Transparent
Inloggen
Sluiten

Historische voorbeschouwing PSV-SC Heerenveen

11 oktober 2003 13:37

Het ontstaan van Heerenveen dateert uit 1920. In het beginjaar werd onder de vlag van 'Athleta' gevoetbald, het tweede onder 'Spartaan'. In oktober 1922 kreeg de club bericht van de NVB, de Nederlandse Voetbal Bond, dat in plaats van 'Spartaan' de vereniging als v.v. Heerenveen in de boeken stond vermeld. Over het hoe en waarom is nooit echt duidelijkheid ontstaan. Vanaf de invoering van de landelijke eredivisie in het seizoen 1956/57 speelde Heerenveen van de in totaal 47 seizoenen er slechts 11 in de eredivisie. In totaal speelde PSV 13 thuisduels in competitieverband tegen de Friezen. Er werden 8 duels gewonnen, 1 gelijkgespeeld en maar liefst 4 gingen er verloren. Heerenveen is ??n van de weinige clubs waartegen PSV op verplaatsing een beter track-record heeft dan thuis. Vooral eind jaren 90 weten de Friezen nog wel eens verrassend drie punten te pakken in Eindhoven.

De invoering van het profvoetbal in het seizoen 1954/55 luidde het vertrek van Abe Lenstra naar Sportclub Enschede in. 'Us Abe' was veruit de beste voetballer ooit van Heerenveen. Nog altijd is de Fries de speler die het langst (1940-1959) in Oranje heeft gespeeld. In zijn laatste wedstrijd voor Oranje kwam hij op 38 jarige leeftijd (ook een record!) zelfs nog tot scoren tegen de Belgen. Het vertrek van Abe bij Heerenveen betekende een einde van een tijdperk. De Friezen kwamen zelfs in de tweede divisie terecht waarin het een aantal seizoenen anoniem meehobbelde. Om het voortbestaan van de hele club niet op het spel te zetten, werd in 1977 het betaald en amateurvoetbal gesplitst. De profs gingen, in een stichting, verder onder de naam SC Heerenveen.

Ondanks een 16e plaats in de 1e divisie loodste Fritz Korbach SC Heerenveen in het seizoen 1989/90 via de nacompetitie als eerste Friese club naar de eredivisie. De eerste thuiswedstrijd tegen Heerenveen sinds de invoering van het betaalde voetbal weet PSV door doelpunten van Vanenburg en Romario met 2-0 te winnen. Heerenveen was (nog) niet klaar voor het avontuur op het hoogste niveau en degradeerde meteen weer. Ondanks dat de selectie op peil bleef, eindigde de club met de duurste huishouding van de eerste divisie als derde en greep het naast alle prijzen. In het daaropvolgende seizoen na een thuisnederlaag tegen Zwolle werd Fritz Korbach ontslagen. Foppe de Haan, die vanaf 1985 op de achtergrond aan het technisch beleid van de club had gewerkt, slaagde er direct in een ommekeer te bewerkstelligen. De ploeg die in alle windstreken van Nederland geliefd is, bereikte de bekerfinale en won de nacompetitie waardoor het in het seizoen 1993/94 weer terug was in de eredivisie waar de Friezen het in Eindhoven tegen PSV op een 1-1 wisten te houden. Ruim 3000 meegereisde Friezen zagen Regtop vijf minuten voor tijd de niet onverdiende gelijkmaker maken nadat Wim Kieft in zijn 200e offici?le wedstrijd voor PSV de thuisclub op 1-0 had gebracht.

In het seizoen dat Heerenveen PSV in eigen huis uitschakelde voor de beker, wist PSV voor de competitie dankzij treffers van Nilis, Meijer en Ronaldo wel te winnen van de pompebl?denformatie. In de eerste thuiswedstrijd van het seizoen 1995/96 won PSV door doelpunten van Ronaldo (2x), Pahlplatz, Eijkelkamp en Nilis met 5-1. De tegentreffer werd uit een penalty (overtreding Waterreus) gescoord door Eric Tammer. In het seizoen dat Heerenveen wederom in de bekerfinale stond, maakte Heerenveen de race om de titel bijzonder spannend. Dankzij een doelpunt van Tomasson wist Heerenveen in Eindhoven met 1-0 te winnen waardoor PSV en Feyenoord evenveel punten hadden. De grootste kans op de gelijkmaker had Wim Jonk, die een penalty miste na een overtreding op Jaap Stam. Later in de wedstrijd ontving Jonk zijn tweede gele kaart nadat hij volgens de scheidsrechter een strafschop probeerde te versieren.

