PSV niet leuk, maar wint wel makkelijk: 3-0 tegen NEC

17 april 2004 21:22

In een saaie wedstrijd heeft PSV uiteindelijk met 3-0 gewonnen van NEC. PSV heeft nog steeds nooit verloren in eigen huis van NEC. Tot vijf minuten voor tijd was het 1-0 (via een penalty van Kezman) en mocht NEC, ondanks dat het daar nauwelijks aanspraak op kon maken, hopen op de gelijkmaker. In de slotfase kwam PSV via nogmaals Kezman (hij raakte een vrije trap van Mark van Bommel nog aan) en Mark van Bommel zelf nog tot 3-0 en werd het toch nog even leuk.

Guus Hiddink begon met Vennegoor of Hesselink en Kezman samen in de basis. Dat bleek een goede keuze, want PSV had eigenlijk nauwelijks een oplossing tegen het compacte verdedigen van NEC. Daardoor ontstond er een saaie wedstrijd met erg weinig kansen. De ploeg moest het vooral hebben van de momenten waarop de lange bal op Vennegoor of Hesselink werd gespeeld en er op opportunisme kansen kwamen.

In de 37ste minuut kwam PSV op voorsprong. Koopman bestrafte een lichte duwfout in het strafschopgebied ietwat makkelijk met een penalty. Kezman schoot de bal onberispelijk hard en hoog binnen. Even later had PSV minimaal zoveel recht op een penalty na een nieuwe duwfout, maar toen bleef het fluitje achterwege. NEC probeerde het PSV via counters moeilijk te maken, maar vooral het centrale duo van Bouma en Colin maakte weinig fouten.

In de tweede helft sloeg de vonk niet echt meer in de wedstrijd. In de slotfase dacht NEC daarom nog steeds te mogen hopen op de gelijkmaker. Toen Neeskens via wissels de aanval gin zoeken kreeg PSV de ruimte. Vervolgens was het snel gedaan met de Nijmegenaren. In de laatste vijf minuten vielen nog twee goals, waardoor de supporters toch nog op met een positief gevoel naar huis konden. De eerste was een vrije trap van Van Bommel. In de muur was het Kezman die de bal van richting veranderde waardoor Gentenaar kansloos werd. Eerder had Van Bommel een vrije trap overigens al op de lat geplaatst. 2 minuten voor tijd ging Kezman goed door. Via een gelukje gleed een NEC verdediger de bal naar de goed doorgaande van Bommel. Hij kon vervolgens oog in oog met Gentenaar de 3-0 eindstand bepalen.

Daarmee heeft PSV na het zware en teleurstellende duel tegen Newcastle belangrijke zaken gedaan in de strijd om de tweede plaats. En dat moet op dit moment (terecht) even belangrijker worden geacht dan het vermaken van het publiek.