Memorabele PSV-wedstrijden: Een terugblik op historische overwinningen

Dit artikel is een commerciële partnerbijdrage.

31 juli 2024 15:19

<h2>Memorabele PSV-wedstrijden: Een terugblik op historische overwinningen</h2>; image source:

PSV Eindhoven heeft een rijke geschiedenis vol memorabele wedstrijden en historische overwinningen. Van Europese triomfen tot epische comebacks die fans en gokkers verrasten die de live bet volgen op ComeOn, heeft de club talloze momenten in het collectieve geheugen van haar supporters gegrift.

De UEFA-cup finale van 1978

Het Europese avontuur van PSV begon veelbelovend in het seizoen 1977-78 van de UEFA-cup (nu Europa League). Onder leiding van de legendarische coach Kees Rijvers, nam een jong PSV-team, met spelers als Willy van der Kuijlen en René van de Kerkhof, deel aan een indrukwekkende reeks wedstrijden. Ze versloegen sterke teams zoals Barcelona en FC Magdeburg, waarmee ze hun aanvallende kracht en tactische discipline lieten zien.

In de finale namen ze het op tegen SC Bastia. De eerste wedstrijd in Bastia eindigde in een 0-0-gelijkspel, wat zorgde voor een spannende tweede wedstrijd in Eindhoven. In een zenuwslopend en gelijkopgaand duel behaalde PSV een 3-0 overwinning dankzij doelpunten van Willy van de Kerkhof, Gerrie Deijkers, en Willy van der Kuijlen.

Hiermee schreef PSV geschiedenis door voor het eerst de UEFA-cup te winnen. Deze overwinning markeerde niet alleen een hoogtepunt in de geschiedenis van PSV, maar benadrukte ook hun vermogen om op het hoogste Europese niveau te presteren.

De Champions League halve finale van 1999

Het Europese avontuur van PSV kende niet altijd een vlekkeloos verloop. De halve finale van de Champions League in 1998-99 tegen Manchester United is een uitstekend voorbeeld van dramatische wendingen. PSV, onder leiding van manager Bobby Robson, bereikte de halve finale na uitdagingen van teams zoals Barcelona en Inter Milan te hebben overwonnen.

De eerste wedstrijd op Old Trafford zag PSV standhouden tegen een sterrenensemble van Manchester United, maar verloor uiteindelijk met 1-2. De tweede wedstrijd in het Philips Stadion in Eindhoven was een emotionele achtbaan. PSV nam vroeg de leiding, maar incasseerde twee doelpunten voor de rust.

Met een gelijke stand van 2-2 en de wedstrijd op het punt om naar verlenging te gaan, scoorde een jonge Phillip Cocu een dramatisch laat doelpunt in de 88e minuut, wat de PSV-fans in extase bracht. Deze wedstrijd blijft een van de meest gedenkwaardige momenten in de Europese geschiedenis van PSV, waarbij veerkracht en vastberadenheid centraal stonden. Na deze wedstrijd eindigde PSV zijn reis in de Champions League omdat het resultaat van 2-2 niet voldoende was om door te gaan naar de finale.

De comeback tegen Ajax in 2023

In de tiende speelronde van de Eredivisie stond PSV tegenover een verzwakt Ajax, dat toen slechts vijf punten had verzameld uit zeven wedstrijden. PSV had de voorgaande negen wedstrijden allemaal gewonnen, maar moest nog spelen tegen een traditionele topploeg. Toch waren de verwachtingen hoog voor hoofdcoach Peter Bosz. In de eerste helft kwam daar niets van terecht.

PSV, dat tot dan toe al hun wedstrijden had gewonnen, leek hopeloos op het veld toen Brian Brobbey en Branco van den Boomen Ajax met een 2-1 voorsprong de kleedkamers in stuurden. Het had nog slechter kunnen aflopen als de Amsterdammers nauwkeuriger waren geweest bij hun kansen.

Tijdens de pauze koos Bosz niet voor een felle toespraak, maar voor een strategische aanpassing. PSV begon vanuit een 4-4-2 formatie meer druk te zetten en creëerde meerdere kansen. Hirving Lozano blonk uit met een hattrick, waardoor de comeback compleet was.