PSV eenvoudig naar bekerwinst tegen FC Twente

17 januari 2024 22:59

PSV eenvoudig naar bekerwinst tegen FC Twente; image source: Pro Shots

PSV heeft woensdagavond de achtste finale van de TOTO KNVB Beker weten te bereiken. De thuiswedstrijd tegen FC Twente eindigde in een 3-1 zege. Yorbe Vertessen, Luuk de Jong en Johan Bakayoko zorgden voor de doelpunten.

FC Twente koos er voor om de ploeg om te gooien en voor een zeer defensieve tactiek te kiezen. Zeker in de openingsfase pakte dat voor PSV uitstekend uit, want de ploeg van Peter Bosz kreeg in het eerste kwartier al enkele goede kansen. Met name Guus Til kreeg een enorme mogelijkheid om de score te openen, maar hij schoot over het doel.

Net toen de eerste storm leek te gaan liggen en PSV het iets rustiger aan deed, viel alsnog de volkomen terechte openingstreffer. Yorbe Vertessen trok naar binnen en schoot op heerlijke wijze de 1-0 in de verre hoek. Oud-PSV doelman Unnerstall was volkomen kansloos op het schot van de Belg.

Aan het spelbeeld veranderde vervolgens niets, want ook in de minuten daarna was PSV heer en meester op het veld en leek het een kwestie van tijd tot de 2-0 zou volgen. Twente-trainer Oostingh had na een half uur spelen ook genoeg gezien, aanvoerder Pröpper fakete een blessure en de gehele ploeg kon daardoor extra instructies ontvangen aan de zijlijn.

Wat volgde was een slordige fase van beide ploegen, waarbij knullig balverlies van beide kanten voor gevaar zorgde. Vlak voor rust leek Twente de aansluitingstreffer op een presenteerblaadje te krijgen na een verkeerde terugspeelbal van Olivier Boscagli, maar Joël Drommel kon nog net op tijd de bal wegschieten.

In de blessuretijd van de eerste helft ontsnapte FC Twente bovendien nog aan een rode kaart toen André Ramalho een stevige trap tegen zijn enkel kreeg en dit werd gemist door de scheidsrechter. Omdat er in deze fase van het toernooi echter nog geen VAR is, ontsnapte Ugalde en mocht hij blijven staan.

In de tweede helft oogde het spel aan beide kanten wat stroever en was er in de eerste minuten nauwelijks gevaar. Toch volgde tien minuten na rust wel de tweede treffer voor PSV. Uit een hoekschop van Malik Tillman kopte Luuk de Jong bij de tweede paal binnen en was de 2-0 een feit.

Enkele minuten later was het al opnieuw raak. Na een heerlijke aanval omspeelde Til Unnerstall en schoot op doel. Zijn inzet kon nog van de lijn worden gehaald, maar PSV kwam opnieuw in balbezit. Na een een-twee met Jordan Teze trok Johan Bakayoko naar binnen en dit keer was het de rechtsbuiten van PSV die hard in de verre hoek raak schoot.

Het duurde niet lang of de aansluitingstreffer volgde. De arbitrage miste dat er twee spelers van FC Twente buitenspel stonden, de aanval mocht daardoor blijven doorgaan en nadat André Ramalho werd geklopt in een persoonlijk duel zorgde Ugalde voor de 3-1.

Twente keer daardoor weer het geloof in een resultaat en wisselde meteen aanvallend. Omdat de Tukkers achterin een-op-een gingen spelen lag er voor PSV veel ruimte voor de tegenaanval, terwijl net Noa Lang en Hirving Lozano als invallers binnen de lijnen waren gekomen. Zeker in de eerste minuten na de wissels kwam al het gevaar van PSV, maar was de passing in de eindfase net te slordig om tot grote kansen te komen.

PSV leek de wedstrijd eenvoudig uit te kunnen spelen, maar in de laatste minuut van de reguliere speeltijd kreeg FC Twente plotseling een grote kans toen Olivier Boscagli zijn man kwijt was en Van Wolfswinkel daardoor kon schieten. Joël Drommel wist echter redding te brengen.

Er werden nog vijf minuten aan blessuretijd gegeven en daarin kreeg FC Twente al snel weer een kans, maar opnieuw kon Drommel redding brengen. Een minuut later was PSV dicht bij een treffer na een schot van Noa Lang, maar Unnerstall wist de bal nog net over te tikken. In de laatste minuut van de blessuretijd kreeg PSV nog twee grote mogelijkheden om te scoren, maar was de pass net te slordig. Met een 3-1 overwinning was de volgende ronde echter een feit.

Volgende week woensdag zal om 20:00 uur in Rotterdam tegen Feyenoord worden gespeeld, terwijl aanstaande zaterdag al geloot zal worden voor de kwartfinales van de TOTO KNVB Beker. Maar voor PSV wacht zondagmiddag eerst nog de uitwedstrijd tegen FC Utrecht en kan het Eredivisie-record verbroken gaan worden.