Transparent
Inloggen
Sluiten

Tien meest opvallende door PSV verbroken records

21 mei 2024 13:59
Foto: Pro Shots

Tien meest opvallende door PSV verbroken records; image source: Pro Shots

PSV heeft dit seizoen natuurlijk het ene na het andere record bereikt. Het is dan ook een seizoen geweest om de vingers bij af te likken, niet alleen voor de liefhebbers van oogstrelend voetbal, zeker ook voor statistici. We zetten de tien meest bijzondere en opvallende records voor je op een rijtje:

1. Vierendertig. PSV heeft als eerste club ooit in alle Eredivisiewedstrijden dit seizoen minimaal één goal gescoord. Dit is nooit eerder vertoond in de Nederlandse competitie. Met de drie goals in de thuiswedstrijd tegen RKC Waalwijk maakte PSV de bingokaart dit seizoen compleet. Zestien clubs strandden in het verleden op 33 wedstrijden waarin ze het net wisten te vinden. PSV is dus het allereerste team dat in alle competitiewedstrijden heeft gescoord.

2. PSV is dit seizoen de eerste ploeg die geen tegentreffers mocht noteren uit standaardsituaties. Ook dit is een absoluut unicum in de Nederlandse Eredivisie. Exclusief strafschoppen incasseerde PSV geen enkele goal uit een standaardsituatie. Sinds deze statistiek wordt bijgehouden (1999-2000), is dit niet eerder voorgekomen.

3. Zevenenvijftig. PSV wist in uitwedstrijden dit seizoen liefst 57 keer het net te vinden. Zes goals bij Heracles Almelo, zeven bij PEC Zwolle en acht bij SC Heerenveen. Lange busreizen zijn voor PSV geen belemmering om veel goals te maken. Het oude record stond op naam van Ajax, dat in 1997/1998 53 keer wist te scoren in uitwedstrijden. Dat record is dit seizoen door de ploeg van Peter Bosz dus ruimschoots uit de boeken geschopt.

4. Zevenhonderdnegenentachtig. Nooit eerder wist een ploeg in de Eredivisie meer schoten op doel af te vuren als het team van Peter Bosz dit seizoen. OPTA stopte bij 789 schoten met turven, na afloop van de met 3-1 gewonnen thuiswedstrijd tegen RKC Waalwijk. Dit is het hoogste aantal sinds de competitie in volledig detail wordt geanalyseerd sinds 2010/2011.

5. Driehonderdvier. Van die 789 pogingen die hierboven genoemd werden gingen er liefst 304 ook daadwerkelijk op doel. Ook dat is het hoogste aantal ooit gemeten van een ploeg in de Eredivisie.

6. Twintig. Liefst twintig keer wist een invaller het net te vinden namens PSV. Wanneer de basiself niet in staat was de ban te breken, moet het Peter Bosz een ontzettend geruststellend gevoel hebben gegeven te weten dat de invallers vrijwel iedere wedstrijd weer leverden. Hoewel Ricardo Pepi met zeven goals als absolute supersub het seizoen afsluit, is het Jesper Uneken die met één balcontact het net wist te vinden in de thuiswedstrijd tegen AZ. De jonge spits heeft daarmee een honderd procent score dit seizoen.

7. Dertig. Hoewel de doelpuntenteller van PSV pas stokte bij 111 goals, had dit aantal veel hoger uit kunnen pakken. Liefst dertig keer werd de paal of de lat geraakt door een speler van PSV. Zonde, want als het vizier iets scherper was afgesteld, had ook het doelpuntenrecord (122 van het Ajax uit 1966/67) uit de boeken geschrapt kunnen worden.

8. Twaalf. Nooit eerder scoorde een ploeg twaalf wedstrijden op rij minimaal drie goals per wedstrijd. Van augustus tot en met eind november scoorde PSV twaalf wedstrijden op rij minimaal drie keer. Dat is de langste reeks voor een club in de gehele historie van de Eredivisie.

