Beladen topper eindigt in 2 - 2 gelijkspel

26 oktober 2003 14:56

Verslaggever: BvT

Een beladen topper in Eindhoven tussen PSV en Ajax is zondagmiddag geeindigd in een 2 - 2 gelijkspel. Alle doelpunten vielen pas in de tweede helft. Mede door het feit dat de eerste helft soms weinig met voetbal te maken had. Meerdere spelers hadden lange blessurebehandelingen nodig na weinig zachtzinnige aanvaringen met tegenstanders. Ajax-doelman Lobont ging zelfs even knock-out, al was van opzet in dit geval zeker geen sprake bij PSV'er Vennegoor of Hesselink. Minder duidelijk was dat bij 'elleboog-incidenten' van Ibrahimovic en Van Bommel. Van der Vaart werd vlak voor rust zeer terecht van het veld gestuurd wegens natrappen. Slachtoffer John de Jong hield er niks aan over, anders dan twee eerdere PSV-slachtoffers in de wedstrijd; Ooijer en Hofland. De laatste moest zelfs op een brancard het veld af. Onduidelijk is nog hoe ernstig de blessures zijn.

De tweede helft begon PSV dus met een zeer gehandicapte verdediging; Ajax met 10 man. Beide feiten vertaalden zich in defensieve blunders. Tot tweemaal toe kwam PSV op voorsprong, maar liet het onnodig Ajax terugkomen door fouten. Voetballend leek PSV het in de tweede helft iets beter voor elkaar te hebben. De kwaliteiten van Vennegoor of Hesselink werden goed benut, hetgeen meestal schietkansen voor John de Jong en spelers uit de tweede lijn opleverde. Van Bommel kon de wedstrijd niet volmaken en moest gewisseld worden voor Park.

Uiteindelijk leek Ajax als morele winnaar het duel af te sluiten. De komende dagen zal duidelijk moeten worden wat PSV nog meer verliest, naast deze twee punten, als de ernst van de blessures van enkele bepalende spelers duidelijk wordt. Ook zullen vele supporters van beide ploegen met enige spanning uitkijken naar de beslissingen van de tuchtcommissie van de KNVB. Een precedent is gezet met de 3 wedstrijden voor Kezman; hoe dit zich zal verhouden met tweemaal in de rug natrappen van Van der Vaart en misschien ook de incidenten met Ibrahimovic en Van Bommel valt af te wachten.

Scheidsrechter Braamhaar sloot zijn eerste topper overigens af met ??n rode kaart (Van der Vaart) en ??n gele kaart (Van Bommel). Een vrij merkwaardig feit, na een dergelijke wedstrijd. De spelers toonden in elk geval aan dat zij niet voor zichzelf een grens trekken met hoever men kan gaan.

Op de ranglijst staat PSV na het gelijkspel op de derde plek, twee punten achter Ajax en AZ. Naar beneden valt een gat van vijf punten met SC Heerenveen en zes met Feyenoord.