Transparent
Inloggen
Sluiten

Bosz: "Wist na Paris pas dat Tillman eerder op zes speelde"

25 oktober 2024 14:08
Foto: Noël van de Laar

Bosz: "Wist na Paris pas dat Tillman eerder op zes speelde"; image source: Noël van de Laar

Voorafgaand aan de Eredivisiewedstrijd tegen PEC Zwolle morgenavond in het eigen Philips Stadion, hield trainer Peter Bosz vanmiddag weer zijn traditionele perspraatje op trainingscomplex De Herdgang. De trainer werd daar gevraagd naar de dagen na het knappe gelijkspel bij Paris Saint-Germain in de UEFA Champions League, de nieuwe hit van Noa Lang, de voorselectie van Oranje en zijn voorbereiding op PEC Zwolle met het oog op eventuele blessuregevallen:"Wij dronken vroeger een biertje in de kroeg, Noa brengt een liedje uit. Ik vind het liedje wel lekker klinken eigenlijk. Noa zingt beter dan dat ik kan zingen."

Noa Lang is voor het eerst sinds zijn blessureleed weer opgenomen in de voorselectie van het Nederlands Elftal:"Nee, ik ben niet verrast over de oproep van Noa Lang in de voorselectie van Oranje. Rond de vorige interlandperiode heb ik dit ook besproken met de bondscoach, dat hij er nog niet klaar voor was. Ik heb hem overigens het liefste gewoon hier, omdat we hier beter in kunnen schatten hoe we hem kunnen belasten. Ik denk dat deze voorlopige selectie wel een goed signaal en teken is. We krijgen de oude Noa Lang wel weer te zien nu. Als iemand het binnen onze groep moeilijk heeft gehad, is het Noa Lang wel. Zolang niet wedstrijdfit geweest. Ik ben er blij om en vind het fijn dat hij nu echt weer op de weg terug is. Het is een geweldig mens en een geweldige voetballer. Logisch dat een bondscoach hem selecteert, maar ik word verder niet betrokken bij de samenstelling van de selectie van het Nederlands Elftal."

Over de nieuwste hit van Noa Lang:"Ik vind het wel een lekker nummertje. Ik ben zelf geen zangwonder, Noa zingt beter dan dat ik het kan. Wij deden vroeger een biertje drinken in de kroeg, Noa brengt een liedje uit."

Kan de trainer al een wat duidelijkere verwachting scheppen inzake de terugkeer van Jerdy Schouten en het herstel van zijn blessure?"Ik weet nog niet hoe het met Jerdy gaat, ik heb hem nog niet gesproken vandaag. Maar enkele weken zal het zeker wel duren."

Peter Bosz over Malik Tillman, die tegen Paris Saint-Germain voor het eerst op de zes-positie speelde: "Buitengewoon goed hoe Malik Tillman zijn positie op 6 invulde. Hij had me wel even mogen vertellen dat hij in de jeugd bij Bayern ook regelmatig op zes speelde. Dat had me een hoop stress gescheeld. Het was alsof hij echt al jaren daar gespeeld heeft. Een zogeheten alleskunner dus. Hij is in ieder geval iemand die op zes kan spelen. We kijken per wedstrijd waar we hem nodig hebben en hoe we hem inzetten. Hij heeft het echt heel goed gedaan. Heel weinig balverlies, wat essentieel is op de zes-positie. Hij ontwikkelt zich spectaculair. Toen ik hem leerde kennen was hij heel schuchter en keek hij alleen maar naar de grond. Rob Maas doet bij ons de middenvelders, toen had hij een beeld gevonden waarop hij zag dat Malik Tillman aan het organiseren was. Een Tillman die aan het praten is, dat is uniek. Toen Rob hem daarmee confronteerde moest hij wel heel hard lachen, dat is echt geweldig. Het is een atleet, fysiek ongekend sterk, uitstekende techniek maar ook nog een voetbalintelligente speler. Dan noem ik al een flink aantal facetten van een absolute topvoetballer. In de absolute top wordt er ook op persoonlijkheidsvlak iets gevraagd. Hij is bezig met die ontwikkeling dus ik zou hem willen adviseren nog twee, drie jaar lekker bij ons te blijven voetballen."

