Transparent
Inloggen
Sluiten

Slechts 3 nederlagen in ruim 30 jaar

21 oktober 2004 20:24

AFC Ajax (Amsterdam Football Club) is opgericht in 1900 en dankt haar naam aan een Griekse mythologische figuur. In totaal speelde PSV 52 thuisduels voor de competitie tegen de Amsterdammers. Er werden 25 duels gewonnen, 12 gelijkgespeeld en 15 gingen er verloren. De laatste overwinning van Ajax in Eindhoven is al meer dan tien jaar geleden. Pas op 23 maart 1974 neemt PSV afscheid van de gedachte dat winnen van Ajax een onmogelijke opgave is. Sinds die tijd is PSV met een ware inhaalrace bezig. Maar liefst 20 duels werden gewonnen, 8 gelijkgespeeld en slechts 3 gingen er verloren. Voor bewuste 23ste maart incasseert PSV meer nederlagen (12) dan dat het zijn rivaal aftroeft (5). Slechts eenmaal, in het seizoen 1962/63, haalt PSV keihard (5-2) uit, maar wel precies op het juiste moment: in een kampioenswedstrijd tegen directe concurrent Ajax.

E?n van de drie nederlagen was in het seizoen 1977/78, wanneer PSV zich al zeker weet van het kampioenschap en drie dagen later aan moet treden in de heenwedstrijd van de UEFA-cup finale. De mooiste victorie in het Rijvers tijdperk is de 6-2 op 20 september 1975. Ralf Edstr?m treft ondanks een koorts van 39,5 graden vier keer doel. In het seizoen waar PSV ?cht alle prijzen die er te winnen waren won, vlogen de PSV-ers de van Anderlecht overgekomen Arnesen om de hals nadat hij ??n van zijn twee belsissende treffers scoort. Een seizoen later wordt het thuis onverslaanbaar geachte PSV wel kampioen maar loopt het tegen het in een FIOD affaire verwikkelde Ajax tegen haar eerste thuisnederlaag sinds 3 september 1983 op. Het thuisrecord van PSV staat daardoor op 93 competitiewedstrijden zonder nederlaag.

In het seizoen 1989/90 beslist Romario met twee doelpunten de klassieker. Het seizoen erop, het seizoen dat PSV op doelsaldo kampioen werd, boekt PSV volgens insiders haar belangrijkste overwinning op de aartsrivaal. Nadat PSV door doelpunten van Kalusha en Romario (2x) met 3-1 leed, brengt Linskens vlak voor tijd het achteraf zeer cruciale doelsaldo van Ajax met ??n omlaag en dat van PSV met ??n omhoog. In het seizoen 1991/92 komt PSV door Kalusha en Romario met 2-0 voor, zorgen Bergkamp en Jonk voor de 2-2 en weet Kalusha de winnende te scoren. Een seizoen later komt PSV door Bergkamp met 1-0 achter en speelt PSV vanaf de 50e minuut met tien man door een 2e gele kaart van Heintze. Echter omdat Jonk en Bergkamp tot diep in de nacht in een caf? hadden zitten onderhandelen met hun nieuwe werkgever Inter Milaan kan het tiental van PSV dankzij twee treffers van Linskens de achterstand ombuigen in een 2-1 overwinning.

V??r de wedstrijd in het seizoen 1993/94 was het in diverse media niet de vraag of Ajax de Eindhovenaren op zou rollen maar met hoeveel. Hoe anders was echter de wedstrijd! Numan knalde in de 12e minuut de bal al snoeihard achter Edwin van der Sar. Nii Lamptey en Wim Kieft zorgde ervoor dat het na een half uur al 3-0 stond. In de tweede helft maakte de jeugdige Ghanees ook nog de 4-0. In blessuretijd kon Overmars alleen de eer nog redden. Een seizoen later boekt Ajax haar laatste van de drie overwinningen. In het seizoen 1996/97 is PSV met het in punten gelijk staande Feyenoord in hevige strijd om de landstitel. De bij Anderlecht in onmin geraakte Gilles de Bilde en Philip Cocu zorgen ervoor dat een fel en fanatiek PSV voor de derde keer dit seizoen volkomen verdient van Ajax wint.

