Transparent
Inloggen
Sluiten

VI: 'Mythe dat ploegen van Peter Bosz na de winterstop instorten'

11 januari 2024 23:26 - VI.nl
Foto: Pro Shots

VI: "Mythe dat ploegen van Peter Bosz na de winterstop instorten"; image source: Pro Shots

Een veelgehoorde kritiek op het spel van de ploegen van Peter Bosz is dat het na de winterstop steeds instort. Voetbal International zocht echter uit dat dit juist niet klopt en zijn teams na de onderbreking gemiddeld genomen juist beter gaan presteren. Daarvoor heeft het gekeken naar alle resultaten van de teams van Bosz vanaf 2010 waar hij een volledig seizoen werkzaam was bij een ploeg.

In totaal was Bosz negen seizoenen ook na de winterstop werkzaam bij dezelfde club. In slechts twee seizoenen ging het daarna slechter, al was dat in beide gevallen ook direct beduidend veel minder. In het seizoen 2013/2014 ging hij met Vitesse de winterstop in als nummer twee, maar door een slechte reeks eindigde de ploeg uiteindelijk als zesde. In het seizoen 2020/2021 was Bosz met Bayer Leverkusen bezig aan een ijzersterke reeks en ging het ook toen als nummer twee de winterbreak in. In de tweede seizoenshelft stort het echter volledig in en wordt hij in maart al ontslagen.

In vijf seizoenen ging de ploeg van Bosz in de tweede seizoenshelft juist veel beter presteren. Dat kreeg hij bij zowel Heracles, Vitesse, Ajax, Bayer Leverkusen én Olympique Lyon voor elkaar. De grootste verbetering vond plaats in het seizoen 2010/2011 toen het als veertiende de winterstop inging en uiteindelijk als achtste eindigde en in de play-offs voor Europees voetbal terecht kwam. Met een puntengemiddelde van 1,88 is dat nog altijd het hoogste gemiddelde ooit van de Heraclieden op het hoogste niveau. Slechts twee teams haalden in dat half jaar meer punten. In de twee andere seizoenen dat Bosz werkzaam was in Almelo waren de resultaten in de eerste en tweede seizoenshelft nagenoeg gelijk.

Gekeken over alle seizoenen halen de ploegen van Bosz in de eerste seizoenshelft een puntengemiddelde van 1,54, terwijl dit in de tweede seizoenshelft gemiddeld 1,68 is. De conclusie wordt dan ook getrokken dat er geen sprake is dat de ploegen van Bosz instorten na de winteronderbreking. Logischerwijs volgt wel de kanttekening dat het onmogelijk is om in de tweede seizoenshelft tot een beter gemiddelde te komen aangezien PSV in de eerste seizoenshelft iedere wedstrijd wist te winnen.

Meer op VI.nl
Tags

bosz bayer leverkusen mythe puntengemiddelde vitesse almelo heracles heraclieden ijzersterke instort kanttekening lyon onderbreking veelgehoorde winterbreak winteronderbreking

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.


6 maanden geleden
ha ha ha ha !!! De tweede seizoenshelft is nog niet begonnen of er komen al artikelen over "instorten van PSV". Hoor ik hier een wens van de journalisten ?
Net als voor elke wedstrijd tegen Ajax of Feyenoord, er opeens een stukje verschijnt over een probleem of conflict bij PSV. Het wordt voorspelbaar.
+9/-0

 
6 maanden geleden
Heb op basis van de conclusies eerder het vermoeden dat alle jaloerse roepers in de reacties op VI met de neus op de feiten worden gedrukt. Reactie op alle reacties en een makkelijk artikel om weer clicks te genereren.
+2/-0

6 maanden geleden
De wens is de vader van de gedachte van de media! Ik snap niet waarom dit bericht op PN geplaatst wordt. Allemaal negatieve energie voor de club, niet doen gewoon.
+4/-2

 
6 maanden geleden
Als er nieuws/artikelen geplaatst worden over PSV, plaatsen wat mij betreft. Dat er een hoop onzin geschreven wordt, waar.

Er is maar 1 remedie, blijven presteren. Zorgen dat je meteen de flow te pakken hebt.
+6/-0

 
6 maanden geleden
Het stuk is juist louter positief toch? En ik denk ook niet dat de spelers met dergelijke statistieken bezig zijn als ze zaterdag in de kou staan als Excelsior op visite komt.
+7/-0

 
6 maanden geleden
Is een PRO artikel (achter betaalmuur dus) over PSV. Kan een korte samenvatting hier wel waarderen aangezien ik PRO al een tijdje geleden heb opgezegd en ik vast niet de enige ben zonder PRO.
+2/-0

6 maanden geleden
Fijn dat de mythe met statistieken wordt ontkracht. Hoeven we ons daar alvast geen zorgen om te maken. ;-)
+4/-0

6 maanden geleden
Nou ben ik op de MAVO niet verder gekomen dan wiskunde C...
Maar als je in de eerste seizoenshelft alles wint. Kan je het in de tweede ronde volgens mij nooit beter doen. Hooguit hetzelfde. Misschien hebben we hier een wiskundige onder ons die het beter kan uitleggen?
+1/-0

 
6 maanden geleden
Spelen ook CL. Mochten daar idiote dingen gebeuren dan kan het naar mijn mening wel nog beter.
+1/-0

 
6 maanden geleden
Inderdaad. Ik vrees dat dit het derde seizoen wordt waarin Bosz na de winterstop slechter presteert dan ervoor. En daarmee zet hij de mythe weer wat kracht bij!
+1/-1

 
6 maanden geleden
Volgens mij is 18x winnen na de winterstop beter dan 16x winnen voor de winterstop, dus er is zeker ruimte voor progressie :-)
+1/-0

6 maanden geleden
Ik ben al best tevreden met gelijk goede resultaten als in de eerste seizoenshelft!
+1/-0

6 maanden geleden
Resultaten in het verleden zijn geen garantie / deceptie voor de toekomst. Afwachten. Snel de goeie flow weer oppakken en van de resterende 18 wedstrijden er 17 winnen. Dus een slechter resultaat als de eerste seizoenshelft maar ja, kan er wel mee leven.
+1/-0

6 maanden geleden
Als blijkt dat ploegen na de winterstop juist beter gingen presteren dan maak ik me vast op voor een nog leukere 2e seizoenshelft.
+1/-0PSV E-zine

Meer dan 27.500 fans zijn lid van onze nieuwsbrief. Meld je ook aan!
Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.Tagcloud

advocaat akpom alchemist anthony antonh arensman arrogant bakayoko bayern bergwijn brobbey doeki engeland espn feyenoord gerets koki oost pepi poster ring rivaal ruilen shevchenko skipper tillman tilman vaio voetbalprimeur wanner