Transparent
Inloggen
Sluiten

Historische voorbeschouwing PSV-Roda JC

28 februari 2004 12:00

Roda JC is ontstaan uit enkele samensmeltingen van voetbalclubs. Omdat in 1954 de pofclubs Rapid '54 uit Heerlen en Fortuna'54 uit Geleen werden opgericht zijn de 2 Kerkraadse voetbalclubs S.V. Bleijerheide en Kerkrade-Minor op 10 november 1954 genoodzaakt te fuseren tot Roda Sport. Vier dagen later fuseert Rapid '54 met amateurclub SV Juliana uit Kerkrade en ziet Rapid JC (Rapid Juliana Combinatie) het levenslicht. In 1956 werd Rapid JC na een beslissingswedstrijd met NAC (3-0) landskampioen van Nederland. Op 27 juni 1962 fuseerde Roda Sport met Rapid JC tot het huidige Roda JC. Eenmaal gepromoveerd naar de eredivisie in 1973 is Roda JC nog nooit gedegradeerd. In totaal speelde PSV 30 thuisduels tegen Roda JC. Er werden 23 duels gewonnen, 5 gelijkgespeeld en slechts 2 gingen er verloren.

Op 6 november 1976 ontsnapt PSV aan een gelijkspel omdat Van der Kuylen in de slotfase een strafschop benut. Een seizoen later overtroeft een sprankelend PSV het zeer ambitieuze Roda JC. Ren? en Willy van der Kerkhof en het spitsenduo Deykers en Lubse tekenen voor de doelpunten. In het seizoen 1978/79 buigen Lubse en Deykers vlak voor tijd een 1-0 achterstand om. Een seizoen later verliest PSV wel met 1-0 door een eigen doelpunt van Ernie Brandts. In november 1985 wint PSV met maar liefst 5-0 met o.a. twee goals van Hallvar Thoresen.

In het seizoen 1989/90 staat PSV in haar eerste thuiswedstrijd bij rust met 3-0 achter. In de 2e helft gooien de Eindhovenaren werkelijk alles op de aanval wat niet meer opleverde dan een 3-4 nederlaag. Het nieuwe thuisshirt krijgt de schuld. Als PSV drie wedstrijden later in het oude gehele rode thuisshirt met 2-0 wint van Ajax, blijft het 'streepjescode' shirt voor de rest van het seizoen in de kast hangen. In het seizoen 1994/95 wint PSV na de winterstop, in de eerste thuiswedstrijd van trainer Dick Advokaat, met maar liefst 5-0 van de ploeg die aan het eind van het seizoen heel knap tweede met negen punten voorsprong op PSV zou eindigen.

Op 26 oktober 1996 boekt PSV haar grootste overwinning (8-0) tegen de ploeg die net Stevens waren kwijtgeraakt aan Schalke '04. In het tussenseizoen onder Robson stond PSV vlak voor tijd, o.a. door een wereldgoal van Van Nistelrooy van net voorbij de middellijn met op doel de lange Kalac, met 3-1 voor. Door een onoplettendheid in de verdediging en een blunder van Waterrreus, die een terugspeelbal zomaar in de voeten van de tegenstander speelde terwijl hij dichter bij de cornervlag dan bij zijn doel stond, werd het alsnog 3-3.

Op 3 maart 2001 maakte Van Nistelrooy in 34ste minuut na een langdurige afwezigheid zijn rentree als invaller van Addo. Ondanks dat PSV tegen tien man speelde, doordat Van Haaren zijn 2de gele kaart had gekregen terwijl de eerste gele kaart voor een overtreding was die niet door hem maar door ploeggenoot Luijpers gemaakt was, kwam PSV niet verder dan een doelpuntloos gelijkspel. In het seizoen 2001/02 stond PSV bij rust met 4-0 voor. Na de rode kaart van Hofland in de 2e helft kwamen de Zuidlimburgers niet verder dan 4-1. Vorig seizoen kwam PSV wederom niet verder dan een doelpuntloos gelijkspel.

Zondag om 14.30 uur neemt PSV het in eigen huis op tegen de momenteel enige Limburgse ploeg in de eredivisie. Meer over de statistieken van PSV - Roda JC: archief.




Tags

roda rapid deykers eredivisie juliana kerkrade lubse nistelrooy thuisshirt voetbalclubs voorbeschouwing addo advokaat archief beslissingswedstrijd bleijerheide brandts buigen cornervlag ernie fortuna fuseerde fuseert fuseren geleen genoodzaakt haaren hallvar heerlen hofland kalac kast kerkhof kerkraadse kuylen kwijtgeraakt levenslicht luijpers middellijn minor nac nederland onoplettendheid ontsnapt overtroeft pofclubs ren robson samensmeltingen schalke spitsenduo sprankelend stevens streepjescode terugspeelbal thoresen tussenseizoen waterrreus wereldgoal willy zuidlimburgers

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je eerst inloggen. Klik op de link rechtsboven.



PSV E-zine

Meld je aan en ontvang elke week een vers PSV E-zine in je mailbox met al het nieuws en achtergronden. Maar liefst 27.845 fans gingen je al voor.




Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.



Tagcloud

afm bakayoko bergwijn bla dichterbij dwhm eredivisie exzfoxsy feyenoord flamingo kompas kou kroes madueke praag psveldhoven ramalho renners romario rvc sandler skipper soccernews sparta tuchtcommissie utrecht vip voorkennis waarheidsgehalte wedstrijdrapportage