Transparent
Inloggen
Sluiten

PSV uit een beter track-record dan thuis

17 februari 2004 22:49

Het ontstaan van Heerenveen dateert uit 1920. In het beginjaar werd onder de vlag van 'Athleta' gevoetbald, het tweede onder 'Spartaan'. Vanaf de invoering van de eredivisie in het seizoen 1956/57 speelde Heerenveen van de in totaal 48 seizoenen er slechts 12 in de eredivisie. In totaal speelde PSV 13 uitduels in competitieverband tegen de Friezen. Er werden 8 duels gewonnen, 3 gelijkgespeeld en slechts 2 gingen er verloren. Heerenveen is ??n van de weinige clubs waartegen PSV op verplaatsing een beter track-record heeft dan in het eigen Philips stadion.

Op 25 april 1948 laaiden in de kampioenscompetitie de emoties bij PSV hoog op nadat Abe Lenstra de bal in de buurt van PSV-doelman Lieuwe Steiger had gebracht met twee Heerenveen spelers in buitenspel positie. E?n van die twee zou de doelman vastgehouden hebben, de ander zou de bal met de hand in het doel hebben geslagen. De PSV'ers dreigden het veld te verlaten, maar deden dat uiteindelijk pas na met 5-3 de kous op de kop te hebben gehad. Op 14 juli 1951 speelde PSV, dat de landstitel al binnen had, weer in de kampioenscompetitie in Friesland. In deze laatste wedstrijd van de kampioensronde kwam de scheidsrechter niet opdagen. Een plaatsvervanger bleek ook niet aanwezig te zijn. Omdat beide grensrechters als fluitist wilde optreden, begonnen ze met elkaar te bakkeleien. Nadat de tijd verstreek en de besturen van PSV en Heerenveen zich ermee gingen bemoeien, won de uit Meppel afkomstige grensrechter het pleit. Nadat hij een fluit geleend had, zag hij PSV met 3-2 winnen.

Ondanks een 16e plaats in de 1e divisie loodste Fritz Korbach SC Heerenveen in het seizoen 1989/90 via de nacompetitie als eerste Friese club naar de eredivisie. De eerste uitwedstrijd tegen Heerenveen sinds de invoering van het betaalde voetbal weet PSV door doelpunten van Ellerman en Romario (twee penalty's) met 3-0 te winnen. Drie jaar later wordt de laatste Heerenveen-PSV in het oude Sportpark Noord aan de JH Kruisstraat met 0-0 gelijkgespeeld. Op 19 januari 1996 maakte Jaap Stam in het Abe Lenstrastadion als rechtsachter zijn debuut voor PSV. Zenden scoorde met rechts al in de eerste minuut. Jonk zag dat doelman Swager een paar meter voor zijn goal stond en scoorde met een prachtige lob. Jan Wouters besliste de wedstrijd nadat Erik Regtop de spanning had teruggerecht.

In het kampioensseizoen 1996/97 wint PSV met 1-0 door een benutte penalty van Luc Nilis na een overtreding op Marciano Vink. Een seizoen later speelde Petrovic al op 31 oktober zijn laatste duel in de eredivisie voor PSV. Bruggink kopte de 1-0 binnen nadat doelman Vonk een hard schot van Nilis niet klemvast had. Na rust verraste Houttuin Waterreus met een schuiver bij de 2e paal. In de slotminuten voorkwam de doelman van PSV nog een doelpunt van Heerenveen speler Ruud van Nistelrooy. In het tussenseizoen onder Robson gaf PSV een 3-0 voorsprong (Nilis, Khokhlov en Iwan) uit handen. Een seizoen later strafte Van Nistelrooy, nadat Nilis PSV op 1-0 had gezet, een fout in de defensie van Heerenveen genadeloos af. Invaller Kolkka scoorde de 3-0 nadat de bal na een prachtige actie van Van Nistelrooy op de paal belandde.

In het seizoen 2000/01 wint PSV met 4-1 door vier treffers van Kezman. Bij het losrukken van zijn directe tegenstander geeft Bruggink een elleboogstoot aan Sander van Gessel die hem op vier wedstrijden schorsing komt te staan. Omdat Wegereef de treffer vol in het gezicht niet zag, kon Bruggink heel gemakkelijk Kezman in staat stellen de 0-3 te scoren. In het seizoen 2001/02 wonnen de nazaten van Abe Lenstra met 4-1. Alleen Rommedahl wist de eer te redden voor de Eindhovenaren. Vorig seizoen had PSV het geluk van een landskampioen en wonnen de Eindhovenaren vlak voor tijd met 1-0 na een schitterende actie van Arjen Robben.

Zaterdag om 19.30 uur staat de veertiende confrontatie tussen SC Heerenveen en PSV op de agenda. Meer over de statistieken van SC Heerenveen en PSV: archief.


Tags

heerenveen eredivisie nilis bruggink nistelrooy track kezman afkomstige archief arjen athleta bakkeleien beginjaar bemoeien besliste besturen confrontatie dateert dreigden eer elleboogstoot ellerman fluitist friese friesland fritz geleend gessel grensrechter houttuin iwan jonk kampioensronde kampioensseizoen khokhlov klemvast kolkka korbach kous kruisstraat laaiden landstitel lenstrastadion lieuwe loodste losrukken marciano meppel nacompetitie nazaten opdagen petrovic plaatsvervanger rechtsachter regtop robben robson romario rommedahl schuiver slotminuten spartaan stam steiger strafte swager teruggerecht tussenseizoen uitduels vastgehouden verraste verstreek vink vlag vonk voorkwam waartegen waterreus wegereef wouters zenden

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je eerst inloggen. Klik op de link rechtsboven.


PSV E-zine

Meld je aan en ontvang elke week een vers PSV E-zine in je mailbox met al het nieuws en achtergronden. Maar liefst 28.000 fans gingen je al voor.
Laatste nieuws
Tagcloud

albert antonh blanke bruma chelsea daguardo derksen discriminatie diversiteit ehvdgxt fanstore ginkel grappen klompje koen nederland promoten racisme racistisch racistische rafa ras skipper slachtoffer thuisshirt tokkie tolerantie trestena vhtlsaw weegschaal