Transparent
Inloggen
Sluiten

Historie: Slechts ??n keer verloren in Zwolle

27 november 2003 23:07

Op 12 juni 1910 ontstond P.E.C. (PH - EDN - Combinatie) als fusieclub tussen Prins Hendrik (PH) en Ende Desespereert Nimmer (EDN) om meer kans te maken om te overleven in de 2e klasse van de Nederlandse Voetbal Bond. In het seizoen 1954/55 werd PEC kampioen van de 2e Klasse waarmee promotie naar het betaalde voetbal mogelijk werd. Vanaf de invoering van de landelijke eredivisie in het seizoen 1956/57 speelde de ploeg uit Zwolle van de in totaal 47 seizoenen er slechts 11 in de eredivisie. In totaal speelde PSV ook 11 uitduels voor de competitie tegen de Zwollenaren. Er werden in Zwolle 7 duels gewonnen, 3 gelijk gespeeld en slechts 1 duel ging er verloren. Opvallend is dat PSV in Zwolle een beter trackrecord heeft dan in Eindhoven waar PSV drie van de elf wedstrijden verloor.

PEC nam voor het eerst deel aan het betaalde voetbal in het seizoen 1955/56 toen er twee hoofdklassen bestonden en drie 1e klassen. Het seizoen daarop werd het divisiesysteem ingevoerd met een eredivisie, twee 1e divisies en twee 2e divisies. Vijftien seizoenen maakte PEC deel uit van de 2e Divisie. In 1971 werd PEC tweede in de 2e divisie hetgeen rechtstreekse promotie naar de 1e divisie betekende. Bij de promotie werd besloten de plaatsnaam aan de clubnaam toe te voegen. In 1978 werd PEC Zwolle kampioen van de 1e divisie en bereikte daarmee voor het eerst de eredivisie. Vanaf het seizoen 1978/79 speelde PEC Zwolle tien seizoenen in de hoogste divisie met ??n tussenliggend seizoen in de 1e divisie,

Ondanks de vaak uitstekende prestaties tegen de topclubs, domineerde vanaf 1981 het degradatievoetbal en ontstonden ook financi?le problemen. Om de nieuwe start te symboliseren werd op 1 juli 1982 de clubnaam door projectontwikkelaar Marten Eibrink, die alle schulden wegwerkte, omgedoopt tot PEC Zwolle'82. In het seizoen 1986/87 speelde PSV in en tegen Zwolle ??n van haar slechtste uitwedstrijden uit die jaren. Het werd 2-0 voor Zwolle en dat was meer geflatteerd voor PSV dan voor Zwolle, dat heel onstuimig en gretig beslag legde op de volle winst. Een seizoen later had de Zwollenaren geen schijn van kans tegen PSV. Voor rust scoorde Wim Kieft twee keer en Eric Viscaal en Gerald Vanenburg ieder eenmaal. Na rust werd er ook nog twee keer gescoord. Een doelpunt van verdediger Eric Gerets en een eigen doelpunt van Van Buuren zorgde ervoor dat PSV met 6-0 won. Via een vooraf afgesproken salonremise met FC Volendam, waar AZ het slachttoffer van werd, mocht FC Zwolle nog een jaartje in de eredivisie blijven.

In het seizoen 1988/89 won PSV weer vrij gemakkelijk. Romario schreef in Zwolle drie doelpunten op zijn conto, waarvan twee uit een strafschop, en plaatste zich daarmee aan kop van de topscorerslijst. Hans Gillhaus en Ronald Koeman waren de andere doelpuntenmakers. Aan het eind dat seizoen bleek degradatie naar de 1e divisie niet meer te voorkomen voor Zwolle. Vanwege zijn voortdurende onenigheid met de gemeente Zwolle wilde Eibrink naar Lelystad, Almere of Assen verhuizen. Eibrink?s uiteindelijke vertrek leidde tot nieuwe geldzorgen voor PEC Zwolle en zelfs tot het definitieve faillissement van de club. Er werd een nieuwe club opgericht (FC Zwolle) met een nieuwe naam, nieuwe organisatiestructuur, nieuwe sponsors, nieuwe clubkleuren en een nieuw logo.

Na een afwezigheid van maar liefst dertien voetbalseizoenen werd FC Zwolle in 2002 kampioen van de 1e divisie met daaraan rechtstreekse promotie naar de eredivisie gekoppeld. In het Oosterenk stadion kwam PSV vorig seizoen via een lob van Mateja Kezman op 0-1. Jelle ten Rouwelaar, vervanger van de geblesseerde Waterreus, werd in de tweede helft gepasseerd door Marino Promes. Kezman en invaller Jan Vennegoor of Hesselink zorgde dat PSV toch gewoon 3 punten uit Zwolle meenam. FC Zwolle wist zich uiteindelijk via de nacompetitie te behouden.

Zaterdag om 19.30 uur staat de twaalfde confrontatie tussen de ploeg uit Zwolle en PSV op de agenda. Een salonremise zal het zeker niet worden. Meer over de statistieken van de ploeg uit Zwolle en PSV: archief 1 & archief 2.




Tags

pec eredivisie promotie eibrink archief clubnaam divisies edn historie kezman rechtstreekse salonremise zwollenaren assen betekende buuren clubkleuren confrontatie conto degradatie degradatievoetbal desespereert divisiesysteem ende faillissement fusieclub geflatteerd geldzorgen gemeente gerald gerets gillhaus hans hendrik hesselink hoofdklassen kieft klassen koeman lelystad logo marino mateja meenam nacompetitie omgedoopt onenigheid onstuimig oosterenk organisatiestructuur plaatsnaam prins projectontwikkelaar promes romario rouwelaar schulden slachttoffer sponsors symboliseren topscorerslijst trackrecord tussenliggend twaalfde uitduels vanenburg vennegoor verhuizen viscaal voetbalseizoenen volendam waterreus wegwerkte

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je eerst inloggen. Klik op de link rechtsboven.



PSV E-zine

Meld je aan en ontvang elke week een vers PSV E-zine in je mailbox met al het nieuws en achtergronden. Maar liefst 27.845 fans gingen je al voor.




Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.



Tagcloud

afm bakayoko bergwijn bla dichterbij dwhm eredivisie feyenoord flamingo kompas kou kroes madueke overmars praag psveldhoven ramalho renners romario rvc sandler skipper soccernews sparta tuchtcommissie utrecht vip voorkennis waarheidsgehalte wedstrijdrapportage