Transparent
Inloggen
Sluiten

Stewart: "We willen titel prolongeren, ongeacht wie er zouden vertrekken"

2 september 2024 07:58 - Noël van de Laar
Foto: Pro Shots

Stewart: "We willen titel prolongeren, ongeacht wie er zouden vertrekken"; image source: Pro Shots

Samen met Earnest Stewart en het na afloop van PSV-Go Ahead Eagles nog aanwezige journaille blikte PSV.supporters.nl terug op de afgelopen zomerse transferperiode: "Waar willen jullie het over hebben vandaag? De puzzelstukjes zijn lastig geweest om te leggen dit jaar, ja. Vooral de linksbackpositie, want ja, we hebben Mauro Junior die op de weg terug is en in januari sluit Sergiño Dest in principe ook weer aan. Het is dus best een lastige periode geweest."

Over de fysieke betrouwbaarheid van verdedigers als Mauro Junior en Armando Obispo: "Als je gaat tellen, het is niet dubbel bezet maar als we kijken naar Matteo Dams... Die heeft zich uitstekend ontwikkeld tijdens deze periode die het ons makkelijk maakten om wat rustiger naar de situatie te kunnen kijken. De markt is dit jaar echt compleet anders geweest. Ik ben blij dat we veel al vroeg hebben kunnen doen met de komst van Malik Tillman, Sergiño Dest, Ryan Flamingo en Couhaib. Dus eigenlijk hadden we aan de voorkant wel al wat gedaan. Natuurlijk wilden we nog wat meer mensen toevoegen aan de selectie. Daar zijn ook een aantal goede kandidaten voor geweest, maar ja, de prijs is nooit omlaag gegaan. Sterker, hij is alleen maar gestegen. Op een gegeven moment is dat niet meer te doen en dan schakel je door. Dat gebeurde later ook met Sepp van den Berg. Of ik me daarin vergist heb? Nee, er staat immers geen stickertje op. Nee, ook niet verrast. In zo'n proces zijn er altijd meerdere kapers op de kust. Op een gegeven moment ontwikkelt de markt voor een speler, we bieden nooit direct de vraagprijs, dat zou ook niet goed zijn."

Over de harde opstelling van de club ten opzichte van een uitgaande transfer van Walter Benitez en Olivier Boscagli: "De prijzen waren er niet naar om ze te laten gaan. Het was niet lastig om me hard op te stellen, maar ik kan ook niet zeggen dat het een hele leuke periode was, nee, totaal niet. Natuurlijk, de spelers zien een kans en vanuit de spelers is dat heel begrijpelijk als er een mooi toekomstplaatje klaar ligt. Of dat nu met het land te maken heeft, met financiën of met de club. Dat is heel begrijpelijk. Maar goed, mijn baan is voor PSV mijn werk te doen. Los van de bedragen die ervoor moeten zorgen dat het hier draaiende blijft. Dus we hebben geen uitverkoop gehouden."

Over de moeizame transferzomer die ook echt laat op gang kwam dit jaar: "Het is wel trekken en duwen geweest deze periode. Niet alleen voor ons maar ook voor veel collega's om ons heen. Ik ben echt blij dat we in de gelukkige positie zijn geweest om aan de voorkant vier aankopen te doen. Of ik bang was dat spelers gaan muiten? Nee, niet bang. Met Jordan Teze heeft het natuurlijk wel even gespeeld. Uiteindelijk zien ze dan zelf ook in dat het niet de oplossing is. Eentje stelde mij zelfs de vraag wat ik dan zou doen. Het is nog nooit in mij opgekomen terwijl ik het ook een aantal keer heb mee mogen maken. Dat is niet fijn, daar gaat het niet om. Het begrip is er wel. Maar anderzijds heb ik het belang van PSV te verdedigen."

Over het behoud van de zogeheten kroonjuwelen deze zomer: "Je moet er wel met zijn allen, als directie zijnde, wel sterk in je schoenen voor staan. Dat je wel blijft vasthouden aan datgeen je graag wil. Op het moment dat je dat doet, en je staat allemaal achter elkaar, dan is dat wel goed gegaan. Het is na zo'n topseizoen logisch dat er getrokken wordt aan spelers, maar daar moet wel het juiste prijskaartje tegenover staan. Dat merkten we overigens zelf ook. Bij spelers waar wij interesse in hadden, hingen er ook flinke prijskaartjes aan."

