Transparent
Inloggen
Sluiten

Historische balans tegen Italiaanse tegenstanders

16 september 2024 13:17
Foto: Pro Shots

Historische balans tegen Italiaanse tegenstanders; image source: Pro Shots

Morgen staat de allereerste ontmoeting van PSV met Juventus op het programma in Turijn. Juventus wordt de tiende Italiaanse tegenstander van PSV in een officieel duel. PSV wist pas twee keer in de clubhistorie een officieel duel in Italië te winnen, vijf keer eindigde het in een gelijkspel terwijl PSV elf keer verloor in Italië. In eigen huis kent PSV een aanzienlijk positievere balans met negen gewonnen wedstrijden, twee gelijke spelen en vijf nederlagen. Daarnaast is PSV al dertien uitwedstrijden in de Champions League ongeslagen als die op een dinsdag werd gespeeld.

In seizoen 2012/2013 boekte PSV de grootste uitoverwinning in Italië, op bezoek bij SSC Napoli werd er met 1-3 gewonnen in de UEFA Europa League. De allereerste officiële ontmoeting met een Italiaanse tegenstander dateert alweer uit 1969/1970. Toen werd er in een tweeluik met AS Roma geloot wie er door zou gaan naar de volgende ronde. AS Roma won thuis 1-0 en PSV herhaalde dat kunstje twee weken later in Eindhoven door AS Roma met 1-0 te verslaan. Het penaltsysteem kenden we toen nog niet, waardoor de scheidsrechter door middel van het opwerpen van een muntje besliste wie er door zou gaan naar de volgende ronde. Helaas viel het dubbeltje toen op zijn kant voor de Italiaanse club.

Het duurde vervolgens tweeëntwintig jaar voordat PSV weer een Italiaanse tegenstander trof in een officieel duel. In seizoen 1992/1993 trof PSV AC Milan in het kader van de groepsfase in de Champions League. Op 9 december 1992 was de Italiaanse grootmacht in Eindhoven met 1-2 te sterk, terwijl er vier maanden later in april met 2-0 werd verloren in San Siro.

In seizoen 2000/2001 trof PSV in de UEFA Cup AC Parma. In Eindhoven won PSV met 2-1 terwijl de ploeg onder toenmalig hoofdtrainer Eric Gerets met 3-2 verloor in Parma. Op basis van uitdoelpunten bekerde PSV destijds ondanks de nederlaag toch door. Een jaar later stuitte PSV in de groepsfase van de UEFA Champions League op Lazio Roma. Thuis werd er met 1-0 gewonnen terwijl Lazio in Rome met 2-1 te sterk was.

Twee jaar later speelde PSV een tweeluik tegen AC Perugia. Uit werd er met 0-0 gelijkgespeeld terwijl er thuis met 3-1 werd afgerekend in de achtste finale van de UEFA Cup. De misschien wel bekendste wedstrijden in de clubhistorie van PSV tegen een Italiaanse tegenstander volgden ruim een jaar later. In de halve finale van de Champions League werd er in 2004/2005 met 2-0 verloren in Milaan terwijl PSV in Eindhoven met 3-1 te sterk was. Op basis van het uitdoelpunt van Ambrosini in de absolute slotfase ging AC Milan naar de Champions League finale dat seizoen. Die verloren ze uiteindelijk na strafschoppen van Liverpool.

Een jaar later troffen de beide clubs elkaar weer, toen in de groepsfase van de Champions League. PSV was in Eindhoven met 1-0 te sterk dankzij een vroeg doelpunt van Jefferson Farfan terwijl er in Milaan met een piepjonge Ibrahim Afellay en Ismail Aissati een knap 0-0 gelijkspel werd geboekt. Twee jaar later stuitte PSV op stadsgenoot van AC Milan Internazionale. In de groepsfase werd er twee keer verloren van de Milanezen, thuis met 0-1, uit met 2-0.

In datzelfde seizoen kwam PSV na te zijn afgezakt naar de UEFA Cup ACF Fiorentina tegen. Na een 1-1 gelijkspel in Florence werd er een week later met 0-2 verloren en dus volgde uitschakeling. In 2010/2011 speelde PSV twee wedstrijden tegen Sampdoria, thuis eindigde die wedstrijd in een 1-1 gelijkspel terwijl er in Genoa knap met 1-2 werd gewonnen. Een jaar later speelde PSV twee wedstrijden in de groepsfase van de UEFA Europa League tegen SSC Napoli. Thuis eindigde het in een 3-0 overwinning terwijl er uit met 1-3 werd gewonnen.

In de voorrondes van de Champions League stuitte PSV in het daaropvolgende seizoen opnieuw op AC Milan. Hoewel PSV de Milanezen thuis op een 1-1 gelijkspel hield was AC Milan in eigen huis met 3-0 te sterk in de return. De laatste officiële ontmoeting van PSV met een Italiaanse tegenstander is alweer zes jaar geleden. Toen speelde PSV in de Champions League in een groep met Internazionale, FC Barcelona en Tottenham Hotspur. Thuis werd er met 1-2 verloren nadat Pablo Rosario met een pegel van afstand de score had geopend en de scheidsrechter van weleer besloot geen rode kaart te geven voor een handsbal van de keeper van Inter buiten de zestien. In Milaan werd de groepsfase vervolgens afgesloten met een 1-1 gelijkspel.




Tags

uefa milan roma milaan ontmoeting stuitte allereerste internazionale juventus lazio milanezen napoli parma ssc acf afellay aissati ambrosini barcelona bekendste bekerde dubbeltje farfan fiorentina florence genoa gerets handsbal inter ismail kader kunstje liverpool muntje opwerpen pegel penaltsysteem perugia piepjonge positievere rome rosario sampdoria san siro tottenham turijn tweeentwintig uitdoelpunt uitdoelpunten

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je eerst inloggen. Klik op de link rechtsboven.


PSV E-zine

Meer dan 27.500 fans zijn lid van onze nieuwsbrief. Meld je ook aan!




Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.



Tagcloud

bakayoko basarnhem berg bergwijn blessuregevoelig boscagli bosz dams dest eredivisie flamingo itakura jesperpsv jong juve juventus karsdorp keuring ledezma mauro nagalo ndala obispo oppegard peru ramalho roglic schouten teze veerman