Transparent
Inloggen
Sluiten

Historie: AEK Athene won nog nooit in de CL

19 oktober 2003 19:31

AEK (Athliki Esnosis Konstantinopoleu) Athene is opgericht in 1924. AEK is samen met Panathinaikos en Olympiakos ??n van de drie Griekse grootmachten die ieder jaar uitmaken wie er kampioen wordt. De laatste keer dat AEK kampioen werd, was in het seizoen 1993/94. De glorietijd van 'Ajek' dateert van begin jaren negentig, toen het drie keer op rij kampioen werd. De 11-voudig Grieks kampioen wordt al jaren geteisterd door grote organisatorische en financi?le problemen. Nog altijd lopen gerechtelijke procedures tegen de club of individuen gelieerd aan de club. Ook bij de bouw van het nieuwe stadion, op de plek van het afgebroken Nicos Goumas stadion, waren er problemen met de Griekse raad van State. AEK eindigde vorig seizoen in de Griekse competitie als derde en wist zich in de voorronde via het Zwitserse Grasshoppers voor de derde keer te plaatsen voor de UEFA Champions League.

In het verleden speelde PSV in Europca-Cup verband drie keer eerder tegen een Griekse tegenstander. Tweemaal voor de UEFA-Cup tegen subtopper PAOK Saloniki en eenmaal in Europacup-1 verband tegen AEK Athene zelf. In Griekenland leed PSV twee nederlagen en boekte het eenmaal een overwinning. Alle drie de keren betrof het knock-out wedstrijden en alle drie de keren gingen de Eindhovenaren relatief gemakkelijk door. Opvallend is ook dat alle drie de keren de Bosnische voetbalprofessor Dusan Bajevic de trainer was van de tegenstander van PSV en dat Bajevic inmiddels weer is teruggekeerd bij AEK Athene.

In het seizoen 2001/02 kwam PSV in Griekenland tegen PAOK Saloniki door een kopbal in de verre hoek van John de Jong op een 1-0 voorsprong. Na slordig verdedigen van PSV stonden de Grieken vlak voor rust na goals van Yasemakis en Udeze op een 2-1 voorsprong. Na rust vreesde PSV een lastige terugwedstrijd toen Yasemakis de Grieken op 3-1 zette na slecht uitverdedigen bij een corner. Het was echter Arnold Bruggink die tien minuten voor tijd hoog boven zijn mandekker uitkwam en een voorzet van Ooijer in kon koppen waardoor het slechts 3-2 werd. Met de nipte nederlaag en de twee uitdoelpunten kon PSV in de thuiswedstrijd in Eindhoven vrij gemakkelijk overwinteren in Europa.

Precies een jaar daarvoor was POAK Saloniki ook al de tegenstander in de 3e ronde van de UEFA-Cup. PSV reisde met een 3-0 thuisoverwinning af naar Griekenland. De terugwedstrijd in Saloniki werd ontsierd door een vuurwerkincident. Arnold Bruggink werd aan zijn hand geraakt en moest behandeld worden door de verzorger. De Tukker nam zelf sportief revanche door vlak voor rust, via een schuiver van de rand van het strafschopgebied die onhoudbaar in de linkerhoek verdween, voor de 0-1 te zorgen. PSV speelde zeker niet groots, maar hield het hoofd koel en speelde de wedstrijd geconcentreerd uit zodat de Eindhovenaren vrij gemakkelijk wisten te overwinteren in Europa.

In het seizoen 1992/93, toen alleen de laatste acht ploegen in het prestigieuze Europacup toernooi in een poulewedstrijd speelde, moest PSV zich ten koste van AEK Athene zien te plaatsen voor de Champions League. In het met 31.000 bijna uitverkochte Nicos Goumas stadion moest PSV in de 16e minuut de geblesseerde Vanenburg al vervangen worden door de gepasseerde Romario. Mede door het fanatieke en opzwepende publiek op de veelal staantribunes verloor PSV in de heksenketel met 1-0 door een doelpunt in de 54ste minuut van Dimitriadis. Een getergde Romario nam twee weken later in Eindhoven in een eveneens geweldige ambiance op niet mis te verstane wijze revanche door PSV ten koste van AEK met drie doelpunten eigenhandig als eerste club in Nederland de Champions League in te schieten.

