen hebben, van eenvoudige cirkels tot complexe en opvallende ontwerpen. De vorm van een medaille kan ook betekenis hebben. Bijvoorbeeld, een sterrenvormige medaille kan duiden op uitzonderlijke prestaties, terwijl een medaille in de vorm van een schild symbool kan staan voor bescherming en moed.

Symbolen en afbeeldingen: Medailles zijn vaak versierd met symbolen en afbeeldingen die relevant zijn voor de gelegenheid. Bijvoorbeeld, militaire medailles kunnen zwaarden, schilden of andere krijgshaftige symbolen bevatten, terwijl sportmedailles vaak sportattributen zoals ballen, lauwerkransen of sporters in actie kunnen afbeelden.

Materiaal: De materialen waaruit medailles worden vervaardigd, variëren sterk. Ze kunnen worden gemaakt van metalen zoals goud, zilver, brons of koper, en zelfs kunststoffen in sommige gevallen. De keuze van het materiaal kan afhangen van de waarde en het prestige die aan de medaille worden toegekend.

Kleur: Medailles kunnen gekleurd zijn of gedeeltelijk geëmailleerd om meer visuele impact te hebben. Kleuren kunnen ook symbolische betekenissen hebben. Bijvoorbeeld, goud vertegenwoordigt vaak de hoogste eer, terwijl zilver en brons respectievelijk de tweede en derde plaats aanduiden.

Medailletradities en protocollenHet uitreiken van medailles is vaak verbonden met specifieke protocollen en tradities. Hier zijn enkele opvallende aspecten van medaille-uitreikingen:

Ceremonies: Het uitreiken van medailles gebeurt meestal tijdens ceremoniële gebeurtenissen. Of het nu gaat om een militaire parade, een sportevenement of een academische plechtigheid, deze ceremonies dragen bij aan de feestelijke en eervolle sfeer van de gelegenheid.

Handdruk en felicitaties: De persoon die de medaille uitreikt, schudt vaak de hand van de ontvanger en feliciteert hen met hun prestatie. Dit gebaar van erkenning voegt een persoonlijke touch toe aan de uitreiking.
Het dragen van de medaille: Medailles worden meestal gedragen aan een lint om de hals, op de borst of aan een uniform. Het dragen van de medaille is een teken van trots en wordt vaak gedaan bij speciale gelegenheden.

Opspelden en lintjesknippen: In sommige gevallen worden medailles opgespeld op de kleding van de ontvanger, zoals bij militaire onderscheidingen. Er zijn ook gevallen waarin linten worden geknipt om de medaille te ontvangen, wat een symbolisch moment is.

Het verzamelen van medaillesMedailles hebben niet alleen waarde voor de ontvangers, maar ook voor verzamelaars. Het verzamelen van medailles is een populaire hobby over de hele wereld. Verzamelaars zoeken naar medailles van verschillende tijdperken en gelegenheden en waarderen ze om hun historische, esthetische en symbolische waarde.

Medailleverzamelaars besteden vaak veel tijd aan onderzoek naar de herkomst, symboliek en zeldzaamheid van medailles. Ze kunnen medailles kopen, ruilen of erven, en sommige stukken kunnen aanzienlijke waarde hebben op de verzamelmarkt.

ConclusieMedailles zijn symbolen van eer, prestatie en erkenning die een lange geschiedenis hebben en vele vormen aannemen. Of ze nu worden toegekend aan militaire helden, topsporters, academici of burgers, medailles hebben een speciale plaats in onze samenleving. Het ontwerp en de symboliek van medailles voegen diepte toe aan de gelegenheid waarvoor ze worden uitgereikt, terwijl tradities en protocollen bijdragen aan de feestelijke en eervolle sfeer van de uitreiking. Het verzamelen van medailles is een populaire hobby voor liefhebbers van geschiedenis en symboliek. Kortom, medailles zijn meer dan metalen schijfjes; ze vertellen verhalen van moed, prestatie en verdienste die door de generaties heen worden gewaardeerd.
Tags

medailles medaille militaire moed symbolen academische betekenis eer eretekens lint ontwerp symboliek symbolische varieren brons erkenning goud metalen ontvanger sportmedailles symbool zilver achterzijde burgerlijke ceremonies dapperheid esthetische feestelijke gelegenheden herdenkingen herdenkingsmedailles hobby humanitaire inscripties medaillons ontwerpen studenten uitreiken uitreikt uitzonderlijke verdienste versierd verzamelaars victoria voorzijde vrede aanduiden academici afbeelden afgeleid amuletten atleten bescherming betekenissen blauw borst brittannie burgers ceremonieel ceremoniele cirkels citaat cross doeleinden duiden edellieden edelstenen eeuw eeuwenlang egyptenaren erven essentieel excellentie felicitaties fysica gebeurtenis geemailleerd geest geknipt geneeskunde goden grieken hals handdruk harten heerser heldendaden herdenking herkomst hogescholen honor illustratie individuen jubilea kenmerkende koningin koninkrijk koper kostbare krijgshaftige krimoorlog kunst kunststoffen latijnse lauwerkransen liefhebbers linten lintjesknippen literatuur markeerde maten materialen medailletradities medailleverzamelaars medal medalia middelbare middeleeuwen militairen nobelprijs ontdekken ontvangers oorsprong opgespeld opspelden oudheid parade plechtigheid portret prestige prestigieus reikte ridders romeinen ruilen scheikunde schijfjes schild schilden schudt slagveld sportattributen sporters sportevenement sportevenementen sportwedstrijden sportwereld sterrenvormige symbolisch symboliseren term toekenning topsporters touch trouwe uitmuntendheid uitreikingen uniform universiteiten verdiensten vervaardigd verzamelmarkt vieringen visuele voorkomende vrijwilligerswerk weerspiegelt wereldberoemd wetenschap zeldzaamheid zwaarden

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je eerst inloggen. Klik op de link rechtsboven.PSV E-zine

Meld je aan en ontvang elke week een vers PSV E-zine in je mailbox met al het nieuws en achtergronden. Maar liefst 27.834 fans gingen je al voor.
Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.Tagcloud

ake bakayoko basarnhem brobbey dest dijk feyenoord frankrijk gakpo geertruida gerets koeman malen mauro nederland oostenrijk oranje reijnders ring rodriguez rosario schouten sepp simons strijdplan vaio veerman vitesse weghorst xavi