PSV herpakt zich en stuurt RKC met 5-1 naar huis

10 augustus 2024 22:55

PSV herpakt zich en stuurt RKC met 5-1 naar huis; image source: Pro Shots

PSV is er, in tegenstelling tot Feyenoord, wel in geslaagd de drie punten in eigen huis te houden. PSV kende vanavond in de eerste wedstrijd van dit nieuwe Eredivisieseizoen weinig problemen met RKC Waalwijk. Na een 3-0 ruststand eindigde het duel in een eenvoudige 5-1 overwinning. Goals werden in de eerste helft gemaakt door Johan Bakayoko, Jerdy Schouten en Malik Tillman terwijl na rust de kort daarvoor ingevallen Hirving Lozano het duel definitief besliste op 4-0. Door een flater van jewelste van Walter Benitez deed RKC een kwartier voor tijd nog iets terug met de 4-1 via Richard van der Venne. Het slotakkoord was vervolgens voor Guus Til, die de 5-1 opzette en zijn doelpunt eigenlijk verdiende maar Hirving Lozano uiteindelijk zijn harde werk zag belonen door de laatste treffer van de avond binnen te glijden. Door de overwinning klimt PSV over FC Groningen, dat gisteren NAC met 4-1 versloeg, en staat de ploeg van Peter Bosz na de eerste speelronde virtueel weer eerste.

PSV speelde vanavond zonder Jordan Teze in de basis, nadat het kind van de club eerder deze week een bom leek te droppen door niet meer uit te willen komen voor PSV, in afwachting van zijn transfer naar AS Monaco. Na enkele uren bedacht de rechtsback zich en stelde hij zich alsnog beschikbaar voor de wedstrijd vanavond. Doordat hij de training gisteren miste, begon hij vandaag op de bank. Trainer Peter Bosz koos daarbij voor de verrassende Richard Ledezma als vervanger van de rechtsback, die het zeer aardig deed als vervanger van Jordan Teze. Met nog twintig minuten op de klok mocht Jordan Teze dan toch nog invallen, onder een licht fluitconcert van sommige PSV-fans.

De wedstrijd begon voor PSV uitstekend. PSV kreeg volop kansen en het eerste doelpunt liet dan ook niet lang op zich wachten. Een prachtige bal van Joey Veerman werd haast perfect aangenomen door Johan Bakayoko die vervolgens wegdraaide bij zijn tegenstander en de bal op fabuleuze wijze laag in de verre hoek krulde. Nog geen twee minuten later leek Malik Tillman een stiftje van Noa Lang eenvoudig binnen te schieten. Na drie minuten besloot de VAR echter, dat Noa Lang aan zijn rush begon vanuit buitenspelpositie waardoor de goal geannuleerd werd door VAR Teuben. Uiteindelijk viel de 2-0 alsnog, twintig minuten na de 1-0. Na een mooie opbouw kreeg Noa Lang de bal bij Malik Tillman, die hem in een overvol strafschopgebied kon afgeven aan Luuk de Jong. De aanvoerder draaide knap en zag Jerdy Schouten in komen rennen die de bal vervolgens in de verre hoek geplaatst binnen kon schieten.

Ook bij de 3-0 was het Joey Veerman die de assist gaf. Nadat Malik Tillman eerder al de 2-0 leek te maken, maakte hij de 3-0 wel. Opnieuw weggestuurd door Joey Veerman kreeg de Duitse Amerikaan alle vrijheid om vanaf de rand van het zestienmetergebied uit te halen. De aanvallende middenvelder faalde niet en schoot hem hard en goed binnen, keeper Jeroen Houwen kansloos achterlatend. Hoewel PSV trachtte ook de 4-0 nog te maken voor de rust, slaagde het team daar wonderbaarlijk genoeg niet in.

Die vierde goal viel uiteindelijk pas halverwege de tweede helft. Kort nadat Peter Bosz een vierdubbele wissel toepaste bereikte Olivier Boscagli de kort daarvoor ingevallen Hirving Lozano. Hoewel het schot van de Mexicaan houdbaar leek, verslikte doelman Houwen zich er dusdanig in dat hij te laat in de hoek kwam om het tij nog te keren. Niet veel later was het Walter Benitez die een voorzet compleet verkeerd inschatte en hem recht in de voeten van de deze zomer in Waalwijk teruggekeerde Richard van der Venne sloeg. De middenvelder bedacht zich geen moment en profiteerde direct van het aangeboden buitenkansje.

Lang kon de middenvelder van RKC niet genieten van zijn doelpunt. Guus Til werkte en vocht als een wesp voor de bal en won uiteindelijk het duel van zijn directe tegenstander in de defensie. Til, die vandaag opnieuw als invaller aan het duel begon, zag Lozano op jacht naar zijn tweede aan komen sprinten, gaf de bal laag voor en de Mexicaan hoefde de bal enkel nog binnen te glijden en de wedstrijd en eindstand definitief te bepalen op 5-1.