Transparent
Inloggen
Sluiten

Historie: PSV uit beter dan thuis tegen Zwolle

27 januari 2004 16:55

Op 12 juni 1910 ontstond P.E.C. (PH - EDN - Combinatie) als fusieclub tussen Prins Hendrik (PH) en Ende Desespereert Nimmer (EDN) om meer kans maken te overleven in de 2e klasse van de Nederlandse Voetbal Bond. Vanaf de invoering van de landelijke eredivisie in het seizoen 1956/57 speelde de ploeg uit Zwolle van de in totaal 47 seizoenen er slechts 11 in de eredivisie. In totaal speelde PSV ook 11 thuisduels voor de competitie tegen de Zwollenaren. Er werden in Eindhoven 6 duels gewonnen, 2 gelijkgespeeld en 3 duels gingen er verloren. Opvallend is dat PSV in Zwolle een beter trackrecord heeft dan in Eindhoven.

In 1978 werd PEC Zwolle, de voorloper van FC Zwolle, kampioen van de 1e divisie en bereikte daarmee voor het eerst de eredivisie. Vanaf het seizoen 1978/79 speelde PEC Zwolle tien seizoenen in de hoogste divisie met ??n tussenliggend seizoen in de 1e divisie. Eind jaren 70, begin jaren 80 wist PEC Zwolle regelmatig in Eindhoven te winnen. Hoewel PEC Zwolle in die tijd uitstekende prestaties leverde tegen de drie topclubs speelde het vanaf 1981 degradatievoetbal en ontstonden ook de financi?le problemen.

Aan het eind van 1988/89 bleek degradatie naar de 1e divisie niet meer te voorkomen. Een jaar later ging PEC Zwolle zelfs failliet. Er werd een nieuwe club opgericht met een nieuwe naam, nieuwe organisatiestructuur, nieuwe sponsors, nieuwe clubkleuren en een nieuw logo. Na een afwezigheid van maar liefst dertien voetbalseizoenen werd FC Zwolle in 2002 kampioen van de 1e divisie met daaraan rechtstreekse promotie naar de eredivisie gekoppeld. Vorig seizoen kwamen de Zwollenaren er in Eindhoven in het geheel niet aan te pas. Binnen zes minuten was het al 3-0 voor PSV. De Eindhovenaren wonnen uiteindelijk met 'slechts' 6-0.

Woensdag om 20.00 uur staat de twaalfde confrontatie tussen de ploeg uit Zwolle en PSV op de agenda. Meer over de statistieken van de ploeg uit Zwolle en PSV: archief & archief.




Tags

pec eredivisie archief edn historie zwollenaren clubkleuren confrontatie degradatie degradatievoetbal desespereert ende failliet fusieclub hendrik logo organisatiestructuur prins promotie rechtstreekse sponsors trackrecord tussenliggend twaalfde voetbalseizoenen

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je eerst inloggen. Klik op de link rechtsboven.



PSV E-zine

Meer dan 27.500 fans zijn lid van onze nieuwsbrief. Meld je ook aan!




Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.



Tagcloud

afm bakayoko bergwijn bla business dichterbij eredivisie feyenoord kompas kou kroes madueke oost overmars praag psveldhoven ramalho renners romario ruilen rvc sandler seat skipper soccernews sparta utrecht vip voorkennis waarheidsgehalte