Over de afgeketste transfers van Sepp van den Berg en Ko Itakura, die twee compleet andere types zijn: "We proberen altijd te kijken en denken in combinaties. We willen bepaalde zaken naast elkaar wegzetten. Op dat moment was er nog een mogelijkheid dat Olivier Boscagli misschien wel vertrok. Daar kun je dan op een bepaalde manier naar kijken. Want Olivier brengt wel iets unieks als centrale verdediger. Dus zaten we in die contreien te kijken en inmiddels is het bekend dat Boscagli gaat blijven en dus wordt het verdedigen wellicht een stuk belangrijker."

Over het binnenhalen van Rick Karsdorp: "Een heel ander type dan Teze? Op bepaalde vlakken misschien wel. Maar het is er wel een die al jarenlang in Italië heeft gespeeld. Hij heeft anders leren verdedigen. Het is wel een aanvallende back die er vaak overheen komt. Goed in de combinatie, dus er zitten wel veel vergelijkingen met Teze. Met de leeftijd van Rick beseft hij ook over de manier waarop we willen spelen, we kunnen niet constant met zijn allen en dat is wel iets wat hij in Italië heel duidelijk heeft meegekregen. Hij is fit en het is wel een type die ervan houdt de mouwen op te stropen. Dus ik verwacht dat hij snel klaargestoomd kan worden om minuten te gaan maken."

Over het binnenhalen van Nagalo als defensieve versterking: "We hadden ook de keuze om niks te doen. Dat leek me niet zo handig, ook omdat we die posities dubbel bezet willen hebben. Je streeft ernaar om Champions League waardige spelers met ervaring te halen. Die zijn alleen voor ons niet te betalen. We zijn Nederland, dat moeten we ook beseffen dat dit zo is. Al hadden we de namen die je noemt gehaald, die hadden die ervaring ook niet. Dus we gaan dat zoals Peter dat straks ook uitlegde... Vorig jaar hadden we ook veel spelers zonder Champions League-ervaring. Die hebben het goed gedaan. En dat verwachten we ook van deze jongens."

Kwaliteitsverschillen tussen de verschillende linies: "Dat ligt eraan waar je naar kijkt. Als je kijkt of ze allemaal kunnen dribbelen als Noa Lang, dan zou ik zeggen ja, daar is sprake van kwaliteitverschil. Maar we hebben de verdedigers niet gehaald omdat ze zo goed kunnen dribbelen als Noa Lang. Binnen hun expertise zijn het gewoon hele goede spelers. Dus daar ben ik wel tevreden over, ja."

Over de laatste extra aanwinsten die nog niet bevestigd zijn door PSV: "Daar moeten nog wel wat dingen voor gebeuren. Het ziet er goed uit, eentje ziet er sowieso heel goed uit en de ander zijn we nog mee bezig. Ndalo halen we niet als opvolger van Lozano, nee. Wij wilden voor Jong PSV heel graag twee buitenspelers erbij hebben. Net als afgelopen vrijdag hebben we een wedstrijd gespeeld waarin we ontzettend dominant waren en vorig jaar hebben we dat ook heel veel meegemaakt. Maar het gaat uiteindelijk om doelpunten maken zoals we dat, ik zal hem even netjes afkloppen, ook bij het eerste doen. Dat willen we ook heel graag bij Jong dus vandaar dat we ook hele specifieke kwaliteiten hebben toegevoegd. Opvolger Lozano? Nee, uiteindelijk heb je een bepaald potje met geld. Daar moet je fatsoenlijk mee omgaan. Dus niet alles kon meteen. Dat blijven we in de gaten houden, dat zullen we ook blijven doen. Maar het wordt wel heel krap om morgen nog iets af te ronden dus ik verwacht dat we in januari de opvolger van Lozano binnenhalen."

Over het bij elkaar houden van het kampioensteam, wat niet heel vaak gebeurt. Is titelprolongatie daarom geen wens maar zelfs een verwachting, of een eis? "Ja, zeker. Dat sowieso. Ja, elk jaar. Al was het team niet bij elkaar gebleven, dan wilden we nog steeds prolongeren en kampioen worden. Dat moet ook de mindset zijn, we bedrijven topsport. Ik ben wel heel blij dat bijna iedereen is gebleven. Hopelijk hebben we ook weer wat stappen kunnen zetten voor de toekomst en daar kijk ik heel erg naar uit. Of er met mij niet te sollen valt? Nee, dat ligt niet aan mij alleen maar met de gehele directie. We hebben een bepaalde verstandhouding met elkaar. Op het moment dat we afspreken wat onze grenzen zijn, dan houden we ons daaraan. Dan ben ik degene die dat uit mag voeren aan tafel maar dat doen we wel gezamenlijk."

