Transparent
Inloggen
Sluiten

Tukkers sinds 1973 niet meer gewonnen

26 november 2004 18:52

Om een ondergang van het Enschedese voetbal te voorkomen fuseerden op 14 april 1965 SC Enschede (zwarten) en Enschedese Boys (groenen). Beide Enschedese rivalen gingen als fusieclub onder de naam FC Twente '65 deelnemen aan de hoogste competitie in het Nederlandse voetbal. Alleen in het seizoen 1983/84 speelde FC Twente niet op het hoogste niveau. In totaal speelde PSV 38 thuisduels tegen de Tukkers. Er werden 24 duels gewonnen, 12 gelijkgespeeld en slechts 2 gingen er verloren.

De eerste wedstrijd in 1966 wist PSV ternauwernood gelijk te spelen. FC Twente had het betere van het spel en slechts door een strafschop benut door Daan Schrijvers, kwam PSV in de 85e minuut op 2-2. In de eerste negen seizoenen was PSV niet zo succesvol tegen FC Twente. Pas bij de vijfde poging wint PSV. Daarna moet het PSV publiek vijf jaar wachten op een nieuwe victorie. Beide keren wordt het 3-0, onder andere door treffers van Willy van der Kuylen. De laatste keer dat de Tukkers in Eindhoven wonnen, was op 18 april 1973. Ren? Notten had voor 16.000 toeschouwers het enige doelpunt op zijn naam weten te schrijven. Bij FC Twente waren Ren? en Willy van der Kerkhof de uitblinkers.

In het seizoen 1977/78 kroont PSV zich tegen de UEFA-Cup finalist van 1975
tot de eerste ongeslagen landskampioen. PSV mag zich tevens de vroegste kampioen ooit noemen. Jan Poortvliet is met twee treffers de held van de avond. De veel te vroeg overleden Gerry Deykers scoort de andere treffer. In het meest succesvolle seizoen ooit van een Nederlandse club maakt FC Twente met de 2-2 een einde aan de recordreeks van PSV, dat in 17 wedstrijden geen puntverlies lijdt. Halverwege jaren negentig boekt zowel het PSV onder Aad de Mos als Dick Advokaat twee belangrijke overwinningen tegen de naaste concurrent voor Europees voetbal.

In het seizoen 1995/96 wint PSV dankzij Ronaldo (2x) en Faber. In het seizoen erop, toen PSV kampioen en FC Twente uiteindelijk knap derde werd, eindigde de Tukkers net als het seizoen ervoor met 10 man. Sander Boschker voorkwam een grotere nederlaag en liet zich alleen passeren door Cocu en Zenden. In het 'tussenjaar' met Bobby Robson wist PSV in de eerste wedstrijd na de winterstop door doelpunten van Khokhlov en Van Nistelrooy (2x) met 3-0 te winnen. In het seizoen 1999/00 liep PSV in haar negende competitiewedstrijd tegen haar eerste puntverlies op. Door doelpunten van Ruud van Nistelrooy en Kolkka stond het vijf minuten voor tijd nog 2-0. Door verdedigingsfouten wist Scott Booth in de slotfase nog tweemal het net te vinden.

Het seizoen erop wist Ruud van Nistelrooy tegen FC Twente zijn eerste doelpunten te scoren na zijn rentree. In het seizoen 2001/02 won PSV dankzij een omstreden strafschop gegeven aan Theo Lucius en benut door Andr? Ooijer met 1-0. Het daarop volgende seizoen opende Jan Vennegoor of Hesselink met een halve omhaal de score tegen zijn oude ploeg. Nadat Robben in het strafschopgebied ten val was gebracht, zette Kezman vanaf elf meter de 2-0 eindstand op het bord. Vorig seizoen won PSV in blessuretijd met 1-0 dankzij een doelpunt van Mateja Kezman.

Zaterdag om 19.30 uur staat de ngenendertigste confrontatie tussen PSV en FC Twente op de agenda. Meer over de statistieken: archief.




Tags

twente enschedese nistelrooy kezman ren willy advokaat archief bobby booth bord boschker cocu confrontatie daan deykers enschede faber fuseerden fusieclub gerry groenen hesselink kerkhof khokhlov kolkka kroont kuylen lucius mateja mos ngenendertigste notten ondergang ooijer passeren poging poortvliet recordreeks rivalen robben robson ronaldo schrijvers scott ternauwernood tussenjaar tweemal uefa uitblinkers val vennegoor verdedigingsfouten victorie voorkwam vroegste zenden zwarten

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je eerst inloggen. Klik op de link rechtsboven.



PSV E-zine

Meer dan 27.500 fans zijn lid van onze nieuwsbrief. Meld je ook aan!




Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.



Tagcloud

alchemist bakayoko bastard bergwijn dichterbij dwhm eredivisie feyenoord flamingo hendrikus koen kou kroes madueke manolev praag psveldhoven ramalho renners romario rvc sandler skipper soccernews sparta tuchtcommissie utrecht vip waarheidsgehalte wedstrijdrapportage