Transparent
Inloggen
Sluiten

PSV nog zonder puntverlies in Parkstad Stadion

12 augustus 2003 21:06

Vanaf het seizoen 1973/74 speelt Roda JC onafgebroken in de eredivisie. Daarvoor opereerde Roda JC onder de naam Rapid JC. Voor Ajax en Feyenoord is een bezoek aan Roda JC doorgaans lastiger dan voor PSV. Van de in totaal 30 ontmoetingen tussen Roda JC en PSV in Kerkrade won PSV 19 keer. Zes keer won Roda JC en vijf keer werd het een gelijkspel.

Vanaf dat PSV de Limburgers voor het eerst trof tot en met eind jaren 80 is Kaalheide een soort wingewest voor de Eindhovenaren. Zo gloort in het seizoen 1974/75 na een 4-0 overwinning het kampioenschap aan de horizon. Heeft Roda JC een seizoen later gek genoeg belang bij een nederlaag. PSV staat namelijk in de bekerfinale en bij een kampioenschap van PSV is bekerfinalist Roda JC zeker van Europees voetbal. In 1986 steelt Gullit met twee treffers de show bij de 4-1 overwinning. Op Kaalheide was op 6 november 1988 ook de eerste treffer van Romario in Nederland te bewonderen.

De jaren negentig heeft PSV het heel lastig op Kaalheide. Na de 3-1 winst in het seizoen 1990/91, de wedstrijd waar Jerry de Jong zo uitblonk dat hij opgeroepen werd voor het Nederlands Elftal weet PSV maar liefst zeven seizoenen niet meer te winnen op Kaalheide. Pas in het seizoen 1998/99 weet PSV, tegen het toen hoger geklasseerde Roda JC, weer een overwinning te boeken. Met een prachtige lob was het Nilis die uitblonk in die met 3-1 gewonnen uitwedstrijd. Een jaar later, in de laatste wedstrijd op Kaalheide wist PSV weer te winnen.

In tegenstelling tot het winderige en met de sintelbaan omringde Sportpark Kaalheide heeft PSV zowel in de beker als in de competitie alleen nog maar mogen zegevieren in het Parkstad Limburg Stadion. In PSV?s eerste wedstrijd in het vernieuwde stadion in het seizoen 2000/01 wisten de Eindhovenaren door twee treffers van Mateja Kezman met 2-1 te winnen. Voor de beker, in hetzelfde seizoen, won PSV van de regerend bekerhouder met 2-0 door doelpunten van Rommedahl en Bruggink. Het seizoen erop sleepte PSV door een schitterend doelpunt van John de Jong drie punten mee door met het minimaal mogelijke verschil te winnen. Vorig seizoen kwam PSV tot twee keer toe dankzij Kezman en Robben terug van een achterstand. In de 2e helft was het Kezman die PSV langs het sterke Roda JC bracht. Vijf dagen na de Luinge show lag het kampioenschap weer aan de horizon.

Vrijdag om 20.00 uur staat de confrontatie tussen Roda JC en PSV op de agenda. Meer over de statistieken van Roda JC - PSV: archief




Tags

roda kaalheide kezman parkstad jong show uitblonk archief bekerfinale bekerfinalist bekerhouder bruggink confrontatie eredivisie feyenoord gloort gullit jerry kerkrade luinge mateja nederland nilis omringde onafgebroken opereerde rapid robben romario rommedahl sintelbaan steelt winderige wingewest zegevieren

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je eerst inloggen. Klik op de link rechtsboven.



PSV E-zine

Meld je aan en ontvang elke week een vers PSV E-zine in je mailbox met al het nieuws en achtergronden. Maar liefst 27.845 fans gingen je al voor.




Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.



Tagcloud

afm bakayoko bergwijn bla dichterbij dwhm eredivisie feyenoord flamingo kompas kou kroes madueke overmars praag psveldhoven ramalho renners romario rvc sandler skipper soccernews sparta tuchtcommissie utrecht vip voorkennis waarheidsgehalte wedstrijdrapportage