9. Honderdvijf. Van de honderdelf gescoorde doelpunten dit seizoen werden er liefst 105 gemaakt vanuit de vijandelijke zestien. Er is geen enkele ploeg die dit seizoen zo weinig scoorde met schoten van buiten het strafschopgebied.

10. Zestien. PSV heeft dit seizoen natuurlijk zeventien wedstrijden gespeeld. Alleen tegen FC Twente wist de ploeg van Peter Bosz niet in beide helften te scoren. Uiteindelijk was het Ricardo Pepi die de thuiswedstrijd tegen de Tukkers in de absolute blessuretijd van de wedstrijd het verschil en dus het doelpunt maakte. In alle overige thuiswedstrijden werd er in beide helften minimaal een goal gemaakt.
Discussieer mee op de forums


Tags

bosz eredivisie records pepi rkc afgesteld afsluit allereerste almelo balcontact ban basiself belemmering bijgehouden bingokaart busreizen doelpuntenrecord doelpuntenteller driehonderdvier eredivisiewedstrijden geruststellend geschopt heerenveen heracles historie honderdelf honderdvijf incasseerde jesper langste liefhebbers likken noteren oogstrelend opta pec scherper standaardsituatie statistici stokte strandden supersub turven twente uneken unicum vierendertig vijandelijke vizier voorgekomen vuren zevenenvijftig zevenhonderdnegenentachtig

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.


2 maanden geleden (gewijzigd en gesloten)
11. Tien. Nog nooit had PSV zo'n aantal stompzinnige verbroken records.
+2/-0

 
2 maanden geleden
Idd ja op die van scoren in elke competitiewedstrijd na dan. En in Nijmegen en Sittard verzuimen de enige andere ter zake doende records, die van het ongeslagen blijven en de allerbeste eindklassering aller tijden, verzuimen.
+2/-0

2 maanden geleden (gewijzigd)
Wat een matig artikel, vol met spel- en taalfouten. Uiteraard wel trots op de genoemde statistieken.
+4/-0

 
2 maanden geleden
Sowieso veel onleesbare zinnen en taalfouten in recente artikelen. Ik begrijp dat een dit vrijwilligerswerk is, maar misschien kunnen teksten even gecontroleerd worden door ChatGPT?
+2/-0

2 maanden geleden
12. Nog nooit zijn er zoveel juichende supporters in beeld gebracht in één seizoen.
13. Nog nooit heeft de stadionspeaker het zo druk gehad met doelpunten en wissels.
14. Nog nooit heeft een midweek vrij zoveel ophef veroorzaakt als dit seizoen.
Bla Bla Bla
+1/-0

2 maanden geleden
Is het doelsaldo niet ook een record?
+1/-0

2 maanden geleden
Opvallend veel negatieve reacties op geschreven artikelen de laatste tijd.
Tenzij dit een knip- en plakwerkje zou zijn, vergt het toch best wat uitzoekwerk. Ik kan het wel waarderen en ik vond het leuk om te lezen.

Nooit eerder heb ik in een seizoen zo naar wedstrijden uitgekeken. Ondanks dat we het allemaal weten en gezien hebben, onderstrepen de statistieken perfect het fantastische jaar van PSV.
+1/-0

 
2 maanden geleden
Maar dit is ook gewoon knip en plakwerk, want dit komt regelrecht van VI af. Niet alleen staat het vol spel- en taalfouten, maar er wordt ook niet eens een bron vermeld. Jammer dat het hier zo hard achteruit gaat.
+2/-0

 
2 maanden geleden
In dat geval is het inderdaad niet best.
+1/-0PSV E-zine

Meer dan 27.500 fans zijn lid van onze nieuwsbrief. Meld je ook aan!
Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.Tagcloud

akpom alchemist anthony antonh arensman arrogant bakayoko blind brobbey chuba connor doeki evenepoel feyenoord gerets koki kroes oranje pepi poster ring rivaal rosario schouten skipper vaio veerman voetbalprimeur wanner weghorst