Transparent
Inloggen
Sluiten

Historie: PSV verloor thuis nog nooit van FC Volendam

2 december 2003 20:20

Op 1 juni 1920 werd in Volendam een voetbalclub opgericht onder de naam Victoria. Drie jaar later veranderen de clubkeuren van rood-zwart naar oranje en de naam in FC Volendam. Door middel van de uitgifte van obligaties behoort FC Volendam ??n seizoen na de invoering van het betaalde voetbal ook tot de profclubs. Vanaf de invoering van de landelijke eredivisie in het seizoen 1956/57 speelde FC Volendam van de in totaal 47 seizoenen er 23 in de eredivisie. Acht keer promoveerde FC Volendam naar de eredivisie, zeven keer degradeerde het ook uit de hoogste klasse. In totaal speelde PSV 23 thuisduels voor de competitie tegen de Noord-Hollanders. Er werden in Eindhoven 18 duels gewonnen, 5 gelijk gespeeld en niet ??n ging er verloren.

Op 8 mei 1960 wordt de eerste PSV - FC Volendam gespeeld. Met twee treffers had Coen Dillen een belangrijk aandeel in de 3-2 overwinning op de 'wijdbroeken'. Op de eerste speeldag van het rampseizoen 1967/68 bezorgen de Dijkbewoners met een 1-1 (Dick Sier en van der Kuylen) PSV de eerste tegenvaller. Op 10 september 1971 helpt de Belgische spits Johan Devrindt met vier fraaie treffers PSV aan een 4-0 overwinning. In 1978 en 1979 wint PSV met 3-1. In beide wedstrijden opent de onlangs overleden Gerry Deykers de score. In het seizoen 1983/84 is het trio Thoresen, Koolhof en Lokhoff voor diezelfde productie van 3-1 verantwoordelijk. Een seizoen later verliest het team van Leo Beenhakker dankzij o.a. twee treffers van Hys?n en Brylle met 5-0.

In het seizoen 1987/88 zorgen Gillhaus (3x) en Lerby bij de zoveelste tergkeer van Volendam in de eredivisie voor de 4-1 zege. Wim Jonk scoort het enige tegendoelpunt. Een seizoen later zijn Kieft en Linskens verantwoordelijk voor de productie. In het seizoen 1989/90 is het andere oranje dankzij treffers van Alex Pastoor en Johan Steur dichtbij een historische zege. Met twee treffers weet Romario dat te voorkomen. Eind van het seizoen eindigen de Volendammers met 39 punten op de zesde plaats met voor het eerst een positief doelsaldo van +5. Een seizoen later wordt PSV op de laatste speeldag dankzij treffers van Vanenburg, Ellerman en Popescu op doelsaldo kampioen tegen FC Volendam.

In het seizoen 1991/92 zorgt oud-PSV-er Berghuis na rust voor een daverende verassing door de 1-0 van Kalusha ongedaan te maken. Een seizoen later staat PSV vijf minuten voor tijd door Bond en wederom Berghuis met 0-2 achter. Kalusha en een eigendoelpunt van Molenaar zorgen ervoor dat PSV de laatste wedstrijd van het seizoen niet verliest. In het seizoen 1993/94 was Erik Meijer de grote uitblinker. De fanatieke Limburger scoorde zelf en gaf twee assists op Peter Hoekstra en Edwin van Ankeren waarvan ??n een fantastisch hakje. Een seizoen later werd het door doelpunten van Jorg Smeets en Numan 1-1.

In het seizoen 1995/96 werkte PSV door doelpunten van Wouters, Cocu (2x), Eijkelkamp, Nilis (2x) en Gudjohnsen flink aan het doelsaldo. Een seizoen later waren Marcello (2x), Nilis, Petrovic (2x) en Vampeta verantwoordelijk voor de doelpunten. In het seizoen 1997/98 evenaarde PSV met een 10-0 het record uit 1973 tegen Go Ahead Eagles. Twaalf minuten voor tijd stond het door M?ller (2x), Zenden, Nilis en Bruggink nog 'maar' 5-0. Claudio (2x), Faber en Zenden zorgden er uiteindelijk voor dat Cocu in de negentigste minuut onder luid gejuich de tiende kon aantekenen. Tot overmaat van ramp betekende de monsterscore de definitieve degradatie van FC Volendam. Nadat FC Volendam het nooit langer dan drie seizoenen in de eredivisie uitgehouden had, moest de club uit het vissersdorpje in 1998 na maar liefst 11 seizoenen terug naar de 1e divisie. Via de nacompetitie kon vorig seizoen na vijf seizoenen 'De Heen en Weer' weer gereed gemaakt worden voor promotie.

Zaterdag om 19.30 uur staat dan ook de vierentwintigste confrontatie tussen PSV en FC Volendam op de agenda. Meer over de statistieken van PSV en FC Volendam: archief.
Tags

volendam eredivisie nilis berghuis cocu historie kalusha oranje productie speeldag zenden aantekenen ankeren archief beenhakker betekende bruggink brylle clubkeuren confrontatie daverende degradatie devrindt deykers dijkbewoners dillen eagles eigendoelpunt eijkelkamp ellerman evenaarde faber fanatieke fraaie gerry gillhaus gudjohnsen hakje hoekstra hollanders hys jonk jorg kieft koolhof kuylen leo lerby limburger linskens ller lokhoff marcello meijer molenaar monsterscore nacompetitie negentigste numan obligaties ongedaan overmaat pastoor petrovic popescu promotie ramp rampseizoen romario sier smeets steur tegendoelpunt tergkeer thoresen trio uitgehouden uitgifte vampeta vanenburg verassing victoria vierentwintigste vissersdorpje volendammers wijdbroeken wouters

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je eerst inloggen. Klik op de link rechtsboven.PSV E-zine

Meld je aan en ontvang elke week een vers PSV E-zine in je mailbox met al het nieuws en achtergronden. Maar liefst 27.834 fans gingen je al voor.
Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.Tagcloud

ake basarnhem berg boscagli costa dest dijk feyenoord flamingo frankrijk gakpo gerets koeman malen mauro nederland oostenrijk oranje ring ronaldopsv rosario schouten sepp strijdplan teze vaio veerman vitesse weghorst xavi