Over de transfermarkt, die in Nederland drie dagen langer open is dan in de toplanden dit jaar: "Ik zou zeggen dat ik het helemaal met Peter eens ben. Ik snap niet wat we elkaar allemaal aan doen. Ja, 1 augustus of plak er iets aan vast maar in ieder geval voor de aanvang van de competities zou de markt wel dicht mogen. Dit is natuurlijk niet leuk voor ons. Waarom het niet vervroegd wordt? Volgens mij was daar wel beweging in deze zomer, dat de grote landen die eerder dicht wilden gaan dit jaar. In eerste instantie was het 15 augustus, dat is uiteindelijk toch niet doorgegaan. Ik vind wel dat we hier met zijn allen goed naar moeten kijken want niemand wordt hier gelukkig van, lijkt mij. Voor een technische staf is het niet leuk, voor spelers is het niet leuk, voor clubs ook niet. Natuurlijk heb je soms clubs die nog wel zaken moeten doen, dan kan de transfermarkt niet lang genoeg open blijven. Zo zit het soms ook in elkaar. Maar als ze het op 1 augustus op slot gooien dan vind ik het ook prima, ja."

Over de Champions League loting en de nieuwe opzet van het belangrijkste Europese clubtoernooi: "Ik moest wel even concentreren op het schakelen met dat home en away, moest soms echt even schakelen; zijn wij nou of? Maar nee, het zijn wel zware eerste wedstrijden. Maar als je gewoon onze loting bekijkt, dan zitten daar ook wel mogelijkheden in, dus dat vind ik wel heel leuk. Waar ik het meeste naar uitkijk qua wedstrijd? Ja, zo'n Juve uit. Van oudsher, als ik voor de televisie zat en dat zwart-witte shirt zag, daar kijk ik enorm naar uit. Nu eerst op vakantie, even naar Griekenland met een vriend en mijn vrouw sluit daar later ook aan. Misschien dat ik met haar ook nog even naar Amerika ga maar dat moeten we nog even bekijken."




Discussieer mee op de forums


Tags

boscagli lozano stewart teze berg dest jong mauro nederland sepp titel voorkant aanvang amerika armando away baan benitez betrouwbaarheid clubtoernooi couhaib dams dominant eagles earnest flamingo griekenland itakura jordan journaille juve kampioensteam kapers karsdorp kwaliteitverschil malik matteo nagalo ndalo obispo plak potje prijskaartje schakel slot stickertje tillman titelprolongatie toekomstplaatje topseizoen transferzomer uitverkoop verstandhouding walter

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.


2 weken geleden
Ja het bekende verhaal.
Dat ze er heel snel bij waren toen Karsdorp opeens transfervrij was zegt natuurlijk genoeg, dat ze geen andere goede haalbare opties in kaart hadden.
Tis afwachten hoe het zich allemaal gaat ontwikkelen verdedigend.
Tot nu op feyenoord na alleen makkelijke tegenstanders gehad en zag er soms verdedigend belabberd uit
Middenveld en aanval zit wel goed.
+1/-0

2 weken geleden
Na afscheid genomen te hebben van Sambo, Bella-Kotchap, Ramalho, Van Aanholt, Teze en tijdelijk van Dest, was een investering in de verdediging zowel op basis van kwaliteit als kwantiteit absolute noodzaak. Flamingo is natuurlijk snel binnen gehaald, goed gedaan, maar is geen zekerheidje achterin. En vervolgens komen er in de laatse 2 dagen van de window een speler die was verworden tot persona non-grata in Rome en een speler van een subtopper uit de Deense competitie. Ik heb, als het hier bij blijft (zoals ik nu verwacht), absoluut mijn vraagtekens bij de kwaliteit van onze verdediging. Zeker ook omdat er in die linie ook nogal wat blessuregevoelige spelers zitten.

Natuurlijk sportief gezien een goede zaak voor PSV dat we veel spelers hebben weten te behouden. Een middenveld met Schouten, Veerman, Tillman, Til en Saibari is ongekende luxe. En een aanval waarbij Lozano, Driouech en Pepi de back-ups zijn is natuurlijk helemaal ongekend.

