Transparent
Inloggen
Sluiten

AZ-PSV: Van angstgenger tot schietschijf

13 mei 2004 22:53

Omdat Alkmaar?54 en FC Zaanstreek, dat zich in 1964 afsplitste van K.F.C. (opgericht 20 oktober 1910), in 1967 gezamenlijk meer toekomst zagen in het betaalde voetbal, fuseerden de twee profclubs op 10 mei 1967 tot AZ'67. Vanaf dat moment speelde de Alkmaarders van de in totaal 36 seizoenen er 26 op het hoogste niveau. Tot op heden speelde PSV dus 25 uitduels voor de competitie tegen de Alkmaarders. Er werden 8 duels gewonnen, 7 gelijkgespeeld en maar liefst 10 gingen er verloren.

Op 6 oktober 1968 verliest PSV de eerste wedstrijd met 2-0. Eind jaren 70 en begin jaren 80, toen de gebroeders en miljonairs Klaas en Cees Molenaar maar ??n ding wilde: naar de top met AZ'67, was er voor de Philips-ploeg weinig te halen in Alkmaar. In het seizoen 1980-81 verloor PSV de 2e wedstrijd van de competitie met 2-0 van AZ'67. Aan het eind van dat seizoen werden de Alkmaarders met groot overmacht landskampioen, won het de beker en stond het in de finale van de UEFA-Cup. Het waren de jaren van de legendarische blonde scherpschutter Kees Kist en zijn rechterhand Jantje Peeters waarin geen enkele Nederlandse club een passend antwoord op de ploeg uit de kaasstad had.

Na het overlijden van Cees Molenaar en het terugtrekken van Klaas Molenaar ging het snel bergafwaarts met AZ'67. In juli 1986 werd het oprichtingsjaar uit de naam van de ploeg uit Alkmaar geschrapt. Op 5 mei 1987 raakt PSV op bezoek in Alkmaar op een cruciaal moment een punt kwijt. In het voor PSV succesvolle seizoen 1987-88 wint PSV in Alkmaar met 0-4. Na 12 wedstrijden heeft PSV de volle buit van 24 punten. Aan het eind van het seizoen, door een van te voren afgesproken salonremise tussen FC Zwolle en FC Volendam, degradeert het eens zo roemrijke AZ zelfs.

Pas in het seizoen 1996-97, toen geldschieter Dirk Scheringa voorzitter van AZ was geworden, waren de Alkmaarders na maar liefst acht seizoenen afwezigheid weer terug op het hoogste niveau. Op 24 november 1996 wist PSV door doelpunten van Stam en Marcelo met 2-0 te winnen zonder echt goed te spelen. De Alkmaarders zouden na slechts ??n seizoen op het hoogste podium weer direct degraderen om overigens weer direct terug te keren. In het tussenseizoen van Robson leed PSV een zware nederlaag in Alkmaar. Zowel collectief als individueel (met name Boussatta en Langerak) was AZ de veel betere ploeg. Een seizoen later nam PSV dankzij Van Nistelrooy (2x) en een hele fraai van Bruggink revanche.

In het seizoen 2000-01 had PSV het nog makkelijker in de Almaarder Hout. Dankzij Kezman (2x), Ooijer, Van Bommel en Kolkka werd er met 5-0 gewonnen, waar overigens de score nog veel hoger had kunnen uitvallen. Bij afwezigheid van zowel Bouma als Heintze speelde Hofland een puike wedstrijd als linksback. Een seizoen later sleepte PSV in de 86ste minuut dankzij Vennegoor of Hesselink een gelijkspel uit het vuur. Vorig seizoen wist PSV door treffers van Ooijer, Kezman (2x) en invaller Vennegoor of Hesselink w??r met grote cijfers te winnen.

Zondag om 14.30 uur staat de zesentwintigste confrontatie tussen AZ en PSV op de agenda. Meer over de statistieken: archief.




Tags

alkmaar molenaar angstgenger hesselink kezman ooijer schietschijf vennegoor afsplitste almaarder archief bergafwaarts blonde bommel bouma boussatta bruggink buit confrontatie degradeert fuseerden gebroeders geldschieter heintze hofland hout jantje kaasstad kist kolkka langerak marcelo miljonairs nistelrooy oprichtingsjaar overmacht peeters puike revanche robson salonremise scheringa scherpschutter stam terugtrekken tussenseizoen uefa uitduels volendam vuur zaanstreek zesentwintigste

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je eerst inloggen. Klik op de link rechtsboven.



PSV E-zine

Meer dan 27.500 fans zijn lid van onze nieuwsbrief. Meld je ook aan!




Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.



Tagcloud

afm bakayoko bergwijn bla dichterbij dwhm eredivisie exzfoxsy feyenoord flamingo kompas kou kroes madueke praag psveldhoven ramalho renners romario rvc sandler skipper soccernews sparta tuchtcommissie utrecht vip voorkennis waarheidsgehalte wedstrijdrapportage