PSV evenaart Eredivisie-record na hattrick Luuk de Jong

13 januari 2024 22:54

PSV evenaart Eredivisie-record na hattrick Luuk de Jong; image source: Pro Shots

PSV is de tweede seizoenshelft begonnen met een overwinning. Door drie treffers van Luuk de Jong werd Excelsior met 3-1 verslagen. PSV evenaarde daarmee het Eredivisie-record door ook de zeventiende wedstrijd van dit seizoen te winnen.

In een ijskoud Philips Stadion vloog PSV uit de startblokken. Enkele goede mogelijkheden waren al onbenut gebleven toen Luuk de Jong binnen een kwartier de score wist te openen. De aanvoerder kon profiteren toen hij de rebound voor zijn voeten kreeg nadat de doelman van Excelsior een kopbal nog wist te keren.

Al snel volgde ook de tweede treffer en wederom was het De Jong die tot scoren kwam. Na een uitstekende voorzet van Sergiño Dest volgde de specialiteit van het huis en volgde via een knappe kopbal de 2-0.

Na een half uur spelen leek PSV op 3-0 te komen toen Guus Til uit een pass van Johan Bakayoko de bal in het doel schoot. Minutenlang lag het spel echter stil en na een VAR-onderbreking werd het doelpunt uiteindelijk afgekeurd. De Jong had nipt buitenspel gestaan, maar ondanks dat Excelsior daarna nog in balbezit was geweest was het volgens de arbitrage nog steeds dezelfde aanval en werd de treffer dus geannuleerd.

De minutenlange onderbreking leek ook het spel beïnvloed te hebben, want het tempo was volledig verdwenen en in de resterende minuten van de eerste helft gebeurde niets noemenswaardigs meer.

Na rust kwam PSV ook stroef uit de kleedkamer en dat leidde al snel tot een grote kans voor Excelsior. De bal leek voor het intikken te zijn, maar de voorzet die volgde was dermate zwak dat PSV ontsnapte aan de gelijkmaker.

Langzaam kwam de grip weer terug en volgden ook weer een flinke reeks aan kansen. Met name Malik Tillman en Bakayoko kregen enorme kansen, maar zij misten oog in oog met de goalie van Excelsior.

Uiteindelijk volgde toch de derde treffer. André Ramalho raakte de bal volledig verkeerd toen hij op doel probeerde te schieten, maar daardoor kwam de bal voor de voeten van De Jong en kon hij eenvoudig binnen tikken. Opnieuw lag het spel lang stil omdat de VAR op zoek was naar een mogelijkheid om het doelpunt af te keuren. Dit keer werd er niets gevonden en de 3-0 bleef staan.

De wedstrijd leek daarmee belist te zijn, maar dat was op het veld niet te zien. PSV was het helemaal kwijt en slap verdedigen werd dan ook afgestraft toen Excelsior tot scoren kwam. Niet veel later volgde nog een enorme kans toen een van de aanvallers op Walter Benítez af kon gaan, maar hij schoot net naast het doel. Twee minuten later wist Excelsior wel voor een tweede keer te scoren, maar vanwege buitenspel ontsnapte PSV wederom aan een tegentreffer.

In de blessuretijd die nog volgde gebeurde verder niets meer. PSV won ook de zeventiende competitiewedstrijd van dit seizoen en heeft daarmee het record uit 1987 weten te evenaren. Zondag kan dat record in Utrecht verbroken worden, maar eerst wacht woensdagavond de bekerwedstrijd tegen FC Twente.