Transparent
Inloggen
Sluiten

PSV zet Volendam vaak aan de dijk

26 april 2004 23:20

Op 1 juni 1920 werd in Volendam een voetbalclub opgericht onder de naam Victoria. Drie jaar later veranderen de clubkeuren van rood-zwart naar oranje en de naam in Volendam. Door middel van de uitgifte van obligaties behoort Volendam ??n seizoen na de invoering van het betaalde voetbal ook tot de profclubs. Vanaf de invoering van de landelijke eredivisie in het seizoen 1956/57 speelde FC Volendam van de in totaal 48 seizoenen er 24 in de eredivisie. Acht keer promoveerde FC Volendam naar de eredivisie, zeven keer degradeerde het ook uit de hoogste klasse. In totaal speelde PSV 23 uitduels voor de competitie tegen de Noord-Hollanders. Er werden door PSV maar liefst 15 duels gewonnen, 5 werden er gelijk gespeeld en ook 5 gingen er verloren.

Op 6 mei 1959 brengen de Eindhovenaren voor het eerst een bezoek aan het palingdorp. Bennie van der Plas scoort op die dag zijn enige twee goals in de eredivisie. Drie seizoenen later wint de rood-witte club weer met 2-1. Pierre van Kerkhoffs scoorde beide goals. In het seizoen 1970/71 houdt Jan van Beveren zijn doel schoon waar Schmidt-Hansen en Veenstra voor de doelpunten zorgen. In het seizoen dat PSV de UEFA-Cup wint, zorgt Gerry Deykers met twee treffers in de beginfase voor een aangenaam middagje aan het IJsselmeer. Deykers zou samen met Jonk nog wel uit het veld worden gestuurd. Een seizoen later verandert PSV in de laatste drie minuten via Lubse en Deykers een naderende nederlaag in een overwinning.

In de jaren 80 boekt PSV twee grote zeges. In 1985 wordt het 0-5 (van der Gijp en Brylle scoren ieder twee keer), in 1988 wint PSV met 6-1. Lerby treft twee keer doel, Kieft overtreft hem met drie treffers. In het seizoen 1990/91 wordt de 2-0 overwinning op het conto geschreven van Ellerman en Romario. Een seizoen later scoren Linskens, Romario en Kieft na rust ieder een doelpunt. In het seizoen 1992/93 is PSV vanwege de vele afwezigen uit balans. Met Gregory Playfair en Thomas Thorninger in het veld verliest PSV met 3-1. Via de onderkant van de lat liet Hans Bond doelman Hans van Breukelen kansloos. Vlak voor rust ging Faber in de fout waardoor Jorg Smeets kon scoren, na rust maakte Tom Sier na een solonummer de 3-1.

De laatste speeldag van het seizoen 1993/94 komt PSV door Wouters en Van Mol met 2-0 voor. Ver in de 2e helft brengen Andr? Wasiman, Miroslav Stefanovic en Jorg Smeets de palingbewoners echter alsnog de winst. Twee seizoenen later had Ronaldo zijn vizier niet op scherp. Omdat naast de oud-wereldkampioen Numan, Pahlplatz, Cocu en Jonk tot scoren komen, wint PSV wel met 5-0. Een jaar later scoort Marcelo in zijn aller eerste offici?le wedstrijd in de basis meteen drie treffers. In het seizoen 1997/98, de laatste keer dat PSV in Volendam op bezoek ging, scoorde Cocu, Zenden en invaller Nilis allen twee keer. Na maar liefst 11 seizoenen moest de club uit het vissersdorpje terug naar de 1e divisie. Via de nacompetitie van vorig seizoen kon na vijf seizoenen 'De Heen en Weer' weer gereed gemaakt worden voor promotie.

Zondag om 14.30 uur staat dan ook de vierentwintigste confrontatie tussen FC Volendam en PSV op de agenda. Meer over de statistieken: archief.




Tags

volendam eredivisie deykers cocu dijk hans jonk jorg kieft romario smeets aangenaam archief beginfase bennie beveren breukelen brylle clubkeuren confrontatie conto ellerman faber gerry gijp gregory hansen hollanders ijsselmeer kerkhoffs lerby linskens lubse marcelo middagje miroslav nacompetitie naderende nilis numan obligaties onderkant oranje overtreft pahlplatz palingbewoners palingdorp plas playfair promotie ronaldo schmidt schoon sier solonummer speeldag stefanovic thorninger tom uefa uitduels uitgifte veenstra victoria vierentwintigste vissersdorpje vizier wasiman wereldkampioen wouters zenden

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je eerst inloggen. Klik op de link rechtsboven.



PSV E-zine

Meld je aan en ontvang elke week een vers PSV E-zine in je mailbox met al het nieuws en achtergronden. Maar liefst 27.847 fans gingen je al voor.




Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.



Tagcloud

alchemist bakayoko bastard bergwijn eredivisie feyenoord flamingo hato izecson jevon jong koen kou kroes madueke manolev nederland praag psvrijnwoude renners romario rvc santos shevchenko skipper slot tuchtcommissie utrecht vip wedstrijdrapportage