In het seizoen 1998/99, het seizoen waar PSV derde en Ajax zesde werd, kwamend de Amsterdammers door Benni aan de leiding. Door een weergaloze Waterreus bleef het bij die stand totdat Nilis (2x) en Van Nistelrooy het in de 2e helft op hun heupen kregen. Een seizoen later beleefde zowel de Amsterdamse supporters als trainer Jan Wouters een ware nachtmerrie in Eindhoven. Na slechts een kwartier spelen stond er in Eindhoven al 3-0 op het scorebord. In het hol van de leeuw keerde de Ajax supporters zich letterlijk tegen de eigen ploeg. PSV geloofde het wel en pas ver in de 2e helft kon Van Nistelrooy net als in de ArenA zijn derde treffer van de avond aantekenen waardoor PSV met 'slechts' 4-0 won. Achteraf verklaarde Geretes medelijden met Ajax te hebben waardoor de score niet hoger uitgelopen was.

In het seizoen 2000/01 nam de immens populaire Luc Nilis in de rust afscheid. PSV stond toen na een verkeerde terugspeelbal, waar Machlas goed van profiteerde, op een 0-1 achterstand en Kezman was om tactische redenen al heel vroeg in de wedstrijd gewisseld. Pas dik tien minuten voor tijd kwam PSV op gelijke hoogte door een benutte penalty van Arnold Bruggink. De penalty werd toegekend na een domme overtreding van Ikedia op Joonas Kolkka. Een seizoen later krijgt Vennegoor van Gerets de voorkeur boven Kezman. Ondanks een goede opening van PSV komt Ajax in de 24e minuut door Galasek tegen de verhouding in op 0-1. Tien minuten voor rust maakt Andr? Ooijer de verdiende gelijkmaker.

In het seizoen 2002/03 bracht topscoorder Kezman uit een volkomen terecht gegeven penalty PSV op voorsprong door de bal hard en feilloos in de rechterhoek te schieten. Nadat Chivu in de 2e helft de bal naar achteren midden in het gezicht van Van Bommel gooide, moest de Roemeen met zijn tweede gele kaart van het veld. Vlak voor tijd scoorde Kezman uit een voorzet van Rommedahl de verdiende 2-0. Vorig seizoen gooide trainer Ronald Koeman in de media vooraf olie op het vuur waardoor de wedstrijd bol stond van de irritaties en er ellebogstoten werden uitgedeeld door zowel Vennegoor als Zlatan. Wegens natrappen moest Van der Vaart volkomen verdient van het veld. De wedstrijd eindigde overigens in 2-2.

Zondag om 12.30 uur staat de drie?nvijftigste confrontatie tussen PSV en Ajax op de agenda. Meer over de statistieken: archief.




Tags

kezman bergkamp kalusha romario anderlecht gooide jonk linskens nilis nistelrooy vennegoor aantekenen aartsrivaal afc affaire aftroeft archief arena arnesen arnold belsissende benni bilde bol bommel bruggink caf chivu cht cocu confrontatie edstr eer ellebogstoten fanatiek feyenoord fiod galasek geachte geretes gerets gilles graden hals heenwedstrijd heintze heupen hevige ikedia immens incasseert inhaalrace inter irritaties jeugdige joonas kampioenswedstrijd kieft klassieker knalde koeman kolkka koorts kwamend lamptey landstitel leeuw machlas medelijden milaan mythologische nachtmerrie natrappen nii numan nvijftigste olie ombuigen onmin onmogelijke onverslaanbaar ooijer opening opgave overmars philip rechterhoek rijvers rivaal roemeen rommedahl sar snoeihard terugspeelbal thuisnederlaag thuisrecord tijdperk topscoorder uefa vaart verhouding verwikkelde victorie vlogen vuur waterreus weergaloze werkgever wouters zlatan

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je eerst inloggen. Klik op de link rechtsboven.



PSV E-zine

Meer dan 27.500 fans zijn lid van onze nieuwsbrief. Meld je ook aan!




Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.



Tagcloud

alchemist bakayoko bastard bergwijn eredivisie feyenoord flamingo hato izecson jevon jong koen kou kroes madueke manolev nederland praag psvrijnwoude renners romario rvc santos shevchenko skipper slot tuchtcommissie utrecht vip wedstrijdrapportage