PSV verliest Super Cup na strafschoppen

4 augustus 2024 21:32

PSV verliest Super Cup na strafschoppen ; image source: Pro Shots

PSV is er vanavond niet in geslaagd de vierde achtereenvolgende Johan Cruijff Schaal. Na een knotsgek duel stond er een 4-4 eindstand op het scorebord waarna beide ploegen direct door gingen naar het nemen van strafschoppen, wat in de strijd om de Super Cup traditie is. Nadat Luuk de Jong in de extra tijd was vervangen voor Ricardo Pepi nam de Amerikaanse spits de eerste penalty. Die ging nog feilloos in de kruising. De twee missers van Johan Bakayoko en Guus Til werden PSV uiteindelijk fataal in de jacht naar de vijftiende Johan Cruijff Schaal uit de clubhistorie.

PSV begon aanvankelijk erg sterk aan het duel en kwam ook vroeg in de wedstrijd verdiend op voorsprong via een doelpunt van Noa Lang op aangeven van Johan Bakayoko. Twintig minuten later maakte linksback Fredrik Oppegard een onnodige overtreding op Gjivai Zechiel, waarna scheidsrechter Jeroen Manschot niet anders kon dan de bal op de stip te leggen. Die penalty werd een prooi voor de Mexicaanse spits van Feyenoord Santiago Gimenez. Vier minuten later kantelde Bart Nieuwkoop de wedstrijd volledig namens de bezoekers door op aangeven van Gimenez de Rotterdammers op voorsprong te schieten.

Die stand bleef op het scorebord tot de rust. Na rust ging PSV vol op jacht naar de gelijkmaker. Lang hoefde de ploeg van Peter Bosz daar niet op te wachten. Na drie minuten in de tweede helft kon Luuk de Jong een lage voorzet van Malik Tillman vrij inschieten, een koud kunstje voor de aanvoerder van PSV. Zeven minuten later tikte Walter Benitez in een 1 op 1 duel met Santiago Gimenez de spits naar de grond, waarmee hij de tweede penalty van de wedstrijd voor de bezoekers versierde. De spits ging vervolgens zelf achter de bal staan en schoot feilloos binnen.

Tien minuten later viel Guus Til in als vervanger van Ismael Saibari. De voormalige Feyenoorder had nog geen minuut nodig om zijn naam op het scorebord te schieten. Op aangeven van de tegelijkertijd ingevallen Couhaib Driouech schoot Til fraai binnen. Weer zeven minuten later kwam Feyenoord opnieuw op voorsprong via invaller Antoni Milambo terwijl PSV vijf minuten later ook een strafschop kreeg toegekend. Timon Wellenreuther kwam een fractie te laat in duel met Guus Til en daardoor mocht Luuk de Jong vanaf elf meter aanleggen voor zijn tweede van de avond. Het waren de eerste goals van Luuk de Jong tegen Feyenoord sinds 2014. De spits scoorde alleen in zijn eerste treffen met Feyenoord tegen de Rotterdamse club.

Lang leek PSV nog op jacht naar de bevrijdende en winnende treffer. Die viel uiteindelijk niet meer waardoor beide ploegen direct penalty's mochten nemen. Nadat de kort daarvoor ingevallen Ricardo Pepi de eerste penalty nog hard in de kruising schoot, maakte Lutsharel Geertruida gelijk. Vervolgens misten Johan Bakayoko en Guus Til hun strafschoppen waardoor Feyenoord, dat geen penalty miste, genoeg had aan vier benutte strafschoppen om de wedstrijd in haar voordeel te beslechten.

Daarmee is er een eind gekomen aan de hegemonie van PSV in de Johan Cruijff Schaal. Na drie opeenvolgende overwinningen, ging de vierde vandaag naar de Rotterdamse concurrent. PSV zal zich vooral zorgen maken over de defensie, waar met Sergiño Dest, Armando Obispo, Olivier Boscagli en Mauro Junior er momenteel uitliggen met blessures. Daarnaast is André Ramalho al vertrokken, lijkt Patrick van Aanholt definitief te zijn vertrokken én wordt er momenteel ook nadrukkelijk getrokken aan Jordan Teze. De vraag lijkt niet of maar wanneer PSV nieuwe verdedigers naar Eindhoven gaat halen.