PSV overklast AZ na galavoorstelling en wint wederom

17 december 2023 21:57

PSV overklast AZ na galavoorstelling en wint wederom; image source: Pro Shots

PSV heeft op indrukwekkende wijze ook de zestiende competitiewedstrijd van dit seizoen weten te winnen. De uitwedstrijd tegen AZ eindigde in een 0-4 overwinning. Luuk de Jong wist twee keer te scoren, terwijl ook Ismael Saibari en Sergiño Dest tot een doelpunt kwamen.

PSV vloog in Alkmaar uit de startblokken en kreeg via Malik Tillman en Johan Bakayoko ook de eerste mogelijkheden van de wedstrijd. Vervolgens moest de VAR al snel ingrijpen nadat AZ-doelman Verhulst de bal volledig miste en tegen het been van Tillman trapte. Een strafschop was daardoor het gevolg en na acht minuten spelen zorgde Luuk de Jong al voor de 0-1.

Vervolgens ging het hard in het AFAS Stadion. Na een uitstekende aanval was Ismael Saibari het eindstation bij de 0-2 en enkele minuten later werd vanuit de counter genadeloos toegeslagen toen Sergiño Dest voor de 0-3 zorgde. En dat allemaal na pas een kwartier spelen.

De speeltuin leek open te gaan, want de ploeg van Peter Bosz bleef kans op kans krijgen. Deels omdat in sommige situaties te zelfzuchtig voor eigen kans werd gegaan en deels door botte pech bleven doelpunten uit.

De woede op de tribunes bij AZ werd er niet minder om. Steeds luider werd er geroepen om het ontslag van de trainer en de komst van wisselspelers en de bekende witte zakdoekjes kwamen ook tevoorschijn. Een luid gejuich was het gevolg toen na een half uur spelen direct drie wissels volgden.

Veel invloed op het spel had dat echter niet, want PSV bleef heer en meester op het veld. De frustraties bij de thuisploeg werden steeds groter met enkele venijnige overtredingen als gevolg. Met name Van Bommel haalde de woede bij de PSV'ers op zijn hals toen hij in de blessuretijd van de eerste helft hard door ging op Benítez.

Er waren nog vijf minuten te spelen gezien de wissels, de VAR-onderbreking en de vele keren dat het spel stil lag. Daarin kreeg De Jong nog een enorme kans op de 0-4, maar zijn kopbal werd door de doelman gekeerd. PSV ging daarom rusten met een 0-3 voorsprong. Opta liet zien dat AZ voor het eerst sinds in 2010 de data in de Eredivisie worden bijgehouden geen enkel schot had weten te lossen in een helft en bovendien was PSV de eerste ploeg in de Eredivisie die dit seizoen in een helft tot een passnauwkeurigheid kwam van meer dan 90 procent.

In de tweede helft was het spelbeeld hetzelfde. PSV was heer en meester, terwijl AZ vooral een gefrustreerde indruk maakte en zo ook de duels inging. Dat zorgde voor een woedende De Jong nadat hij een harde beuk kreeg van De Wit, die wederom onbestraft bleef. De aanvoerder nam al snel sportieve wraak toen hij na een klein uur spelen uit een voorzet van Saibari op knappe wijze de 0-4 tegen de touwen kopte en daarmee zijn tweede treffer van de avond maakte.

Het tempo ging daarmee flink omlaag en PSV kon het duel eenvoudig uitspelen. AZ leek daardoor ook een kans te krijgen, maar Dest wist nog net te voorkomen dat de Alkmaarders voor het eerst in de wedstrijd een schot konden lossen.

In het resterende half uur kreeg PSV nog voldoende mogelijkheden om de score veel verder uit te breiden, maar gescoord werd er niet meer. PSV won afgetekend met 0-4 in Alkmaar en kan na de winterstop een aanval doen op het record uit 1987/1988 van 17 gewonnen wedstrijden vanaf de start van de competitie. Eerst wacht donderdag echter nog de bekerwedstrijd tegen FC Twente.