Transparent
Inloggen
Sluiten

Brabantse derby met roemrijke historie

15 maart 2004 14:50

Uit de twee financieel noodlijdende clubs NOAD (Nooit Ophouden Altijd Doorgaan), opgericht op 14 juli 1894 en ADVENDO (Aangenaam Door Vermaak En Nuttig Door Ontspanning), opgericht op 1 november 1904 werd NAC (Noad Advendo Combinatie) op 19 september 1912 geboren. Vanaf de invoering van de landelijke eredivisie in het seizoen 1956/57 tot en met het huidige seizoen speelde NAC van de in totaal 48 seizoenen er 37 in de eredivisie. Toch heeft de wedstrijd een enorme historie omdat de ploegen in de zuidelijke 1e klasse ook al tegen elkaar speelde. In totaal speelde PSV maar liefst 63 thuisduels in competitieverband tegen de ploeg uit Breda. Er werden in Eindhoven 40 duels gewonnen door PSV, 10 gelijkgespeeld en 13 duels gingen er verloren. Omdat november 1954, halverwege het seizoen 1954/55, overgegaan werd van amateurvoetbal naar betaald voetbal speelde PSV ??n thuisduel meer tegen NAC dan dat het op verplaatsing in Breda speelde. Omdat de gemeente vanwege de financi?le nood veel geld in de club gepompt heeft, heet NAC vanaf 2003 officieel NAC Breda.

De eerste competitiewedstrijd tussen PSV en NAC in Eindhoven dateert van 1921. PSV verloor thuis 6 wedstrijden op rij alvorens tot de eerste overwinning te komen. Sinds 1963 verloor PSV nog maar ??n competitiewedstrijd in Eindhoven van NAC. In het seizoen 1982/83 boekt PSV haar grootste overwinning. Naast twee doelpunten van Thoresen, Koolhof en Ren? van de Kerkof scoren de Zuid-Koreaanse smaakmaker Yung Mo Huh en huidige trainer van NAC Ton Lokhoff voor PSV.

Op 28 mei 1995, met de in verbouwing zijnde staantribune vak L al zonder dak, wint NAC op de laatste speeldag met 4-2 in Eindhoven. Ronaldo weet met zijn twee treffers nog wel zijn beloofde aantal doelpunten te scoren. Een seizen ervoor won PSV de laatste thuiswedstrijd nog met 3-1 door doelpunten van Numan (2x) en Popescu. Pierre van Hooijdonk mag een kwartier voor tijd de spreekwoordelijke eer redden. Zes minuten voor tijd krijgt Hans van Breukelen van trainer Aad de Mos een publiekswissel om onder emotioneel applaus afscheid te nemen van zijn supporters. Opvallend is dat sommige NAC supporters ook bloemen op het veld gooiden voor de speler met een schitterende voetbalcarri?re.

In het seizoen 1995/96 wint PSV met 4-1 door doelpunten van Nilis (2x), Pahlplatz en Van der Leegte. Het seizoen erop zijn Eijkelkamp (2x), De Bilde (2x) en Degryse trefzeker tegen NAC. In het seizoen 1997/98 waren De Bilde (2x), Stinga, Numan en Cocu dat. In het seizoen dat de club uit de parel van Brabant zou degraderen benut PSV twee van de drie toegekende strafschoppen. Na een afwezigeheid van slechts ??n seizoen won PSV met 2-1 door doelpunten van Penders (eigen goal) en Kezman. In het seizoen 2001/02 won PSV op overtuigende wijze met 3-1. Bouma, Rommedahl en Bruggink, die de voorkeur van Gerets kreeg boven Kezman, tekenden voor de doelpunten.

Vorig seizoen scoorde Jan Vennegoor of Hesselink na negen minuten het enige doelpunt van de wedstrijd. Vijf minuten in blessuretijd kreeg Lucius de bal op de arm in het strafschopgebied. Scheidsrechter Braamhaar besloot direct af te fluiten voor het einde van de wedstrijd.

Zaterdag om 19.30 uur staat de vierenzestigste confrontatie tussen PSV en NAC (Breda) op de agenda. Meer over de statistieken: archief.
Tags

nac historie advendo bilde derby eredivisie kezman noad numan aangenaam afwezigeheid amateurvoetbal applaus archief beloofde bloemen bouma braamhaar breukelen bruggink cocu confrontatie dak degryse eer eijkelkamp emotioneel gemeente gerets gooiden hans hesselink hooijdonk kerkof koolhof leegte lokhoff lucius mos nilis noodlijdende nuttig ophouden overgegaan pahlplatz parel penders popescu publiekswissel ren rommedahl ronaldo seizen smaakmaker speeldag staantribune stinga tekenden thoresen toegekende ton trefzeker vennegoor verbouwing vermaak vierenzestigste voetbalcarri yung zuidelijke

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je eerst inloggen. Klik op de link rechtsboven.PSV E-zine

Meer dan 27.500 fans zijn lid van onze nieuwsbrief. Meld je ook aan!
Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.Tagcloud

ake bakayoko basarnhem berg brobbey costa dest dijk feyenoord frankrijk gakpo gerets koeman malen mauro nederland oostenrijk oranje ring ronaldopsv rosario schouten sepp strijdplan teze vaio veerman vitesse weghorst xavi