Transparent
Inloggen
Sluiten

PSV-ADO: Van topper tot schietschijf van PSV

4 mei 2004 22:41

ADO (Alles Door Oefening) is opgericht op 1 februari 1905. Op voorstel van de gemeente Den Haag, dat met een hoog subsidiebedrag de basis wilde leggen voor een club van Europees niveau, fuseerden op 1 juli 1971 ADO en Holland Sport. Beide Haagse rivalen gingen als fusieclub onder de naam FC Den Haag deelnemen aan de hoogste competitie in het Nederlandse voetbal. Vanaf de invoering van het betaalde voetbal in het seizoen 1956/57 speelde Den Haag van de in totaal 48 seizoenen er 31 in de eredivisie. In totaal speelde PSV 32 thuisduels voor de competitie tegen ADO danwel FC Den Haag. Er werden 20 duels gewonnen, 7 gelijkgespeeld en 5 duels gingen er verloren.

In de eerste 15 seizoenen van de eredivisie was PSV - ADO een heuze topper. De resultaten wisselde en de wedstrijden waren zonder uitzondering boeiend. In het laatste seizoen voor de oprichtring van FC Den Haag, op 7 februari, moet PSV aantreden in een al weken uitverkocht huis met als inzet de eerste plaats in de eredivisie. Door een fraai ver schot van Johan Devrindt wint PSV met 1-0. In het seizoen 1973/74 scoort Ren? van de Kerkhof drie van de zes treffers. Het seizoen erop werd PSV, de laatste speeldag tegen FC Den Haag, voor het eerst landskampioen onder Cees Rijvers. Willy van de Kerkhof, Willy van der Kuylen en Ren? van de Kerkhof gaven het startsein voor een zeer groot volksfeest in Eindhoven.

In het seizoen 1977/78 boekt PSV een nu nog memorabele zege op de ploeg uit de Residentie. Al na een half wordt Harry Lubse volkomen ten onrechte uit het veld gestuurd. Zijn tien ploeggenoten, in het bijzonder Van der Kuylen en Deykers, buigen een 0-1 achterstand om in een 2-1 zege. Na de eerste degradatie in 1982 dient FC Den Haag meer als schietschijf voor PSV. Alleen middels overtredingen brengt FC Den Haag PSV nog in de problemen. Zo wint PSV de laatste speeldag van het seizoen 1986/87 met 7-3 nadat het drie dagen daarvoor kampioen was geworden in ''De Koel' tegen Excelsior. Een seizoen later boekt PSV haar grootste overwinning op Den Haag (9-1).

Na een jaar afwezigheid verliest FC Den Haag op 4 maart 1990 met 9-2. Ellerman (2x), Kieft (2x), Romario (2x), Chovanec, Povlsen en Nielsen brengen PSV op 9-0. Beide Haagse doelpunten (Schellevis en Lems) vielen vijf minuten voor het einde. De stemming was ondanks de grote overwinning zwaar gedrukt. Romario had als gevolg van een sliding van Marco Gentile zijn rechterkuitbeen gebroken. Dokter Karel van den Brekel en verzorger Mart van den Heuvel moesten de Braziliaanse publiekslieveling van het veld dragen. In het seizoen 1990/91 scoren Vanenburg (2x), Ellerman en Romario. Van Breukelen keert een door Gerets veroorzaakte strafschop. De laatste keer dat Den Haag in Eindhoven op bezoek kwam won PSV door doelpunten van Romario met 2-1. Invaller doelman Wim de Ron werd gepasseerd door Houtman. Arbiter Reygwart onthield Kieft een doelpunt dat aanvankelijk door hem werd toegekend. Echter op advies van grensrechter Gorter werd het doelpunt - naar later bleek - onterecht afgekeurd.

De club uit de hofstad degradeerde aan het einde van het seizoen 1991/92 naar de eerste divisie. Om het Haaglandse voetbal een nieuw elan te geven, kwam er op 1 juli 1996 een het einde aan FC Den Haag. Een fusie tussen de oude moedervereniging HSV ADO en de stichting FC Den Haag luidde het begin in van de club ADO Den Haag. Pas na een afwezigheid van maar liefst elf seizoenen wist de club uit de 3e stad van Nederland als kampioen van de eerste divisie vorig seizoen weer te promoveren naar het aller hoogste niveau.

Zondag om 14.30 uur staat dan ook de drie?ndertigste confrontatie tussen PSV en de ploeg uit Den Haag op de agenda. Meer over de statistieken: archief 1 & archief 2.




Tags

ado romario eredivisie kerkhof schietschijf topper archief ellerman kieft kuylen ren speeldag willy aantreden boeiend brekel breukelen buigen chovanec confrontatie degradatie devrindt deykers dokter elan excelsior fuseerden fusie fusieclub gedrukt gemeente gentile gerets gorter grensrechter haaglandse heuvel heuze holland houtman hsv karel lems lubse luidde memorabele middels moedervereniging ndertigste nederland nielsen oefening oprichtring overtredingen povlsen publiekslieveling rechterkuitbeen residentie reygwart rijvers rivalen ron schellevis sliding startsein subsidiebedrag vanenburg veroorzaakte verzorger volksfeest

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je eerst inloggen. Klik op de link rechtsboven.



PSV E-zine

Meld je aan en ontvang elke week een vers PSV E-zine in je mailbox met al het nieuws en achtergronden. Maar liefst 27.842 fans gingen je al voor.




Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.



Tagcloud

alchemist bakayoko bastard bergwijn eredivisie feyenoord flamingo hato izecson jevon jong koen kou kroes madueke malaise manolev praag ramalho renners romario rvc sandler santos shevchenko skipper slot tuchtcommissie vip wedstrijdrapportage