Transparent
Inloggen
Sluiten

PSV verloor nog nooit van RBC

21 april 2004 19:00

RBC (Roosendaal Boys Combinatie) werd oorspronkelijk op 31 juli 1912 opgericht onder de naam Excelsior. Omdat diverse verenigingen met deze naam speelden wordt in de zomer van 1919 deze naam gewijzigd in Oranje-Wit, afgeleid van de clubkleuren waarin werd uitgekomen. Na opnieuw een promotie ontstond in 1920 opnieuw een probleem met de naam van de vereniging. Nu werd gekozen voor de naam v.v. Roosendaal. Om het voortbestaan van de club te redden moest er later gefuseerd worden met de Roosendaalsche Boys wat leidde tot de huidige naam Roosendaal Boys Combinatie ofwel RBC. Omdat november 1954, halverwege het seizoen 1954/55, overgegaan werd van amateurvoetbal naar betaald voetbal speelde PSV ??n competitiewedstrijd minder in Roosendaal dan dat het in Eindhoven speelde. In totaal speelde PSV slechts vier uitduels in competitieverband tegen de West-Brabanders. Drie werden er gewonnen, de andere eindigde in een gelijkspel.








Bij de start van het betaald voetbal op 28 november 1954 was ook RBC van de partij. Bij de vorming van de competitie van het betaald voetbal werd RBC in de Eerste Klasse A ingedeeld, PSV in Eerste Klasse C. Na ??n seizoen werd de indeling opnieuw gewijzigd en werden de ploegen op grond van de eindstand ingedeeld in divisies. De beste ploegen in de Eredivisie, de middenmoot in de Eerste-Divisie's A en B en de lager geklasseerde teams in de Tweede Divisie A en B. RBC kwam ??n doelpunt te kort om in de Eerste-Divisie te worden ingedeeld. Na een degradatie eind jaren zestig naar de Tweede Divisie zakte de club verder af, wat uiteindelijk resulterend in een door RBC altijd aangevochten sanering uit het betaald voetbal in 1971.

Tot 1983 was RBC met wisselend succes actief in de amateur-regionen maar de drang naar betaald voetbal bleef in Roosendaal altijd bestaan. In 1982 bood de KNVB de mogelijkheid aan Hoofdklasse-amateurs om na het behalen van een (periode-)kampioenschap toetreding tot het betaald voetbal aan te vragen. RBC pakte een periodetitel en stond vervolgens met zo een verzoek in Zeist op de stoep. De KNVB zag in RBC een goede kandidaat voor de Eerste Divisie en willigde het Roosendaalse verzoek in. In het seizoen 1999/00 wist RBC via de nacompetitie heel verassend en voor het eerst te promoveren naar de eredivisie.

Op 11 mei 2001 weet de kersverse landskampioen uit Eindhoven met 2-1 te winnen in Roosendaal waardoor PSV liefst 31 wedstrijden ongeslagen was. Kezman opende de score uit een strafschop. Nog voor rust zette Hertog zijn ploeg op gelijke hoogte. Aanvoerder Van Bommel zette PSV in de 55ste minuut vervolgens persoonlijk op winst. Gino Coutinho verdedigde het doel van de Eindhovenaren omdat zowel Lodewijks als Waterreus geblesseerd waren. Met maar liefst 11 punten achterstand op de nummer 17 degradeerde RBC na ??n seizoen weer direct naar de eerste divisie om wederom via de nacompetitie na ??n seizoen weer direct terug te keren.

Vorig seizoen maakte Kezman, na een reeks kansen gemist te hebben, in blessuretijd van de eerste helft de 0-1. Direct na rust kon Ooijer, na doorkoppen van Vennegoor of Hesselink, uit een corner de 0-2 binnentikken. Rommedahl besliste de wedstrijd vervolgens met een fantastisch schot onderkant lat na een assist van Vogel. In de 60ste minuut maakte Klaas-Jan Huntelaar zijn debuut in het eerste van PSV.

Zaterdag om 19.30 uur staat de vijfde confrontatie tussen RBC en PSV op de agenda. Meer over de statistieken: archief.




Tags

rbc roosendaal eredivisie kezman knvb nacompetitie aangevochten afgeleid amateur amateurvoetbal archief besliste binnentikken bommel clubkleuren confrontatie coutinho degradatie divisies doorkoppen drang excelsior gefuseerd gino hertog hesselink hoofdklasse huntelaar indeling kersverse lodewijks middenmoot ofwel onderkant ooijer oranje overgegaan periodetitel promotie regionen resulterend rommedahl roosendaalsche roosendaalse sanering stoep toetreding uitduels uitgekomen vennegoor verassend verdedigde verenigingen vogel voortbestaan vorming waterreus west willigde zeist

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je eerst inloggen. Klik op de link rechtsboven.



PSV E-zine

Meer dan 27.500 fans zijn lid van onze nieuwsbrief. Meld je ook aan!




Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.



Tagcloud

albert alcohol bakayoko brenet brobbey ehvdgxt excelsiorvriend gakpo izecson job koen lozano madueke maduro obelix obispo onzin paniek popcorn psvrijnwoude ridicuul rijbewijs roger santos sutalo trestena twente var xavisimons zusje