Transparent
Inloggen
Sluiten

Historische voorbeschouwing PSV-Feyenoord

13 maart 2004 10:15

Feyenoord is opgericht op 19 juli 1908 onder de naam Wilhelmina. Deze naam werd in 1909 gewijzigd in HFC (Hillesluise Football Club). Omdat de bond de naam HFC niet accepteerde werd de nieuwe naam van de club RVV Celeritas. In 1912 moest de naam opnieuw gewijzigd worden, aangezien er in Den Haag al een Celeritas speelde. Na stemming werd de club bij de Nationale Voetbal Bond geregistreerd als Feijenoord, met als speelterrein het Afrikaanderplein. Ook na fusies met Crescendo (1913) en DCS (1916) bleef de naam Feijenoord gehandhaafd. Op 17 mei 1978 werd Feyenoord opgericht als afsplitsing van SC Feijenoord. In totaal speelde PSV 56 uitduels tegen de Rotterdammers. Er werden in totaal 28 duels gewonnen, 9 gelijkgespeeld en 19 gingen er verloren.

Op 26 mei 1968 wist PSV door een 1-0 zege op Feijenoord op de laatste speeldag in de eredivisie te blijven. Twee seizoenen later verliest de kersverse winnaar van de Europacup-1 dankzij uitblinker Peter Ressel met 3-0 in Eindhoven. Op 30 mei 1976 is PSV-Feijenoord allesbeslissend voor de landstitel. Dankzij Willy van der Kuylen (2x), Gerry Deykers en Willy van der Kerkhof wint PSV met 4-1. Een seizoen later winnen de Rotterdammers in blessuretijd door een doelpunt van Theo de Jong. In het seizoen 1985/86 weet PSV de 5-1 van het jaar ervoor dankzij een voortreffelijke Van der Gijp te overtreffen.

In PSV's succesvolste seizoen uit haar historie weet PSV met 3-1 te winnen terwijl het na 90 minuten nog 1-1 stond. Een seizoen later scoorde Romario in de slotfase van de wedstrijd. In het seizoen 1990/91 boekte PSV haar grootste overwinning op Feyenoord (6-0). Romario (4x), Bosman en Vanenburg tekende voor de doelpunten. Een seizoen later wint PSV door doelpunten van Popescu en Romario met 2-1 waarmee het kampioenschap beslist is. In het seizoen 1992/93 krijgt Feyenoord bij een 1-0 stand voor PSV in de laatste minuut een penalty. Kiprich weet het buitenkansje vanaf 11 meter te verzilveren.

Twee seizoen later wint PSV, onder interim coach Cees Rijvers, met 4-1. Ronaldo, Nilis en Numan tekenen voor de Eindhovense doelpunten. Een seizoen later wint PSV met 3-0 met het ontslag van Feyenoord-coach Van Hanegem tot gevolg. In het seizoen 1996/97 weet PSV een 0-1 achterstand om te buigen naar een 7-1 voorsprong. Als Zwijnenberg vlak voor tijd de 7-2 aantekent gaat het Eindhovense publiek sarcastisch juichen. Een seizoen later had PSV bij rust 7-0 voor kunnen staan. Het stond 'slechts' 3-0. Echter na rust kwam Feyenoord terug tot 3-3. In het seizoen 1998/99 verliest PSV met 2-1 nadat Ooijer PSV aan de leiding had gebracht. Een doelpunt van de Bilde wordt door Luinge onterecht afgekeurd. Een seizoen later schiet Paauwe uit een vrij trap, die twee keer genomen mocht worden, de enige kans raak.

In het seizoen 2000/01 wint PSV met 1-0 door een benutte strafschop van Arnold Bruggink. Een seizoen later speelt PSV in ??n seizoen vijf keer tegen Feyenoord. Thuis voor de competitie wint PSV met 2-0 door twee treffers van Kezman. Vorig seizoen kwamen de Rotterdammers door doelpunten van Shinji Ono en Thomas Buffel met 2-0 voor. Dennis Rommedahl bracht de spanning terug maar verder dan 2-1 kwam PSV niet.

Zondag om 12.30 uur staat de zevenenvijftigste confrontatie tussen PSV en Feyenoord op de agenda. Meer over de statistieken van PSV en Feyenoord: archief.




Tags

feyenoord romario celeritas hfc voorbeschouwing willy aantekent afrikaanderplein afsplitsing archief arnold bilde bosman bruggink buffel buigen confrontatie crescendo dcs deykers eredivisie europacup fusies gerry gijp hanegem hillesluise historie jong kerkhof kersverse kezman kiprich kuylen landstitel luinge nilis numan ono ooijer paauwe popescu ressel rijvers rommedahl ronaldo rvv sarcastisch shinji speeldag speelterrein succesvolste uitduels vanenburg wilhelmina zevenenvijftigste zwijnenberg

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je eerst inloggen. Klik op de link rechtsboven.



PSV E-zine

Meer dan 27.500 fans zijn lid van onze nieuwsbrief. Meld je ook aan!




Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.



Tagcloud

alchemist bakayoko bastard bergwijn eredivisie feyenoord flamingo hato izecson jevon jong koen kou kroes madueke manolev nederland praag psvrijnwoude renners romario rvc santos shevchenko skipper slot tuchtcommissie utrecht vip wedstrijdrapportage