Na Peace Cup ook Philips Cup voor PSV; Debuut Janssen

30 juli 2003 17:35

Na de Peace Cup in Korea heeft PSV ook de iets minder aansprekende Philips Cup 2003 gewonnen. In Londen versloeg het gastheer Crystal Palace met 0-1. Het duel werd gesponsord door Philips, ook sponsor van de thuisclub. PSV bereikte de 1-0 al na 67 seconden toen Mark van Bommel een bal over de keeper lobde. PSV was daarna in een middelmatige wedstrijd duidelijk de betere tegen de ploeg uit de Nationwide Football League. De wedstrijd was LIVE via de BBC radio over internet te beluisteren. De BBC-verslaggevers waren op de hoogte van het feit dat de PSV-fans meeluisterden, en richtten zich dan ook diverse malen tot de PSV-fans.

Na 67 seconden kwam PSV al op voorsprong via een lob over de keeper door Mark van Bommel. De verdediging stond daarbij volledig te slapen, aldus de verslaggever. Vlak daarna werd een schot van Robben uit het doel getikt door de keeper van Crystal Palace.

Na 10 minuten kreeg PSV opnieuw een grote kans. John de Jong mocht aanleggen voor een vrije trap. De keeper wist de inzet op de kruising te tikken, uit de rebound schoot Hofland over. Vlak daarvoor had Crystal Palace zijn eerste kans gehad waarbij Ronald Waterreus handelend moest optreden.

PSV had de wedstrijd vrij gemakkelijk in handen. De ploeg heeft weinig moeite om het overwicht te behouden. Na een kleine 20 minuten moest Mateja Kezman geblesseerd naar de kant, Vennegoor of Hesselink was zijn vervanger. De aard en ernst van de blessure is onduidelijk.

Na 27 minuten spelen kreeg Crystal Palace een behoorlijke mogelijkheid toen Van Bommel de bal slordig verspeelde. Waterreus trad echter goed op.

Na een saaie periode leefde het duel tien minuten voor tijd weer op door een uitstekende aanval van PSV welke uiteindelijk leidde tot een schot van Young-pyo Lee. PSV leek vervolgens wakker. Een schot van Robben na een van zijn bekende solo's werd gestopt door de keeper van Crystal Palace.

In de eerste helft was PSV duidelijk de betere ploeg tegen een ploeg uit de Nationwide Football League, zoals het hoort uiteraard. PSV was pas vanmorgen aan komen vliegen en deed het dan ook grotendeels rustig aan. Het hield de wedstrijd onder controle en op het moment dat het aanzette, werd het direct gevaarlijk. Toch kreeg de thuisploeg uit Londen door wat slippertjes achterin ook zijn kansjes.

In de rust heeft Guus Hiddink Theo Lucius gewisseld, Hoogstrate kwam voor hem in het veld. Direct na rust was PSV net als aan het begin van de wedstrijd gevaarlijk via Arjen Robben. Zijn voorzet leidde tot een kans van Vennegoor of Hesselink. PSV drukte de Britten vervolgens de eerste 5 minuten terug voor de eigen goal, op zoek naar de 0-2.

Na ruim 5 minuten was er een counter van Crystal Palace. De gevaarlijke counter werd echter afgerond met een zwak schot, waardoor de gelijkmaker uitbleef.

Na de goede start van PSV golft het duel op en neer over het veld. Zonder dat het een een goede wedstrijd wordt, is het duel opener als in de eerste helft.

Na een minuut of 25 in de tweede helft kwam de jonge Deen Michael Jacobsen in het veld voor Kevin Hofland, die het nu dus al zo'n 70 minuten volhoudt. De wedstrijd zakte daarna helemaal in, in een doodstil stadion.

Vlak voor tijd werd uitblinker Arjen Robben nog gewisseld voor Tim Janssen. Die maakte daardoor zijn debuut in het eerste van PSV. In de aansluitende aanval was Crystal Palace dichtbij de gelijkmaker. Een juist ingevallen aanvaller miste de bal met een paar centimeter.

Een minuut voor tijd schreeuwde iedereen bij Palace om een penalty. De scheidsrechter wuifde dat echter zeer gedecideerd weg, terecht volgens de verslaggevers.

De wedstrijd eindigde daarmee in 0-1 en dus winst voor PSV dat vervolgens de Philips Cup mee mocht nemen. Een trofee die eigenlijk alleen vanwege de naam de boeken van de Eindhovenaren in zal gaan.

Vrijdag staat het duel tegen West Ham United op het programma, dat ook niet uitkomt in de hoogste klasse. Een echte test volgt zondag, tegen Tottenham Hotspur.

Geel: Popovich (Crystal Palace), Van Bommel (PSV)

Toeschouwers: 10.577

Opstelling PSV: Waterreus, B?gelund, Ooijer, Hofland ('70 Jacobsen), Lee, Van Bommel, Van der Schaaf, Lucius ('46 Hoogstrate), Robben ('86 Janssen), De Jong en Kezman ('18 Vennegoor of Hesselink).

Bank: Van Dijk, Vennegoor of Hesselink, Hoogstrate, Wuytens, Jakobsen, Stojanovic, Takak, Guijo-Velasco en Janssen