David tegen Goliath?

2 december 2004 00:04

De Graafschap bestaat precies even lang als er betaald voetbal bestaat in Nederland. Op 10 april 1954 wordt de oprichtingsakte van de Doetinchemse club bij de notaris ondertekend. De Superboeren kenden in die halve eeuw pieken en dalen en doorliepen alle klassen van het betaald voetbal. Als enige van de huidige profclubs was De Graafschap er als deelnemer aan de 'wilde' competitie van de NBVB er vanaf het prilste begin bij. In totaal speelde PSV 15 competitieduels tegen de superboeren uit Doetinchem. Er werden 9 duels gewonnen, 2 gelijkgespeeld en 4 gingen er verloren. De laatste jaren heeft PSV het traditioneel erg lastig op de Vijverberg. Van de laatste zeven ontmoetingen op de Vijverberg verloor PSV er drie en speelde het er ??n gelijk.

In het seizoen 1991/92 was De Graafschap na tien jaar weer terug op het hoogste niveau en won PSV op de Vijverberg nog vrij gemakkelijk met 2-0 door twee doelpunten van Wim Kieft. Het zou meer dan vier jaar duren eer de 'superboeren' het weer op het hoogste niveau tegen PSV mochten opnemen. In mei 1996 maakte oud-PSV-er Eric Viscaal uit een vrije trap de 0-1 van Wim Jonk uit een penalty ongedaan. Twee minuten voor tijd schiet Marciano Vink de winnende binnen.

In het seizoen 1996/97 verloor PSV na een zware Europacup reis in Georgi? niet alleen van De Graafschap maar verloor het destijds ook de koppositie. Tien minuten voor tijd wist Marcelo de achterstand opgelopen door doelpunten van Ibrahim en wederom Viscaal nog wel naar 2-1 terug te brengen. In het seizoen erna maakte Stinga met een afstandschot de 1-0 door Vreman ongedaan. In wederom de allerlaatste minuut kreeg Nilis in twee instanties en met een uiterste krachtinspanning nog net een teen tegen de bal die achter doelman Olyslager belandde.

In het 'tussenseizoen' 1998/99, toen de Vijverberg geheel gerenoveerd was, verloor PSV met 1-0 door een doelpunt van den Turk. In het daaropvolgende seizoen brengt Khokhlov PSV op voorsprong maar nog voor rust maakt De Graafschap gelijk. Wederom vlak voor tijd en wederom Nilis schiet PSV dan naar een 2-1 overwinning omdat Kolkka zo slim was de bal naar de volledig vrijstaande Nilis te spelen, wiens directe tegenstander in discussie was met scheidsrechter Luinge.

In het seizoen 2000/01 verloor PSV (2-0) de eerste wedstrijd van dat seizoen op de Vijverberg. Het zou dat seizoen de enige blijken. Op de laatste speeldag van het daarop volgende seizoen werd het, na een 2-0 achterstand, toch nog 2-2 door Rommedahl en Kezman. De Graafschap speelde zich daardoor veilig, PSV had alleen bij winst eventueel nog kampioen kunnen worden. In het seizoen 2002/03, het seizoen dat De Graafschap zou degraderen boekte de Eindhovenaren haar grootste overwinning (1-6) op de 'superboeren'.

Zaterdag om 19.30 uur staat de zestiende confrontatie tussen De Graafschap en PSV op de agenda. Meer over de statistieken: archief.