In het seizoen 1994/95 werd de Champions League voor het eerst uitgebreid naar zestien ploegen waarvan acht ploegen zich rechtstreeks plaatste. AEK was ??n van de acht mindere ploegen die zich via de voorronde (Glasgow Rangers) wisten te plaatsen. De Grieken speelde in een poule met AC Milan, Ajax en Austria Salzburg. AEK hield het in Salzburg en thuis tegen AC Milan op een 0-0. De overige vier wedstrijden gingen allen verloren. Ajax kwam in Athene door Savevski op achterstand maar Litmanen en Kluivert bogen de achterstand om in een 2-1 overwinning. Zelfs Vitesse wist AEK in het seizoen 1998/99 uit de UEFA-Cup te knikkeren door het in de Griekse hoofdstad op 3-3 te houden nadat het in Arnhem met 3-0 gewonnen had. In het seizoen 1999/00 toen de Champions League werd uitgebreid naar 32 clubs ?n er voor het eerst met een 2e ronde Champions League werd gespeeld was het Zweedse AIK Stockholm in de derde voorronde te sterk voor de Grieken. Vorig seizoen plaatse AEK zich via de derde voorronde wel weer voor de Champions League. Op verplaatsing bij KRC Genk, AS Roma en zelfs Real Madrid wist AEK knap gelijk te spelen. Echter doordat AEK thuis ook drie keer gelijk speelde eindigde de Grieken met zes punten als derde. Door een tegendoelpunt van Wesley Sonck wist AEK zelfs niet in eigen huis van de Belgen te winnen. Net als PSV kwamen de Grieken nog nooit door de eerste groepswedstrijden van de Champions League heen. Sterker nog zij wisten tot op heden nog geen enkele Champions League wedstrijd te winnen.

Dinsdagavond om 20.45 uur neemt PSV het in het Apostolos Nikolaidis stadion van Panathinaikos voor de tweede keer in een Europacup toernooi op tegen AEK Athene.




Tags

aek grieken saloniki uefa voorronde europacup griekenland arnold bajevic bruggink goumas historie milan nicos panathinaikos paok revanche romario salzburg yasemakis aik ajek apostolos arnhem athliki austria bogen bosnische dimitriadis eigenhandig esnosis europca fanatieke geconcentreerd genk gepasseerde gerechtelijke geteisterd getergde glasgow glorietijd grasshoppers heksenketel individuen jong kluivert knikkeren konstantinopoleu krc linkerhoek litmanen madrid mandekker nederland nikolaidis olympiakos onhoudbaar ontsierd ooijer opzwepende organisatorische poak poulewedstrijd procedures rand rangers roma savevski schuiver sonck staantribunes state stockholm subtopper tegendoelpunt thuisoverwinning udeze uitdoelpunten uitkwam uitverdedigen vanenburg verstane verzorger vitesse voetbalprofessor vreesde vuurwerkincident

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je eerst inloggen. Klik op de link rechtsboven.



PSV E-zine

Meld je aan en ontvang elke week een vers PSV E-zine in je mailbox met al het nieuws en achtergronden. Maar liefst 27.844 fans gingen je al voor.




Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.



Tagcloud

alchemist bakayoko bastard bergwijn dichterbij dwhm eredivisie feyenoord flamingo hendrikus koen kou kroes madueke manolev praag psveldhoven ramalho renners romario rvc sandler skipper soccernews sparta tuchtcommissie utrecht vip waarheidsgehalte wedstrijdrapportage