Transparent
Inloggen
Sluiten

PSV nog ongeslagen in overdekte Gelredome

17 november 2004 21:41

Vitesse behoort met zijn 112 jaar tot de oudste voetbalverenigingen in het betaald voetbal. In 1892 wordt in Arnhem de cricketclub Vitesse opgericht. Kort na de oprichting wordt de cricketclub uitgebreid met een voetbal- en een atletiekafdeling. Vanaf de invoering van de landelijke eredivisie in het seizoen 1956/57 speelde Vitesse van de in totaal 49 seizoenen er slechts 20 in de eredivisie. In totaal speelde PSV 20 uitduels voor de competitie tegen Vitesse. Er werden tegen Vitesse 7 duels gewonnen, 10 gelijkgespeeld en slechts 3 duels gingen er verloren.

In het seizoen 1970/71 promoveert Vitesse voor het eerst naar de eredivisie, waarin het ??n seizoen speelt. Zes jaar later promoveert Vitesse opnieuw. Dit maal voor een periode van drie seizoenen. Het eerste seizoen zijn de Arnhemmers, onder leiding van Charley Bosveld, verrassend sterker dan PSV. Adri van Kaay werkt twee keer een achterstand weg. Het seizoen erop komen beide clubs dezelfde score overeen, mist Bosveld een penalty, maakt Ernie Brands een eigen doelpunt en krijgt Piet Wildschut een rode kaart. Na drie gelijke spelen weet PSV in het seizoen 1979/80 dankzij Postuma en Van der Kuylen voor het eerst te winnen in Arnhem. In 1984 dreigde een faillissement voor Vitesse. Onder leiding van Karel Aalbers wordt een nieuw bestuur gevormd die vanaf 1985 een scheiding aanbracht tussen de amateurs en de profs. In 1989 promoveerde Vitesse en werden de Arnhemmers als promovendus direct vierde in de eredivisie. Dankzij Ellerman en Kieft wist PSV wel te winnen in Arnhem.

In het seizoen 1992/93 speelt PSV in de Goffert in Nijmegen tegen Vitesse vanwege een nieuw gelegde grasmat op Nieuw-Monnikenhuize. Door een kapitale blunder van Hans van Breukelen bij een afstandschot van Edward Sturing verliest PSV niet alleen twee belangrijke punten maar ook de eerste plaats in de competitie en uiteindelijk het kampioenschap aan Feyenoord. Twee seizoenen later, wanneer het droomkoppel Nilis en Ronaldo voor het eerst samen speelde, won met 2-4 de eerste competitiewedstrijd.

Sinds 25 maart 1998 speelt Vitesse al haar thuiswedstrijden in het Geldredome. PSV is sinds de opening van het Gelredome nog steeds ongeslagen in Arnhem. Met de goede prestaties in de Arena zijn de Eindhovernaren de best presterende Nederlandse ploeg in overdekte 'stadions'. In het openingsjaar speelde de ploeg met 3-3 gelijk, vervolgens won PSV ruim met 1-6, vervolgde het met twee doelpuntloze gelijkspelen en wederom een ruime overwinning (0-5). Vorig seizoen speelde PSV tot afgrijzen van Ronald Waterreus opnieuw met 0-0 gelijk.

Zondag om 12.30 uur staat de 21e confrontatie in totaal en de zevende in het hypermoderne Geldredome tegen Vitesse op het programma. Meer over de statistieken: zie archief.




Tags

vitesse arnhem eredivisie gelredome overdekte arnhemmers bosveld cricketclub geldredome aalbers aanbracht adri afgrijzen afstandschot archief arena atletiekafdeling bestuur brands breukelen charley confrontatie doelpuntloze droomkoppel edward eindhovernaren ellerman ernie faillissement feyenoord gelegde gelijkspelen goffert hans hypermoderne kaay kapitale karel kieft kuylen monnikenhuize nilis opening openingsjaar oprichting postuma promovendus ronaldo scheiding sturing uitduels vervolgde voetbalverenigingen waterreus wildschut

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je eerst inloggen. Klik op de link rechtsboven.



PSV E-zine

Meld je aan en ontvang elke week een vers PSV E-zine in je mailbox met al het nieuws en achtergronden. Maar liefst 27.846 fans gingen je al voor.




Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.



Tagcloud

afm bakayoko bergwijn bla dichterbij dwhm eredivisie feyenoord flamingo kompas kou kroes madueke overmars praag psveldhoven ramalho renners romario rvc sandler skipper soccernews sparta tuchtcommissie utrecht vip voorkennis waarheidsgehalte wedstrijdrapportage