Transparent
Inloggen
Sluiten

Historie: een 0-0 is deze keer wel voldoende

21 maart 2004 13:53

AJ Auxerre werd slechts ??n keer (95/96) kampioen van Frankrijk. Door vorig seizoen ten koste van Paris Saint Germain voor de derde keer de Franse beker te winnen, wist Auxerre zich te plaatsen voor de UEFA Cup. In de 1e ronde van de UEFA Cup won Auxerre dit seizoen twee keer met 1-0 van Neuch?tel Xamax. Daarna volgde FC Utrecht met 4-0 thuis en 0-0 uit. In de derde ronde was de ploeg te sterk voor Panathinaikos, 0-0 thuis en 0-1 uit.

In het verleden speelde PSV in Europca-Cup verband negen keer eerder tegen een Franse tegenstander. In Eindhoven won PSV drie keer, speelde het vijf keer gelijk en leed het ??n nederlaag. Opvallend is dat alle gelijke spelen doelpuntloos waren. Zes van de negen keer dat PSV een Franse ploeg trof, betrof het knock-out wedstrijden en slechts twee keer (Bastia en Bordeaux) waren de Eindhovenaren de betere over twee wedstrijden. De drie keer dat PSV in Champions League verband een Franse ploeg trof, eindigde het alle drie de keren achter de Franse ploeg.

Eind jaren zeventig speelde PSV drie keer tegen St. Etienne, twee keer voor de Europa Cup I, ??n keer voor de UEFA-Cup. De eerste twee keer kan PSV een 1-0 nederlaag in Frankrijk niet wegpoetsen. De derde keer leek PSV met een 2-0 winst (Ren? van de Kerkhof en Adri Koster) in Eindhoven de return met vertouwen tegemoet te kunnen zien. In St. Etienne leed PSV echter een smadelijke 6-0 nederlaag. In 1978 sleepte PSV in eigen huis tegen Bastia de UEFA-Cup binnen. Door doelpunten van Willy van der Kerkhof, Gerrie Deijkers en Willy van der Kuijlen won PSV met 3-0 van de Corsicanen. In het succesvolle seizoen 1987/88 ging PSV door het doelpuntloze gelijkspel in Eindhoven en de 1-1 in Bordeaux (doelpunt Wim Kieft) naar de halve finale van de EuropaCup-1.

In het seizoen 1990/91 kon PSV wederom een 1-0 uitnederlaag tegen een Franse ploeg niet wegwerken. Tegen het nietige Montpellier bleef het 0-0. Twee seizoen geleden kwam PSV in de 5e wedstrijd van de Champions League niet verder dan 0-0 waardoor PSV in Instanboel een resultaat neer moest zetten. Vorig seizoen won PSV de 5e wedstrijd van de Champions League tegen Auxerre met 3-0. Bruggink, Rommedahl en Robben tekenen voor de doelpunten. Verdediger Mexes en aanvaller Kapo kregen een rode kaart voorgeschoteld. Dit seizoen leed PSV haar eerste thuisnederlaag tegen een Franse ploeg. In de eerste wedstrijd voor de Champions League won AS Monaco met 2-1 in Eindhoven.

In Europa boekten Auxerre, net als bijna alle Franse ploegen, weinig echte successen. In het seizoen 1996/97 werd de kwartfinale van de CL gehaald en in 1994/95 die van de Europa Cup-II. In de UEFA Cup reikte Auxerre eenmaal, in het seizoen 1992/93, tot de halve finale. Door een gigantische blunder van Stanley Menzo kwam Auxerre in de kwartfinale thuis op 4-2. Met Van der Sar in de terugwedstrijd op het doel kwam Ajax in het Olympisch stadion niet verder dan 1-0. In het seizoen 1989/90 en 1997/98 (ten koste van FC Twente), haalde Auxerre de kwartfinale. Vorig seizoen werd Auxerre in de 1/8 finale van de UEFA Cup uitgeschakeld door Liverpool nadat ze v??r PSV derde waren geworden in de Champions League poule.

Donderdagavond om 20:30 uur neemt PSV het in het Philips stadion op tegen Auxerre met als inzet de kwartfinale van de UEFA-Cup. In tegenstelling tot vier voorgaande keren is een 0-0 nu wel toereikend.




Tags

auxerre uefa bastia bordeaux etienne frankrijk historie kerkhof willy adri boekten bruggink corsicanen deijkers doelpuntloze europacup europca gerrie gigantische instanboel kapo kieft koster kuijlen liverpool menzo mexes monaco montpellier neuch nietige panathinaikos reikte ren robben rommedahl sar thuisnederlaag toereikend twente uitnederlaag utrecht vertouwen voorgeschoteld wegpoetsen wegwerken xamax zeventig

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je eerst inloggen. Klik op de link rechtsboven.



PSV E-zine

Meer dan 27.500 fans zijn lid van onze nieuwsbrief. Meld je ook aan!




Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.



Tagcloud

afm bakayoko bergwijn bla dichterbij dwhm eredivisie exzfoxsy feyenoord flamingo kompas kou kroes madueke praag psveldhoven ramalho renners romario rvc sandler skipper soccernews sparta tuchtcommissie utrecht vip voorkennis waarheidsgehalte wedstrijdrapportage