Transparent
Inloggen
Sluiten

“Het voelde geweldig mijn debuut te maken”

28 augustus 2024 07:40 - Noël van de Laar
Foto: Pro Shots

“Het voelde geweldig mijn debuut te maken”; image source: Pro Shots

Na afloop van het duel Jong PSV tegen Telstar sprak PSV.supporters.nl kort met Matteo Dams in de spelerstunnel van De Herdgang. We blikten samen met Rik Elfrink terug op zijn voorbereiding en de afgelopen weken waarin hij als invaller tegen Feyenoord, RKC Waalwijk, Heracles Almelo en Almere City een goede indruk maakte als verdedigende redder in defensief moeizame tijden voor de club. "Zolang er nog geen nieuwe verdedigers zijn gehaald mag ik aansluiten bij het eerste. Ik weet niet hoe lang het nog duurt, daarom geniet ik van iedere minuut die ik van zo dichtbij mee mag maken. Het voelde in ieder geval geweldig om mijn debuut te mogen maken."

Het twintigjarige talent kwam deze voorbereiding als grote verrassing naar boven drijven. Peter Bosz lijkt enthousiast over zijn verdedigende capaciteiten en geeft hem, enigszins noodgedwongen, veelvuldig de kans. PSV is nog altijd op zoek naar defensieve versterking en zolang die uitblijft, tracht Matteo Dams zijn kans te pakken in het eerste. Dat lukt hem tot dusver aardig. De in Brasschaat, onder de rook van Antwerpen, geboren Belg woont al sinds enkele jaren in een gastgezin op vijf minuten van De Herdgang en dat bevalt hem meer dan uitstekend: "Het was vroeger wel pittig, die ritten steeds op en neer. Mijn ouders wonen nog altijd in de buurt van Antwerpen, als we vrij zijn ga ik wel op en neer. Vrienden vragen me wel eens of het niet eens tijd wordt om op mezelf te gaan wonen. Maar waarom zou ik dat doen? Alles wordt voor me geregeld, hoef geen was te doen of andere huishoudelijke taken en heb gewoon mijn eigen kamer. Zo kan ik voldoende tijd pakken ook om uit te rusten. Dat heb ik wel nodig, want ik merk dat er wel meer van mijn lichaam gevraagd wordt bij het eerste elftal dan dat ik gewend was. Ik heb het geluk dat er wat blessures zijn en deze kans zich voordoet, dus die probeer ik met alles wat ik in me heb te grijpen. Hoe mijn ouders reageerden op mijn debuut? Enigszins verrast wel, maar dat gold ook voor mezelf. Ik had ook niet verwacht tegen Feyenoord in te mogen vallen, maar uiteraard zijn mijn ouders trots op me en blij voor me. Ik ben ook blij voor hen en dankbaar ook, toen ik echt klein was nog dat ze me elke dag op en neer moesten brengen en halen. Het is ook dankzij hen dat ik hier mag staan dus ik ben hen vooral dank verschuldigd."

De verdediger is nog volop in ontwikkeling en merkt dat het spelniveau en met name de snelheid van het voetbal hoger ligt bij het eerste van PSV. Hij laat zich daarbij zo min mogelijk afleiden door wie er naast hem staan opgesteld en kijkt vooral naar zichzelf: "Ik ga mee in het spel, ik ben er niet mee bezig wie er naast me staan en focus me op mijn eigen spel en dat zo goed mogelijk te doen. Je merkt natuurlijk wel een duidelijk niveauverschil tussen de Keuken Kampioen Divisie en de Eredivisie. Het is allemaal wat fysieker en gaat sneller. Het zijn de details die nog meer van belang zijn dan hier bij Jong PSV. Als ik kijk naar ons eigen spel, we proberen hier dezelfde speelwijze en tactiek aan te houden van het eerste."

Sinds dit seizoen krijgen debutanten in het eerste van PSV een zogeheten Frederik-beeldje, als herdenking aan hun weg via de PSV Academy naar het eerste elftal. Zo kreeg Matteo Dams ook een exemplaar na zijn officiële debuut in de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal tegen Feyenoord: "Dat beeldje heb ik op mijn kamer gezet. Alle dingen die ik krijg, het shirtje dat ik heb gekregen voor mijn debuut in de Eredivisie, de Johan Cruijjf Schaal-medaille, ik bewaar alles gewoon in mijn kast. Ik heb nu vier wedstrijden in het eerste mogen spelen, ja. Daar ben ik ook dankbaar voor, dat de trainer mij dat vertrouwen geeft en de spelers die me daarbij ook goed helpen. Ik blijf gewoon mijn ding doen, scherp trainen, ik moet er ook van genieten uiteraard. Morgen ga ik herstellen, ik had ook een gesprek met de trainer(Peter Bosz). Die gaf aan dat hij tevreden was over mij en dat hij mij voorlopig in ieder geval mee wil laten trainen bij het eerste. Daar ben ik echt heel blij mee, dat hij me dat vertrouwen geeft. Dat geeft mij zelf ook vertrouwen natuurlijk. Als ik de kans krijg, probeer ik die met beide handen te grijpen en dat probeer ik nu gewoon zo goed mogelijk te doen."

