Transparent
Inloggen
Sluiten

Analyse VI: 'Omschakeling Borussia Dortmund is van buitencategorie'

19 februari 2024 19:32

In een uitgebreide analyse heeft Voetbal International de sterke en zwakke punten van Borussia Dortmund uitgelicht. De ploeg heeft in de winterse transferperiode een flinke make-over ondergaan nadat het in de eerste seizoenshelft vooral vanuit counters gevaarlijk werd en op die manier ook groepswinnaar werd in een loodzware Champions League-groep.

Verdedigend had de ploeg echter veel problemen en gaf het iedere wedstrijd meerdere kansen weg. Qua toegestane kansenkwaliteit waren ze in de eerste seizoenshelft nog het veertiende team van de Bundesliga, maar in het huidige kalenderjaar doet alleen koploper Bayer Leverkusen het nog beter.

Dortmund kiest ervoor om bij balbezit van de tegenstander rechtsbuiten Donyell Malen voorin te houden en hem geen energie te laten gebruiken voor het verdedigen. Het gevolg daarvan is dat de linksback van de tegenstander veel vrijheid krijgt, waarbij er een sleutelrol ligt voor Oostenrijks international Marcel Sabitzer op het middenveld om de balans te bewaken, terwijl ook rechtsback Julian Ryerson alle vrijheid krijgt om door te dekken.

Door Malen voorin te houden, kan Dortmund echter dodelijk toeslaan in de counter en is het volgens VI in de omschakeling van buitencategorie. Niet alleen de explosiviteit, diepgang en doelgerichtheid van de oud-PSV'er zijn hierbij belangrijk, maar ook spits Niclas Füllkrug en aanvallende middenvelder Julian Brandt vervullen een belangrijke rol.

De grootste aanvallende zwakte ligt bij Dortmund achterin, omdat Nico Schlotterbeck de enige verdediger is die in staat is om ook onder hoge druk het spel voorwaarts en door de as durft te verleggen. Het neutraliseren van de Duitser is nog altijd een effectieve methode om Dortmund wat ideeloos over te laten komen.

Ook bij standaardsituaties is Dortmund dit seizoen zeer gevaarlijk. Met Brandt of Marco Reus staat er altijd een geweldige trapnemer op het veld, terwijl het ook drie kopspecialisten binnen de ploeg heeft.

Hoewel Dortmund sinds de winterse transferperiode defensief stabieler is geworden, is de rechterkant van de defensie nog altijd kwetsbaar bij counters van de tegenstander. Met name Niklas Süle heeft het hierbij lastig, waardoor er volgens VI een sleutelrol lijkt te liggen voor Hirving Lozano. Hoewel Dortmund sterk veranderd is, zijn de kwetsbaarheden binnen de ploeg nog steeds aanwezig, maar is PSV vooral gewaarschuwd voor de dodelijke counters en corners van de Duitse ploeg.




Discussieer mee op de forums


Tags

dortmund counters omschakeling brandt julian malen sleutelrol winterse bayer bundesliga corners counter dekken diepgang dodelijk dodelijke doelgerichtheid explosiviteit fullkrug gewaarschuwd groepswinnaar ideeloos kansenkwaliteit kopspecialisten kwetsbaar leverkusen lozano make neutraliseren niclas niklas reus ryerson sabitzer schlotterbeck sule toegestane toeslaan trapnemer uitgelicht verleggen voorwaarts zwakte

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je eerst inloggen. Klik op de link rechtsboven.



PSV E-zine

Meer dan 27.500 fans zijn lid van onze nieuwsbrief. Meld je ook aan!




Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.



Tagcloud

afm bakayoko bergwijn bla dichterbij dwhm eredivisie exzfoxsy feyenoord flamingo kompas kou kroes madueke praag psveldhoven ramalho renners romario rvc sandler skipper soccernews sparta tuchtcommissie utrecht vip voorkennis waarheidsgehalte wedstrijdrapportage