PSV WINT JOHAN CRUIJFF SCHAAL

10 augustus 2003 19:54

Voor de zevende keer in de historie wist PSV de Nederlandse Super Cup te winnen, de zesde keer sinds de invoering van de Johan Cruijff Schaal acht jaar geleden. In een snikhete Arena won PSV met 3-1 van FC Utrecht. In een matige wedstrijd zorgden Robben, Van Bommel en Kezman voor de doelpunten van PSV. De ploeg kende op het slotoffensief van FC Utrecht na weinig problemen met de tegenstander. Het ontbrak alleen aan wat creativiteit voorin om al in een vroeg stadium ruim afstand te nemen van een met personele problemen kampend FC Utrecht.

PSV had een duidelijk overwicht in de wedstrijd, maar kon weinig openingen creeren tegen het stugge FC Utrecht. Na 14 minuten kwam PSV op voorsprong. Robben wisselde regelmaat met Rommedahl van flank. Vanaf rechts sneed hij het strafschopgebied binnen en rondde hij een slalom knap af door de benen van FC Utrecht doelman Ponk. Een paar minuten later werd Kezman vrijgezet voor de keeper. Oog in oog met Ponk faalde hij echter. Na ruim 20 minuten stond FC Utrecht uit het niets op gelijke hoogte. Een vrije trap werd hoog in de 16 meter gespeeld. na een scrimmage kwam de bal voor de voeten van de volledig vrijstaande Van der Haar. Die aarzelde geen moment en schoot de bal makkelijk binnen.

Hiddink bracht na rust De Jong in het veld voor Bogelund. De Jong ging achter Kezman spelen, waardoor Park naar de rechterflank verhuisde. Rommedahl nam de rechtsbackplaats over van Bogelund, maar moest nadrukkelijk voor meer diepte gaan zorgen. Het ontbrak de ploeg in de eerste helft aan creativiteit en diepte. Twee minuten na rust stond PSV alweer op voorsprong. Jurgen Colin zorgde met een prachtige pass vanuit de laatste linie dat Van Bommel vrij voor de keeper kwam te staan. De aanvoerder aarzelde geen moment en schoot de bal door de benen van Ponk binnen voor de 2-1. PSV kreeg vervolgens de kansen om verder uit te lopen. Ballen van Robben en Van Bommel verdwenen op de paal. Pas een kwartier voor tijd kwam FC Utrecht met het slotoffensief en kreeg PSV het moeilijk. Van der Haar kreeg vervolgens van dichtbij een uitgelezen mogelijkheid op de 2-2. Hij schoof de bal echter over.

Door het offensief kreeg PSV voorin de ruimte om verder uit te lopen. Dat gebeurde uiteindelijk pas 2 minuten voor tijd. Mateja Kezman kreeg de bal uit een vrije trap van Van Bommel. Hij speelde zichzelf vervolgens vrij en schoot op prachtige wijze vanaf de rand van het strafschopgebied de beslissende treffer binnen.