Transparent
Inloggen
Sluiten

KNVB wil goed gedrag fans belonen

29 mei 2024 18:21 - KNVB
Foto: Pro Shots

KNVB wil goed gedrag fans belonen; image source: Pro Shots

Betaald voetbalclubs gaan vanaf komend seizoen meer inzetten op het belonen van goed gedrag van supporters in de hoop zo het aantal incidenten drastisch te verlagen. Dat heeft de KNVB vanmiddag bekend gemaakt. De Nederlandse voetbalbond hoopt bij het invoeren van 21 nieuwe maatregelen de hulp te krijgen van gemeentes en politie.

Zo is de verplichte buscombi zoals we die in Nederland al decennia kennen een punt van discussie. Ook het verwijderen van netten voor de vakken behoort tot de mogelijkheden, op het moment dat supporters zich goed blijken te gedragen. Afgelopen seizoen gebeurde dat onder meer al bij PEC Zwolle-PSV, waar een DJ plaatjes draaide in het uitvak, Heracles Almelo deelt broodjes, koffie en thee uit aan de bezoekende fans.

De KNVB schreef daarop voortbordurend in een vanmiddag gepubliceerd persbericht: "Deze activiteiten worden gewaardeerd door supporters en lijken een positief effect op hun gedrag te hebben. Deze ideeën zijn het startpunt voor de pilots en het onderzoek". Clubs krijgen komend seizoen samen met politie en gemeente de opdracht in ieder geval één “perfecte” wedstrijd op het gebied van gastvrijheid te organiseren. “Kleine dingen zoals het aanbieden van broodjes spelen daarin ook een rol", aldus de woordvoerder van de KNVB.

Afgelopen weekend ging het nog volledig mis in Rotterdam en Utrecht, de KNVB reageert met het persbericht ook op die incidenten en hoopt dus door supporters te belonen voor goed gedrag soortgelijke incidenten in de toekomst te voorkomen. "Afgelopen weekend ging het helaas helemaal mis bij twee wedstrijden. Maar beleidsmatig willen we niet alleen op repressie inzetten. Voor dit probleem zijn elkaar aanvullende deeloplossingen nodig, ook gericht op het stimuleren van goed gedrag. Gezamenlijk moeten we het voetbal beschermen voor de echte voetballiefhebbers”, aldus Marianne van Leeuwen, directeur betaald voetbal van de KNVB.

De bond benadrukte wel dat in het seizoen 2022/2023 het aantal incidenten rond en in stadions afnam, een trend waarvan de KNVB verwachtte die ook dit seizoen door te zetten. Die cijfers verschijnen echter pas dit najaar. De Tweede Kamer debatteert woensdag over het thema ‘voetbal en veiligheid’. De KNVB wil van de overheid onder meer steun voor de beloning van goed gedrag, maar ook pleit de bond opnieuw voor de invoering van strafrechtelijke stadionverboden. Doordat ernstige overtredingen dan ook tot een strafblad leiden, is de afschrikwekkende werking groter, is het idee. In Engeland gebeurt dit al naar behoorlijke tevredenheid.
Tags

knvb broodjes persbericht almelo buscombi engeland gastvrijheid gemeente heracles marianne najaar nederland overheid pec pilots repressie startpunt strafblad thee thema trend uitvak utrecht voetbalclubs

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.


2 maanden geleden
Wat een heerlijke kneuterige naïviteit weer dit. Gratis broodjes om goed gedrag te stimuleren. Alsof die doorgesnoven idioten met die capuchons na het nuttigen met een broodje mozarella/pesto/tomaat ineens geen zin meer hebben om te gaan rellen. Die gooien er nog een paar pilletjes in en flikkeren die broodjes samen met de fakkels op het veld. Man man man.
+5/-4

 
2 maanden geleden
Gooiden ze er maar eens een paar pilletjes in. Dan hadden we een hoop minder gezeik.
+5/-1

2 maanden geleden
Moeten ze tegen woordig met broodjes omgekocht worden moet niet gekker worden.
+2/-2

 
2 maanden geleden
Wie heeft het hier over omkopen? Volgens mij doet Heracles dat al jaren, ik meen Twente ook, broodjes warme beenham, lekker toch?

Wat is er mis mee het suppprters van de uitspelende club naar de zin te maken? Ze worden al behoorlijk gedupeerd door alle beperkende regeltjes.

Als je je als voetbalsupporter gewaardeerd voelt, zul je, imo, minder gauw overgaan tot "grensoverschrijdend gedrag".