Wel vraag ik me af wat dit betekent voor onze financiële positie, want Brands was in de zomer vrij duidelijk over de noodzaak voor PSV om elk jaar een grote transfer te doen en de reden daarachter.

Hopelijk zijn onze nieuwe verdedigende krachten goed genoeg en gaan we opnieuw een uitstekend PSV zien deze jaargang.
+1/-0

2 weken geleden
Het was wel extreem spannend deze keer. Normaal gesproken komen de spelers die wij willen deze kant op. Ik had van den Berg, maar zeker Ikatura wel verwacht. Dit keer dus niet, de markt veranderd en de concurrentie voor betaalbare spelers is moordend. Ook in Nederland shoppen is al haast niet meer te doen. Al met al staat er gewoon weer een goed elftal. Benieuwd hoe de vervanger van Ramalho het gaat doen, op RB gaan we er gewoon op vooruit en verder alle sterktehouders gebleven. Fantastische competitiestart gehad en al een klein gaat je geslagen naar de concurrentie. Makkelijke programma's bestaan niet Feyenoord laat thuis tegen WII punten liggen, Ajax verliest bij NAC. Elke wedstrijd is er 1 opzich en wij hebben ze tot nu tie redelijk eenvoudig gewonnen, met een matige verdediging. Ik geef ons een uitstekende kans op prologatie.
+3/-0

2 weken geleden
Ik merk dat er onder de supporters verdeeldheid heerst over wat ze nu vinden van de afgelopen transferperiode. En daarbij ligt het er ook maar net aan waar je de nadruk op legt. Enerzijds is het geweldig dat we ons kampioensmiddenveld en voorhoede hebben kunnen behouden. 111 doelpunten in de Eredivisie, wat wil je nog meer. En de teller loopt alweer flink met 18 doelpunten uit 4 wedstrijden. Ja dat was louter tegen mindere tegenstanders, maar is ook geen gemiddelde van 150+ op een seizoen.

Anderzijds is het teleurstellend dat de verdediging wéér niet de impuls heeft gekregen waar we al zo lang naar snakken. 5 verdedigers verloren, 3 nieuwe ervoor terug waarvan er 1 nog echt zoekende is, 1 totaal niet in vorm, en 1 een talent is die nog heel veel te leren heeft. Schijnbaar is het voor PSV niet mogelijk om in de verdedigende linie een topper binnen te halen die er direct staat, ook op Champions League niveau. Wat dus in andere linies met een Veerman, Schouten, Lang en De Jong wel lukt.

Wat mij betreft lopen we een enorm risico met de huidige verdediging. Één extra blessure of schorsing en de rapen zijn gaar.
Rechtsback: Ledezma (doet het goed, maar onervaren en vaak geblesseerd), Karsdorp (hopen dat hij zijn oude niveau terugvindt).
Rechts centraal: Flamingo (overtuigd nog niet), Nagalo (weinig ervaring, moet nog veel leren).
Links centraal: Boscagli, Obispo (vaak geblesseerd)
Linksback: Oppegaard (voldoet nog absoluut niet), Mauro (vaak geblesseerd), Dams (geen ervaring)
+1/-0

2 weken geleden
Weer een onzininterview maar dat Ngalo nu definitief getekend heeft wordt niet gemeld. PsVnetwrrk is geen nieuwssite meer. Jammer, dat wordt zoeken naar een echte PSV site. Iemand ideeën?
+1/-1

 
2 weken geleden
Qua nieuwssite is Voetbalprimeur veel sneller en completer. Ik verbaasde me in de transferperiode ook dat het soms zo lang duurde voordat nieuws deze site bereikte. Maar hier is het wel leuk discussiëren met supporters die hier al jaren zitten.
+1/-0

 
2 weken geleden
De artikelen op Voetbalprimeur zitten dan weer helemaal vol met spel fouten en overige fouten.

Nog maar te zwijgen over de reaguurders daar.
+1/-0


PSV E-zine

Meer dan 27.500 fans zijn lid van onze nieuwsbrief. Meld je ook aan!




Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.



Tagcloud

aanholt bakayoko basarnhem berg bergwijn blessuregevoelig boscagli bosz dams dest eredivisie flamingo itakura jesperpsv jong karsdorp ledezma mauro nagalo ndala obispo oppegard peru ramalho roglic ronaldopsv schouten stewart teze veerman