In het seizoen 1997/98 scoorde Ruud van Nistelrooy vier minuten voor tijd de 3-1 voor Heerenveen nadat Petrovic, Nilis en Stinga PSV op een 3-0 voorsprong hadden gezet. Scheidsrechter Roelof Luinge maakte zich in deze wedstrijd volkomen belachelijk om voor het scanderen van 'Hoerenveen' de wedstrijd stil te leggen. De aanleiding van deze ludieke spreekkoren van de PSV supporters was dat twee dames uit Heerenveen in het bezoekersvak hun truitjes c.q. shirtjes optilden om hun welschapen boezems aan het PSV publiek te tonen. Het seizoen erop kwam het vreemdelingen legioen van Robson door verkeerd uitverdedigen van linksback Jorhinho op een 0-2 achterstand tegen de formatie van Foppe de Haan. Ondanks een treffer van nieuweling v. Nistelrooy een kwartier voor tijd verloor PSV haar eerste thuiswedstrijd van het seizoen en was al meteen duidelijk dat PSV een moeilijk seizoen tegemoet zou gaan.

In het seizoen waar Heerenveen achter PSV knap 2e werd wonnen de nazaten van Abe Lenstra door een laat doelpunt van Lurling met 0-1 in Eindhoven. In het seizoen 2000/01 won PSV haar kampioenswedstrijd tegen Heerenveen met 3-0 door doelpunten van Bruggink, Van Bommel en Kezman. In het seizoen daarop scoort Rommedahl op tweede Paasdag met een briljant lobje de 4-0 en kan Hakkanson dertien minuten voor tijd alleen de eer nog redden. Vorig seizoen werd PSV mede dankzij de 3-1 zege op de Friezen weer koploper in de Eredivisie. Na een prachtige treffer van Hansson boog Kezman met twee treffers de stand om en ging aanvoerder V. Bommel compleet uit zijn dak nadat hij de 3-1 eindstand aantekende.

Zaterdag om 19.30 uur staat de veertiende confrontatie tussen PSV en SC Heerenveen op de agenda. Meer over de statistieken van PSV en SC Heerenveen: archief.




Tags

heerenveen eredivisie nilis bekerfinale bommel foppe fritz haan jonk kezman korbach nacompetitie nistelrooy oranje ronaldo spartaan voorbeschouwing aantekende amateurvoetbal archief athleta beginjaar betekende bezoekersvak boezems briljant bruggink confrontatie dak dames denformatie eer eijkelkamp enschede feyenoord fries friese geliefd hakkanson hansson hoerenveen huishouding jorhinho kampioenswedstrijd kieft langst legioen lobje loodste luidde luinge lurling meehobbelde meijer nazaten nederland nieuweling nvb optilden paasdag pahlplatz peil petrovic pompebl regtop robson roelof romario rommedahl shirtjes slaagde sportclub spreekkoren stam stinga tammer thuisclub thuisnederlaag tijdperk titel tomasson track truitjes uitschakelde uitverdedigen vanenburg versieren vlag voortbestaan vreemdelingen waartegen waterreus welschapen windstreken

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je eerst inloggen. Klik op de link rechtsboven.



PSV E-zine

Meld je aan en ontvang elke week een vers PSV E-zine in je mailbox met al het nieuws en achtergronden. Maar liefst 27.845 fans gingen je al voor.




Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.



Tagcloud

alchemist bakayoko bastard bergwijn eredivisie feyenoord flamingo hato izecson jevon jong koen kou kroes madueke manolev nederland praag psvrijnwoude renners romario rvc santos shevchenko skipper slot tuchtcommissie utrecht vip wedstrijdrapportage