De verdediger lijkt door zijn sterke optredens een vast plekje in de A-selectie voorlopig te hebben veiliggesteld, hoewel er geen toezeggingen zijn gedaan. Mocht PSV nog de nodige defensieve versterking binnen halen in het restant van deze laat op gang komende transferwindow, verandert dat waarschijnlijk het perspectief op speeltijd in het eerste dit seizoen: "De club heeft daarin geen toezeggingen gedaan, nee. Daarom is het ook dat ik zeg, ik geniet van de momenten dat ik daar nu zit. Als er transfers komen ja of nee, en ik word daardoor teruggezet dan is dat zo. Maar dan blijf ik nog steeds elke dag hard mijn best doen om mezelf zo goed mogelijk te laten zien."




Tags

dams feyenoord matteo antwerpen beeldje bosz eredivisie geniet herdgang jong academy almelo bewaar blikten brasschaat capaciteiten cruijjf debutanten drijven elfrink exemplaar frederik fysieker gastgezin heracles herdenking huishoudelijke kast medaille niveauverschil noodgedwongen optredens pittig reageerden redder ritten rkc rook shirtje spelerstunnel spelniveau teruggezet transferwindow uitblijft veiliggesteld woont

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.


4 weken geleden
Versterking halen is nog steeds nodig, maar als deze jongen het goed doet is het ook tijd om de volgende lichting jeugd weer de kans te geven. Waarde ontwikkelen vanuit Jong PSV en perspectief bieden aan de talenten. Ik zou zeggen: Nog een CV erbij voor de basis en Dams erbij halen voor de 75e minuut, rustperiodes voor de basis en blessuregevallen.
+5/-1

 
Nickb0316 (geschorst)
4 weken geleden
Is duidelijk niet goed genoeg voor psv 1
+3/-4

 
4 weken geleden (gewijzigd)
Hij komt zelfs te kort voor jong PSV. Mede dankzij hem heeft jong PSV een record aantal tegen doelpunten gekregen van 81.
+1/-1

 
4 weken geleden
Als het middenveld en de aanvallers hun taken niet uitvoeren dan kan je Segio Ramos en Pepe erbij zetten maar dan krijgen ze nog steeds veel goals tegen.
En waarom meteen zo negatief? Het is toch een verademing zo'n jongen die dankbaar is voor de kansen die hij krijgt en die zelf kritisch genoeg is dat hij nog heel veel moet leren. Hij zegt toch nergens dat hij in de basis hoort?
+1/-0

4 weken geleden
Op grond van zijn leeftijd (20) en vertoonde spel hoort hij bij het eerste elftal te blijven.
+1/-0

4 weken geleden
Laat maar lekker bij het 1e als backup. Ziet er prima uit tot nu toe.
+1/-0

4 weken geleden
Sssssttt, straks wordt hij nog weggekocht. Lijkt me waarschijnlijker dan dat er nog een versterking bij komt.
+1/-0

 
4 weken geleden
Ik begin toch het idee te krijgen dat PSV de regie kwijt is. Als de clubs niet willen verkopen, of grotere clubs opeens belangstelling gaan tonen, dan komen ze op de lijst uit bij opties uit de NL competitie.
+2/-0

 
3 weken geleden (gewijzigd)
Dat schreef ik weken geleden al en het wordt steeds idioter, inmiddels volledig in de paniek fase beland, straks foto aankopen of huur... zwaar teleurstellend!
+1/-0

4 weken geleden
Vorig jaar zag ik hem een paar bizarre onnodige fouten maken bij Jong PSV . Meer ere wie ere toekomt in het eerste viel hij goed in.
+1/-0

3 weken geleden
Ik weet niet zo goed wat er met deze site is gebeurd, maar ik mis nu ook weer nieuws over Boscagli.
Jammer.. geen vooruitgang
+1/-0


PSV E-zine

Meld je aan en ontvang elke week een vers PSV E-zine in je mailbox met al het nieuws en achtergronden. Maar liefst 27.825 fans gingen je al voor.




Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.



Tagcloud

bakayoko basarnhem berg bergwijn blessuregevoelig boscagli bosz dams dest eredivisie flamingo itakura jesperpsv jong juve juventus karsdorp keuring ledezma mauro nagalo ndala obispo oppegard peru ramalho roglic schouten teze veerman