Transparent
Inloggen
Sluiten

PSV won voor Europa Cup nog nooit in Spanje

29 september 2003 14:55

Na een ronduit teleurstellend verlopen thuiswedstrijd tegen AS Monaco speelt PSV dinsdagavond in stadion Riazor de tweede Champions League wedstrijd van dit seizoen tegen Deportivo La Coru?a, dat slechts 1 keer kampioen van Spanje werd. Deportivo nam pas in het seizoen 93/94 voor het eerst deel aan een Europees toernooi. In 1997 speelde PSV een keer vriendschappelijk in de finale van de Trofeo Teresa Herrera tegen Deportivo La Coruna. De Spanjaarden wonnen na strafschoppen, toen de eindstand na reguliere speeltijd 2-2 was gebleven. PSV speelde nog nooit in Europees verband tegen de Gallici?rs. In het verleden speelde PSV voor de Europa Cup wel tegen het eveneens Spaanse Real Madrid (4x), FC Barcelona (3x), Sporting Gyon en Valencia. Nog nooit wist PSV in Europees verband in Spanje te winnen.

Vier keer rolde er een gelijkspel uit de bus, vijf keer werd er verloren. In het seizoen 70/71 betekende het 2-1 verlies in Madrid de uitschakeling voor de Eindhovenaren. Een seizoen later kon PSV het 3-1 verlies rechtzetten in Den Bosch (!) waardoor PSV ten koste van Real Madrid een ronde verder ging. In de halve finale van het seizoen 77/78 verloor PSV ook in Spanje (3-1). Echter was dit verlies tegen FC Barcelona voldoende omdat PSV thuis al met 3-0 gewonnen had. Twee jaar later ging PSV ten koste van Sporting Gyon een ronde verder onder andere doordat het in Gyon 0-0 bleef.

In de halve finale van het seizoen 87/88 bereikte PSV de finale dankzij een miraculeuze treffer van Edward Linskens (1-1) in Santiago Bernabeu. Het seizoen erop werd titelverdediger PSV in hetzelfde stadion in de verlenging uitgeschakeld. Nadat Romario PSV in de 84e minuut naar de verlening schoot, was het Martin Vazquez die PSV uiteindelijk de das om deed. In het seizoen 95/96 & 97/98 speelde PSV in Barcelona met 2-2 gelijk. In het seizoen 97/98 was dat zelfs lange tijd met 10 man omdat Chris v.d. Weerden al heel snel met twee keer geel het veld moest verlaten.

De laatste ontmoeting in Spanje ging verloren. Claudio L?pez van Valencia scoorde in het seizoen 99/00 de beslissende 1-0 uit een directe vrij trap via de scheidsrechter (!) op ongeoorloofde wijze. De scheidsrechter is immers een dood element en een directe vrij trap mag je niet twee keer aanraken. Desonsanks keurde de scheidsrechter het doelpunt goed.

Dinsdagavond om 20.45 uur neemt PSV het als eerste Nederlandse ploeg in een Europacup toernooi op tegen Deportivo La Coru?a.




Tags

deportivo barcelona gyon madrid coru sporting valencia aanraken bernabeu betekende coruna das desonsanks dood edward element europacup gallici herrera keurde linskens monaco ongeoorloofde ontmoeting pez riazor romario santiago teresa titelverdediger trofeo vazquez verlenging verlening weerden

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je eerst inloggen. Klik op de link rechtsboven.



PSV E-zine

Meer dan 27.500 fans zijn lid van onze nieuwsbrief. Meld je ook aan!




Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.



Tagcloud

alchemist bakayoko bastard bergwijn dichterbij eredivisie feyenoord flamingo hendrikus jong koen kou kroes madueke manolev praag psveldhoven ramalho renners romario rvc sandler skipper soccernews sparta tuchtcommissie utrecht vip waarheidsgehalte wedstrijdrapportage