PSV verloor thuis nog nooit van NEC

17 april 2004 00:23

Op 15 november 1900 begon NEC (Nijmegen Eendracht Combinatie) onder de naam Eendracht. In april 1910 fuseerde Eendracht met Nijmegen en zo ontstond de Nijmegen Eendracht Combinatie. Pas in 1936 dringen de Nijmegenaren door tot de hoogste regionen van het vaderlandse voetbal en zijn ze af van de spottende bijnaam 'Nooit Eerste Classer'. Vanaf de invoering van de landelijke eredivisie in het seizoen 1956/57 speelde NEC van de in totaal 48 seizoenen er 28 in de eredivisie. In totaal speelde PSV 29 thuisduels voor de competitie tegen NEC. Er werden in Eindhoven 25 duels gewonnen, 4 gelijkgespeeld en nog nooit werd er verloren van de Nijmegenaren.

Op 18 juni 1955 haalt PSV thuis tegen NEC voor de 12e (en allerlaatste maal) het afdelingskampioenschap binnen. PSV komt telkenmale op voorsprong maar komt tegen NEC niet verder dan 4-4. In de kampioenscompetitie met louter Brabantse clubs wordt PSV uiteindelijk derde achter Willem II en NAC. Pas in 1964 promoveerde NEC naar de eerste divisie, drie jaar later bereikte NEC eindelijk de eredivisie. In het seizoen 1968/69 scoorde Nico Mares alle drie de doelpunten voor PSV tegen NEC. In 1983 degradeert NEC maar mag het als verliezend bekerfinalist meedoen aan Europacup II-toernooi, waar FC Barcelona in de 2e ronde te sterk bleek.

In het seizoen 1989/90, als NEC na 4 jaar weer terug is op het hoogste niveau, weet PSV de Nijmegense formatie volledig te overklassen. Romario (2x), Ellerman, Kieft, Chovanec en Boerbach mogen er lustig op los scoren. Gerets wordt gewisseld vanwege zijn trip naar Zuid-Amerika, waar hij deelnam aan de afscheidswedstrijd van de Braziliaanze balvirtuoos Zico. Een seizoen later haalt PSV door ??n kleine opleving (Romario) een moeizame 1-0 overwinning. Na weer vier jaar afwezigheid verliest NEC dankzij doelpunten van Ronaldo (2x) en Meijer met 3-0 in Eindhoven.

In het seizoen 1995/96 is Gudjohnson de matchwinner. Een seizoen later weten Nilis (2x), Marcelo en Zenden het net te vinden. In het seizoen 1997/98 had PSV een strafschop (Cocu) nodig om op voorsprong te komen. Tumani maakte na rust gelijk voor NEC. Na drie maanden blessureleed maakte invaller Gilles de Bilde een kwartier voor tijd de winnende. Een seizoen later komt PSV weer op voorsprong vanaf elf meter, ditmaal benut door Van Nistelrooy. De 2-0 wordt gescoord door de andere helft van het productiefste aanvalduo van Europa.

In het seizoen 2000/01 konden de NEC supporters het niet opbrengen om 1 minuut stil te zijn voor de slachtoffers van de vuurwerkramp in Enschede. De wedstrijd stond verder in het teken van het afscheid van ex-international Stan Valkx en de smaakmaker op de Nederlandse velden en publiekslieveling Luc Nilis. De twee kregen een grandioos afscheid in het Philips stadion. Met een 'Panenka penalty' had de Belg, die zich in Eindhoven meer thuis voelde dan bij Anderlecht, zijn laatste doelpunt voor PSV gemaakt.

In het seizoen 2001/02 komt PSV al na 3 minuten op voorsprong via een goal van Bouma. In de tweede helft komt PSV door een penalty benut door Ooijer op voorsprong nadat Simr voor de gelijkmaker had gezorgd. Tien minuten later komt NEC met 10 man te staan en weet Rommedahl de bevrijdende treffer te scoren. Vorig seizoen won PSV nipt van NEC. Met een schitterend genomen penalty bracht Kezman PSV op 1-0. Van Bommel maakte in de 69ste minuut de 2-1 nadat Waterreus verkeerd uitgooide waar Schuurman van profiteerde.

Zaterdag om 19.30 uur staat de dertigste confrontatie tussen PSV en NEC op de agenda. Meer over de statistieken: archief.