Historie: PSV won nog nooit in Frankrijk

23 november 2003 08:55

AS Monaco (Association Sportive de Monaco) is opgericht in 1919. AS Monaco werd 7 keer (60/61, 62/63, 77/78, 81/82, 87/88, 96/97 en 99/00) kampioen van Frankrijk. Door vorig seizoen in de competitie als tweede achter landskampioen Olympique Lyon te eindigen wist AS Monaco zich voor de vierde keer te plaatsten voor de UEFA Champions League.

In het verleden speelde PSV in Europca-Cup verband acht keer eerder tegen een Franse tegenstander. In Frankrijk wist PSV nooit te winnen, speelde het drie keer gelijk en leed het vijf nederlagen. Zes van de acht keer betrof het knock-out wedstrijden en slechts twee keer waren de Eindhovenaren de betere over twee wedstrijden. De twee keer dat PSV in Champions League verband een Franse ploeg trof, eindigde het beide keren achter de Franse ploeg.

Eind jaren zeventig speelde PSV drie keer tegen St. Etienne, twee keer voor de Europa Cup I, ??n keer voor de UEFA-Cup. Alle drie de keren, waaronder de smadelijke 6-0 op 7 november 1979, verloor PSV in Frankrijk en alle drie de keren was PSV ook uitgeschakeld. Voor de finale in de UEFA-Cup in 1978 speelde PSV de eerste wedstrijd op Corsica tegen Bastia met 0-0 gelijk waardoor het thuis de UEFA-Cup in de wacht kon slepen. In het succesvolle seizoen 1987/88 speelde PSV in Frankrijk met 1-1 gelijk en bereikte PSV ten koste van Bordeaux de halve finale dankzij het uitdoelpunt van Wim Kieft. In het seizoen 1990/91 verloor PSV in de 1e ronde van het Europacup-II toernooi in Frankrijk met 1-0 van Montpellier en kwam het thuis net als twee keer eerder tegen St. Etienne niet verder dan 0-0. Twee seizoen geleden verloor PSV op 11 september van FC Nantes de eerste wedstrijd van de Champions League met maar liefst 4-1. Vorig seizoen speelde PSV de eerste wedstrijd van de Champions League ook weer uit tegen een Franse ploeg. In en tegen Auxerre werd met 0-0 gelijk gespeeld.

In het seizoen 1990/91 wist AS Monaco in de eerste ronde van de UEFA Cup twee keer te winnen van Roda JC. Een jaar later hield AS Monaco met o.a. Weah, Petit en Djorkaeff Feyenoord uit de finale van de Europacup-II. Werder Bremen was daarin uiteindelijk net een maatje te groot. In het seizoen 1993/94 verving AS Monaco landskampioen Olympique Marseille vanwege een omkoopschandaal met Valenciennes een paar dagen voor de door de Olympique gewonnen Europacup-1 finale. Marseille?s Franse titel werd ontnomen, moest in het seizoen 1994/95 een divisie lager gaan spelen en het als derde ge?indigde AS Monaco verving de Europacupwinnaar in het Euopacup-I toernooi. In de 1e ronde verslaat AS Monaco AEK Athene en in de 2e ronde Steaua Boekarest waardoor AS Monaco zich plaats bij de beste acht ploegen van Europa en dus mag spelen in de Champions League. AS Monaco wordt daarin tweede achter FC Barcelona maar voor Spartak Moskou en Galatasaray. Over ??n wedstrijd moet AS Monaco aantreden bij de nummer ??n uit de andere poule voor een plek in de finale. Pas in die halve finale in San Siro is de uiteindelijke winnaar, AC Milan, met 3-0 te sterk voor de Monegasken.

In het seizoen 1997/98, toen de Champions League voor het eerst uitgebreid werd naar zes poules en er voor het eerst ook sommige vice-kampioenen mochten deelnemen, bereikte AS Monaco weer de halve finale van de Champions League. In de poule met Bayer Leverkusen, Sporting Lisabon en Lierse SK werd AS Monaco eerste waardoor de Monagasken zich plaatste voor de kwartfinale. In de kwartfinale werd Manchester United aan de kant geschoven. Juventus was het uiteindelijk die de Fransen een doorgang naar de finale in de Amsterdam Arena belette. In het seizoen 2000/01, toen de Champions League was uitgebreid naar acht poules, er ook met een 2e ronde Champions League werd gespeeld en de nummers twee in de poule ook allemaal doorgingen, overleefde AS Monaco de poulewedstrijden voor het eerst niet. Achter Sturm Graz, Galatasaray en Glasgow Rangers eindigt de ploeg uit het prinsensom met 7 punten (slechts 3 minder dan de nummer 1) als vierde. De laatste twee seizoenen was AS Monaco Europees niet actief.

Dinsdagavond om 20.45 uur neemt PSV het in het Stade Louis II stadion op tegen AS Monaco.