Transparent
Inloggen
Sluiten

Kijk veilig voetbal: illegale streamingsdiensten houden oplichting in stand

Dit artikel is een commerciële partnerbijdrage.

6 december 2023 10:19

Kijk veilig voetbal: illegale streamingsdiensten houden oplichting in stand; image source:

Tegenwoordig moet je voor het kijken van vrijwel alle voetbalwedstrijden een abonnement bij een aanbieder hebben. Of het nu Via Play, ESPN of Ziggo Sport is, de wedstrijden zitten veelal achter een betaalmuur. Hierdoor zijn liefhebbers op zoek naar streamingsdiensten om deze wedstrijden toch te kunnen kijken. Hier zitten helaas ook veel illegale aanbieders bij, waarmee oplichting alleen maar verder in stand wordt gehouden.

Neppe streamingsdiensten


Veel scammers en hackers maken vakkundig gebruik van deze betaalmuren door neppe live streams aan te bieden. Er wordt dan een site opgezet waar men beweerd streams beschikbaar te stellen. Echter blijkt dat de streams vaak niet werken, maar dat de bestanden of links geïnfecteerd zijn met malware. Door op de links te klikken wordt er malware op je apparaat gezet.

Naast dat je hierdoor dus niet de wedstrijd live kunt kijken, staat er ook nog eens malware op je apparaat. Dit kan verregaande gevolgen hebben, zelfs zo erg dat hackers op je apparaat mee kunnen krijgen of zogenaamde gijzelsoftware kunnen installeren.

VPN service gebruiken


Het advies is daarom om een VPN service te gebruiken als je op zoek gaat naar een streamingsdienst. Hiermee kun je namelijk je locatie verbergen én wordt de verzonden en ontvangen data versleuteld. Daarmee is het voor hackers niet mogelijk om de malware op je apparaat te installeren.

Heb je een goede streamingsdienst gevonden maar bevindt deze zich in het buitenland, dan kan een VPN je helpen. Hiermee kun je namelijk de locatie van de server aannemen, waardoor je zonder problemen over de livestream kunt beschikken. Zo kun je de wedstrijd zien én doe je dit op een veilige manier.

Problemen met streamingsdiensten


Natuurlijk is het mogelijk dat je in het verleden slachtoffer bent geworden van illegale websites en dat er malware op je apparaat staat. Daarom hebben we hieronder een aantal stappen geformuleerd die je kunt nemen om je apparaat beter te beveiligen.

Installeer een virusscanner


Allereerst zouden we adviseren om een virusscanner te installeren. Hiermee kun je allereerst bestanden op je apparaat scannen en eventuele virussen verwijderen. Een virusscanner geeft je met beschadigde bestanden drie verschillende opties:
1. Het bestand verwijderen;
2. Het bestand tijdelijk parkeren en onderzoeken;
3. Het bestand repareren en herstellen.

Daarnaast kan een virusscanner vaak ook websites scannen en aangeven of het een veilige website is. Is dat niet het geval, dan krijg je voorafgaand aan je bezoek een waarschuwing. De website wordt dan niet geladen. Je kunt er dan alsnog voor kiezen om de website wel te bezoeken, maar je hebt de waarschuwing gehad.

Apparaat resetten


Het is ook een mogelijkheid om je complete apparaat te resetten naar de fabrieksinstellingen. Hiermee worden al je bestanden van je computer verwijdert en zul je ook applicaties opnieuw moeten installeren. Hoewel je hier dus wel enorm veel tijd mee kwijt bent, ben je waarschijnlijk ook van je virussen af.

Om ervoor te zorgen dat je zo min mogelijk van je bestanden kwijt bent, is het advies om regelmatig een back-up van je bestanden te maken. Moet je dan terug naar je fabrieksinstellingen, dan kun je nog altijd een deel van je bestanden terughalen. Let er op om dit regelmatig te doen en de back-up niet op je computer op te slaan. Deze komt namelijk te vervallen zodra je teruggaat naar de fabrieksinstellingen. We adviseren om daarvoor een externe harde schijf te gebruiken.

Wachtwoorden wijzigen


Hebben de hackers toegang gekregen tot je accounts, dan is het aan te raden om van al je accounts de wachtwoorden te wijzigen. Hebben zij dit nog niet gedaan, dan kun je er met een wijziging van het wachtwoord voor zorgen dat zij er geen toegang meer tot hebben. Om dit op een veilige manier te doen, raden we aan een wachtwoordmanager te gebruiken. Op die manier kun je namelijk volledig random wachtwoorden genereren, waardoor het voor hackers niet te doen is om deze te achterhalen.

Software bijwerken


En als laatste zouden we nog adviseren om regelmatig de software op je apparaat bij te werken. Bij een software update zitten vaak ook verschillende veiligheidsmaatregelen die door de producent zijn genomen. Door deze te installeren ben je beter beveiligd tegen de laatste gevaren van hackers, dus ook de nieuwste malware die op de markt is.

Kortom, veel illegale streamingsdiensten profiteren van de betaalmuur die door veel providers wordt aangeboden. Gelukkig kun je jezelf tegen deze illegale aanbieders beschermen, onder meer door een VPN te downloaden, een virusscanner te installeren en de software van je apparaten bij te werken. Door dit te doen kijk je op een veilige manier naar je favoriete voetbalwedstrijden!
Tags

apparaat bestanden hackers installeren malware streamingsdiensten virusscanner software vpn bestand fabrieksinstellingen oplichting streams aanbieders accounts computer locatie neppe raden resetten service streamingsdienst toegang virussen websites aanbieder abonnement apparaten applicaties beschadigde betaalmuren beveiligd beveiligen bijwerken downloaden espn geinfecteerd genereren gevaren gijzelsoftware installeer klikken liefhebbers parkeren producent providers random repareren scammers schijf server slachtoffer teruggaat vakkundig veiligheidsmaatregelen verbergen verregaande versleuteld verwijdert verzonden wachtwoord wachtwoordmanager ziggo

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je eerst inloggen. Klik op de link rechtsboven.PSV E-zine

Meld je aan en ontvang elke week een vers PSV E-zine in je mailbox met al het nieuws en achtergronden. Maar liefst 27.841 fans gingen je al voor.
Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.Tagcloud

ake basarnhem berg boscagli costa dest dijk feyenoord flamingo frankrijk gakpo gerets koeman malen mauro nederland oostenrijk oranje ring ronaldopsv rosario schouten sepp strijdplan teze vaio veerman vitesse weghorst xavi