Gelukkig bevind ik mij bij, binnenlandse, uitwedstrijden zelden tot nooit in het uitvak. Zodoende word ik niet "beloond", maar gelukkig ook niet beperkt.
+9/-0

 
2 maanden geleden
Heracles doet dit inderdaad al meer dan 10 jaar.
Het is een mooie, minimale, compensatie voor alle restricties.
+7/-0

2 maanden geleden
Straks staan er nog 20 prostituees klaar zodat velen van te voren hun adrenaline al kwijt kunnen en er tijdens de wedstrijd als een balletje bij staan. Of eerst geef je iedereen een stroomstoot met een taser. Werkt ook vast goed. Manmanman, je wordt dus beloond als je normaal doet. Waar gaat dit heen...
+2/-0

 
2 maanden geleden
Altijd nog beter dan de voetbalsupporter, en zeker diegene die óók de uitwedstrijden bezoekt, bij voorbaat beschouwen als een crimineel.

Waarom niet een beetje pamperen? De trouwe supporter die zijn of haar club overal achterna reist verdient imo wel een goede behandeling.

En nee, zelf kom ik daarvoor dus niet in aanmerking aangezien ik in de regel op thuistribunes pleeg plaats te nemen.
+2/-0

2 maanden geleden
Ik denk dat het echt wel verschil maakt op gedrag of je met een herdershond ergens een vak ingejaagd wordt en achter tralies zit of dat je ergens gastvrij ontvangen wordt voor mooie voetbalmiddag.

Tuurlijk zullen de hooligans elkaar wel opzoeken maar dat gebeurd vaak buiten het stadion en wedstrijd om.
Dit kan een positieve invloed hebben op sfeer en zelf regulerend gedrag. Niks mis mee.
+4/-0

 
2 maanden geleden
En als die herdershond je eerst lief een broodje komt brengen😊
+1/-0

2 maanden geleden
Belachelijke redenatie imo. Ik krijg toch ook geen extra'tje van mijn werk of van de overheid oid als ik mijn mcdonalds bekertje mooi in de vuilnisbak gooi, niet bel in het openbaar vervoer en altijd vriendelijk mijn buurvrouw gedag zeg en haar vuilniszak mee help dragen? Je normaal en fatsoenlijk gedragen en je aan de regels houden ZOU VERDOMME VANZELFSPREKEND MOETEN ZIJN. Onopgevoed tuig.

Ik wil overigens niet zeggen dat broodjes, thee en koffie uitdelen ed voor mij niet hoeft. Leuk, prima! Goed voor het humeur als de club het een keertje minder doet bijvoorbeeld. Maar met een slecht humeur hoor je je ALSNOG te gedragen natuurlijk. Ik vind belonen van goed gedrag van voetbalsupporters de omgekeerde wereld.
+2/-1

2 maanden geleden
Belachelijk idee, net alsof die randdebielen zich gaan gedragen na het nuttigen van een bakkie koffie en/of broodje. Normen en waarden zijn helemaal zoek in dit land. Hard, kei hard straffen met minimaal een stadion verbod opleggen en naleven met een meld plicht. Krijg je straks voor alles wat normaal gedrag is ook een cadeautje ? Pffff.
+1/-0

2 maanden geleden
Wel grappig om te zien dat je aan de reacties precies kan zien wie er wel en niet uitwedstrijden bezoekt. Niets mis mee uiteraard, maar het valt wel op.
+1/-0

 
2 maanden geleden
Deze snap ik even niet helemaal...
+1/-0

 
2 maanden geleden
Ben eigenlijk wel benieuwd hoe jij aan kaartjes voor een thuisvak komt. Zelf bezoek ik alleen Europese uitwedstrijden omdat ik met mijn puntenaantal niet in aanmerking kom voor uitwedstrijden binnen Nederland.

Het belonen van goed gedrag is natuurlijk de wereld op z'n kop. Goed en normaal gedrag zou toch helemaal geen issue mogen zijn, is toch vanzelfsprekend. Ik ben van mening dat je als je je normaal gedraagt je overal naar toe kunt zonder in de problemen te komen. Zelf probeer ik bij Europese uitwedstrijden de petjes/capuchonnetjes te mijden om zodoende ook niet in eventuele problemen te komen.
+1/-0

 
2 maanden geleden
Via diverse wegen/manieren. De clubs zelf, connecties en volgens het principe voor wat hoort wat.

Als je je misdraagt word je bestraft, logisch. Net zo logisch vind ik het dat je bij goed gedrag ook wel met de nodige égards ontvangen mag worden. Dat noemt men ook wel gastvrij.
+2/-0PSV E-zine

Meer dan 27.500 fans zijn lid van onze nieuwsbrief. Meld je ook aan!
Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.Tagcloud

ake basarnhem berg boscagli costa dest dijk feyenoord flamingo frankrijk gakpo gerets klompje koeman malen mauro nederland oostenrijk oranje psveldhoven ronaldopsv rosario schouten sepp strijdplan teze vaio veerman weghorst xavi