Transparent
Inloggen
Sluiten

Panathinaikos haalde twee keer de 2e ronde

26 september 2004 22:14

Panathinaikos FC is in 1908 opgericht door George Kalafatis. Na Podosferikos Omilos Athinon (P.O.A.), Panellinios Podosferiko Omilos (P.P.O.) en Panellinios Podosferikos Agonistikos Omilo (P.P.O.A) geheten te hebben, was de laatste naamswijziging in 1928 naar Panathinaikos Athlitikos Omilos (P.A.O.), vertaalt de Panathinaikos Atletiek Groep. Panathinaikos heeft een rijk verleden en behoort samen met Olympiakos en AEK Athene tot de drie Griekse grootmachten die ieder jaar uitmaken wie er kampioen wordt. Panathinaikos veroverde maar liefst 19 landstitels, 16 nationale bekers en stond in 1971 op Wembley in de finale van de Europa Cup I. Vorig seizoen doorbrak Panathinaikos de 7-jarige hegemonie van Olympiakos en werden de hoofdstedelingen met 2 punten voorsprong op Olympiakos eindelijk weer eens kampioen van Griekenland. Omdat afgelopen seizoen ook de nationale beker in een finale tegen Olympiakos gewonnen werd, veroverde Panathinaikos voor de zesde keer in de clubhistorie de dubbel.

Ondanks dat concurrent Olympiakos 7 jaar achtereen kampioen werd, heeft Panathinaikos in totaal al 7 keer deelgenomen aan de Champions League. Het eerste jaar, in het seizoen 1991/92, kwam Panathinaikos door overwinningen in de 1e en 2e ronde op Fram Reykjavik en IFK G?tenburg in de Champions League terecht. Achter Sampdoria, Rode Ster Belgrado en Anderlecht werden de Grieken laatste in de poule. In het seizoen 1995/96 hoorde Griekenland nog niet bij de beste acht Europese voetballanden en moest de Griekse kampioen zich via een voorronde zien de plaatsen voor de Champions League. Op grond van een dubbel tellend uitdoelpunt was Panathinaikos over twee wedstrijden de betere over Hajduk Split. In de Champions League zelf werd verrassend de Franse kampioen FC Nantes en de Portugese kampioen FC Porto achter zich gehouden. In de kwartfinale waren de Grieken veel te sterk voor Legia Warschau. In de halve finale werd er in Amsterdam verassend met 1-0 gewonnen maar wisten de Grieken dit prima resultaat thuis niet uit te buiten.

In het seizoen 1996/97 kwam de Griekse kampioen Panathinaikos niet door de voorronde. Na verlening bleek het Noorse Rosenborg BK te sterk. Een seizoen later mocht alleen de Griekse kampioen (Olympiakos) meedoen aan het miljoenenbal. In het seizoen 1998/99 konden wel twee Griekse clubs zich plaatsen voor de Champions League. Door thuis met 6-3 van Steaua Boekarest te winnen lukte dat ook. Achter Dinamo Kiev, RC Lens en Arsenal werd Panathinaikos uiteindelijk laatste in de poule. Omdat Panathinaikos in de Griekse competitie derde was geworden, speelde de Grieken in het seizoen 1999/00 geen Champions League. Een seizoen later werd Panathinaikos weer wel tweede en werd er in de 3e voorronde gewonnen van Polonia Warschau. Panathinaikos haalde knap de 2e ronde van de Champions League omdat zowel HSV als Juventus achter zich gehouden werd. In de 2e ronde werden de Grieken achter Valencia, Manchester United en Strum Graz laatste in de poule.

In het seizoen 2001/02 was vice-kampioen Panathinaikos in de 3e voorronde te sterk voor Slavia Praag. In de 1e ronde van de Champions League werd Panathinaikos in een poule met Arsenal, Schalke '04 en Real Mallorca heel knap eerste. Ook de 2e ronde werd dit keer zelfs overleefd. Ver achter Real Madrid maar voor Sparta Praag en FC Porto eindigde de Grieken als tweede. In de kwartfinale was FC Barcelona uiteindelijk te sterk. Omdat Panathinaikos in de Griekse competitie achter AEK Athene derde werd, was het in het seizoen 2002/03 weer veroordeeld tot het spelen van UEFA-Cup voetbal. In de kwartfinale was de uiteindelijke winnaar FC Porto te sterk. Vorig seizoen hadden de Grieken voor het eerst drie Champions League plekken. Ondanks dat Panathinaikos in de Griekse competitie weer 2e was geworden, waren ze nu dus wel rechtstreeks geplaatst. Met slechts vier punten werd Panathinaikos op onderling resultaat met Glasgow Rangers derde waardoor de Grieken hun Europese avontuur konden voortzetten in de UEFA-Cup. In die derde ronde was AJ Auxerre te sterk, de ploeg die later uitgeschakeld zou worden door PSV.

Woensdagavond om 20.45 uur neemt PSV het in het Philips stadion op tegen de Griekse kampioen Panathinaikos.




Tags

panathinaikos grieken olympiakos voorronde omilos porto aek arsenal griekenland panellinios podosferikos praag uefa warschau agonistikos anderlecht athinon athlitikos atletiek auxerre barcelona boekarest deelgenomen dinamo doorbrak fram geheten george glasgow graz hajduk hegemonie hoofdstedelingen hsv ifk juventus kalafatis kiev legia lens madrid mallorca miljoenenbal naamswijziging nantes omilo overleefd podosferiko polonia rangers reykjavik rosenborg sampdoria schalke slavia sparta steaua ster strum tellend tenburg uitdoelpunt valencia verassend verlening vertaalt voortzetten wembley

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je eerst inloggen. Klik op de link rechtsboven.



PSV E-zine

Meer dan 27.500 fans zijn lid van onze nieuwsbrief. Meld je ook aan!




Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.



Tagcloud

albert alcohol bakayoko basarnhem brenet brobbey ehvdgxt excelsiorvriend gakpo izecson job koen lozano maduro obelix obispo onzin paniek popcorn psvrijnwoude ridicuul rijbewijs roger santos sutalo trestena twente var xavisimons zusje