Transparent
Inloggen
Sluiten

Historie: thuis nog geen puntverlies tegen Grieken

2 november 2003 00:26

AEK Athene is opgericht in 1924 en is samen met Panathinaikos en Olympiakos ??n van de drie Griekse grootmachten die ieder jaar uitmaken wie er kampioen wordt. De laatste keer dat AEK kampioen werd, was in het seizoen 1993/94. De glorietijd van 'Ajek' dateert van begin jaren negentig, toen het drie keer op rij kampioen werd. De 11-voudig Grieks kampioen wordt al jaren geteisterd door grote organisatorische en financi?le problemen. AEK eindigde vorig seizoen in de Griekse competitie als derde en wist zich in de voorronde via het Zwitserse Grasshoppers voor de derde keer te plaatsen voor de UEFA Champions League.

In het verleden kwam PSV in Europca-Cup verband drie keer eerder in Eindhoven tegen een Griekse tegenstander. Tweemaal voor de UEFA-Cup tegen subtopper PAOK Saloniki en eenmaal in Europacup-1 verband tegen AEK Athene zelf. Alle drie de duels won PSV dik. In het seizoen 2001/02 zorgde Jan Vennegoor of Hesselink in de 2e minuut er al voor dat PSV de afgelopen achterstand in Griekenland had weggewerkt. Uitblinker Gakhokidze en wederom de Tukker zorgen voor de 3-0. Luciano de Souza scoort ??n minuut later echter de 3-1. Tot grote oplichting van iedereen die PSV een warm hart toedraagt, keurt scheidsrechter Cesari de 3-2 van Feutchine af wegens duwen. In de laatste minuut maakt de 19-jarige Nyron Wau aan alle onzekerheid een einde door een penalty te verdienen die door invaller Mark van Bommel feilloos benut werd. Precies een jaar daarvoor was POAK Saloniki ook al de tegenstander in de 3e ronde van de UEFA-Cup. Door ??n doelpunt van Bruggink en twee van Kezman had PSV bij rust de comfortabele uitgangspositie van 3-0 voor de return in Griekenland al bereikt.

In het seizoen 1992/93, toen alleen de laatste acht ploegen in het prestigieuze Europacup toernooi in een poulewedstrijd speelde, moest PSV zich thuis ten koste van AEK Athene zien te plaatsen voor de Champions League door de in Griekenland 1-0 opgelopen achterstand weg te werken. Omdat PSV het jaar ervoor, toen de Champions League ge?ntroduceerd werd, de poulewedstrijden niet wist te halen omdat de Eindhovenaren verloren van het Anderlecht van Nilis en DeGryse, was PSV er alles aan gelegen het hoofdtoernooi nu wel te halen. De wedstrijd werd vooraf geclassificeerd als een van de belangrijkste in de rijke PSV historie. Memorerende aan de wedstrijd in Athene, waar Griekse supporters er een ware heksenketel van maakten, had de voorzitter van de Supportersvereniging, Dhr. Ad Schreuders, een dringend beroep op de PSV supporters gedaan dit Griekse voorbeeld te volgen. Ook trainer Hans Westerhof smeekte om de onvoorwaardelijke steun van het legioen. De spelers die veertien dagen met hun hoofd bij de return zaten, deden er werkelijk alles aan een sfeer te cre?ren om een topprestatie te kunnen leveren. Zelfs vlak voor de wedstrijd hitste doelman Hans van Breukelen op het scherm van de Nitstar het Eindhovense publiek op. Al om 18.00 uur was de staantribune aan de lange zijde in het Philips stadion afgeladen vol. Van begin tot einde stond het Eindhovense publiek als ??n man achter het team. Zelden heeft er een sfeer geheerst in het Philips stadion als op die woensdagavond.

Vooraf verklaarde de in Athene gepasseerde en daardoor getergde Romario er drie in te gaan schieten. Erwin Koeman die in Athene nog als slot op de verdediging diende, moest plaatsmaken voor de extra spits. Met Van Aerle en Heintze achterin op de flanken en Faber en Van Tiggelen centraal speelde PSV achterin ??n op ??n. Het middenveld bestond net als in Griekenland uit Vanenburg, Linskens en Numan. Ten koste van Jules Ellerman mocht Peter Hoekstra zijn Europese debuut maken. Wim Kieft stond samen met Romario voorin. Na een sublieme pass van Edward Linskens op Romario kende PSV na vijf minuten al een droomstart omdat het de in Athene opgelopen achterstand al had weggewerkt. AEK presenteerde zich wel als een sterkere ploeg als in Athene en waren soms levensgevaarlijk. Al snel na de 1-0 moest Hans van Breukelen halsbrekende toeren uithalen om de gelijkmaker te voorkomen. Zes minuten na rust, na een dieptepass van wederom Linskens, bracht wederom Romario met zijn 2e het PSV publiek in hogere sferen. Met nog steeds de dreiging van het dodelijke uitdoelpunt voor de Grieken gierden de zenuwen door menigeen zijn keel. Nadat in de 82-ste minuut een inzet van Romario van de lijn was gehaald was het twee minuten later Romario die in zijn eentje met een huzarenstukje het uitverkochte Philips stadion op haar grondvesten deed trillen. Als eerste Nederlandse club plaatste PSV zich voor het hoofdtoernooi van de Champions League waardoor de spelers na afloop opnieuw getrakteerd werden op daverende toejuichingen.

Woensdagavond om 20.45 uur neemt PSV het in het Philips stadion opnieuw op tegen AEK Athene.




Tags

aek romario griekenland grieken hans historie linskens uefa breukelen europacup hoofdtoernooi saloniki aerle ajek anderlecht beroep bommel bruggink cesari cre daverende degryse dhr dieptepass dodelijke dreiging droomstart duwen edward ellerman erwin europca faber feutchine flanken gakhokidze geclassificeerd geheerst gepasseerde geteisterd getergde getrakteerd gierden glorietijd grasshoppers grondvesten halsbrekende heintze heksenketel hesselink hitste hoekstra huzarenstukje jules keel kezman kieft koeman legioen memorerende menigeen nilis nitstar ntroduceerd numan nyron olympiakos onzekerheid oplichting organisatorische panathinaikos paok plaatsmaken poak poulewedstrijd poulewedstrijden ren scherm schreuders sferen slot smeekte souza staantribune sublieme subtopper supportersvereniging tiggelen toedraagt toejuichingen toeren topprestatie trillen uitdoelpunt uitgangspositie uithalen vanenburg vennegoor voorronde wau westerhof

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je eerst inloggen. Klik op de link rechtsboven.



PSV E-zine

Meer dan 27.500 fans zijn lid van onze nieuwsbrief. Meld je ook aan!




Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.



Tagcloud

afm bakayoko bergwijn bla dichterbij dwhm eredivisie exzfoxsy feyenoord flamingo kompas kou kroes madueke praag psveldhoven ramalho renners romario rvc sandler skipper soccernews sparta tuchtcommissie utrecht vip voorkennis waarheidsgehalte wedstrijdrapportage