Over de afwezigheid van Rick Karsdorp in Parijs en of hij er morgen wel weer bij kan zijn. Ook ging de trainer wat dieper in op de kritiek richting de medische staf van PSV en het fikse aantal ernstige blessures: "Rick Karsdorp kan morgen gewoon weer spelen. Het zit fantastisch in elkaar. We hebben een geweldige medische staf. Dit onderwerp komt iedere week wel even terug met het oog op het aantal blessures bij ons. Maar iedere blessure heeft een eigen verhaal. Rick Karsdorp kon bijvoorbeeld net niet op tijd klaar gestoomd worden. Was het de finale geweest, was hij gewoon meegegaan maar nu kozen we ervoor geen risico te nemen. Het is te makkelijk om de medische staf te veroordelen over het aantal blessures bij ons. Dat is ook een stuk onwetendheid bij de buitenwacht maar het is bij ons geen topic."

Of de basiself er nog anders uit gaan zien dan tegen Paris Saint-Germain en hoe Guus Til zijn veranderde rol invulde tegen de Franse topclub:"Je kijkt naar de tegenstander, je kijkt naar wat er geëist wordt in een wedstrijd. We hebben meerdere mogelijkheden om ons elftal in te vullen. Ik was bijvoorbeeld ook verrast door hoe Guus Til zijn positie invulde tegen Paris Saint-Germain. Hij heeft het ook fantastisch gedaan, maar ik wist al dat Guus dit kon dus hij heeft me niet verrast of verbaasd."

Over de onmiskenbare ontwikkeling die Ryan Flamingo doormaakt dit seizoen:"Met Ryan hebben we een jongen gehaald die het bij FC Utrecht al heel erg goed deed. Daarom hebben we hem ook gehaald. Nagalo kwam er pas laat bij en in de tussentijd heeft Ryan zijn kans gegrepen en laten zien dat ik niet om hem heen kan. Maar het is wel belangrijk dat hij dit niveau ook volhoudt, dat is vaak nog wel lastig bij jonge voetballers. Hij heeft vanaf dag een de voorbereiding meegemaakt en daardoor loopt hij ook voor op een Nagalo. Van Nagalo hoopte ik dat hij in de voorbije interlandperiode minuten gemaakt zou hebben, maar hij heeft daar niet gespeeld. Dus hij heeft fysiek nog wel een achterstand. Hij kan alleen wel heel goed voetballen, heeft een uitstekende pass en dat ziet er allemaal goed uit. Hij heeft vier jaar aan de linkerkant van de defensie gespeeld in Denemarken, het is hoofdzakelijk een rechtsbenige verdediger maar hij kan ook samen met Ryan Flamingo spelen."

Of het motiveren van de spelers tegen PEC Zwolle moeilijker is dan tegen een tegenstander als Paris Saint-Germain:"Ik hoef ze niet te motiveren voor PEC Zwolle. PEC heeft 1-1 gelijkgespeeld bij FC Twente, dat zegt voldoende en dat betekent dus ook dat we alles moeten geven morgen. Wij denken niet simpel over tegenstanders. We moeten presteren. Zonder die mindset zouden we de eerste negen wedstrijden ook niet gewonnen hebben."

Over de inzetbaarheid van Tygo Land, afgelopen seizoen nog speler van het jaar in de Keuken Kampioen Divisie terwijl hij nauwelijks aan bod komt in het eerste elftal:"Ik hoef niet in detail te treden over Tygo Land, dat bespreek ik met hem. Als ik denk dat het moment daar is, geef ik hem speeltijd. Dat is nu nog niet aan de orde. Hij gaat vanavond minuten maken met Jong PSV op bezoek bij Vitesse. Ik ben heel tevreden met zijn ontwikkeling en hoe hij ermee bezig is, want ik zie absoluut vooruitgang bij Tygo Land."




Discussieer mee op de forums


Tags

tillman pec bosz invulde karsdorp liedje malik nagalo tygo biertje flamingo hit jerdy kroeg motiveren oranje til zingt alleskunner atleet balverlies basiself bayern blessuregevallen blessureleed buitenwacht denemarken duidelijkere essentieel facetten gescheeld gestoomd herdgang inzake jong kozen leerde maas nummertje onmiskenbare onwetendheid parijs persoonlijkheidsvlak perspraatje schatten scheppen schouten schuchter selecteert stress topvoetballer tussentijd twente uefa utrecht vitesse voetbalintelligente volhoudt zangwonder

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je eerst inloggen. Klik op de link rechtsboven.


PSV E-zine

Meer dan 27.500 fans zijn lid van onze nieuwsbrief. Meld je ook aan!




Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.



Tagcloud

bakayoko balverlies barman boscagli bosz bot brest dams eredivisie feyenoord flamingo getracked girona intensiteit jong juve juventus mauro psg rkc saibari schouten sparta sporting ster til tillman vaio veerman weghorst