Transparent
Inloggen
Sluiten

'Twee uit vier' op bezoek bij Grieken

5 december 2004 00:22

In het verleden speelde PSV in Europca-Cup verband vier keer eerder tegen een Griekse tegenstander. Tweemaal voor de UEFA-Cup tegen subtopper PAOK Saloniki en twee maal in Europacup-1 verband tegen AEK Athene. In Griekenland leed PSV twee nederlagen en boekte het ook tweemaal een overwinning. Drie keer betrof het knock-out wedstrijden en alle drie de keren gingen de Eindhovenaren relatief gemakkelijk door. Ook de ene keer dat PSV in poule verband uitkwam eindigde PSV voor de Grieken.

In het seizoen 1992/93, toen alleen de laatste acht ploegen in het prestigieuze Europacup toernooi in een poulewedstrijd speelde, moest PSV zich ten koste van AEK Athene zien te plaatsen voor de Champions League. In het met 31.000 bijna uitverkochte Nicos Goumas stadion moest PSV in de 16e minuut de geblesseerde Vanenburg al vervangen worden door de gepasseerde Romario. Mede door het fanatieke en opzwepende publiek op de veelal staantribunes verloor PSV in de heksenketel met 1-0 door een doelpunt in de 54ste minuut van Dimitriadis. Een getergde Romario nam twee weken later in Eindhoven in een eveneens geweldige ambiance op niet mis te verstane wijze revanche door PSV ten koste van AEK met drie doelpunten eigenhandig als eerste club in Nederland de Champions League in te schieten.

In het seizoen 2000/01 werd de terugwedstrijd in de 3e ronde van de UEFA-Cup tegen POAK Saloniki ontsierd door een vuurwerkincident. Arnold Bruggink werd aan zijn hand geraakt en moest behandeld worden door de verzorger. De aanvaller nam zelf sportief revanche door vlak voor rust voor de enige treffer te zorgen.

Precies een jaar later kwam PSV tegen hetzelfde PAOK Saloniki door een kopbal in de verre hoek van John de Jong op een 1-0 voorsprong. Via Yasemakis (2x) en Udeze stondhet op een gegeven moment 3-1 voor POAK. Het was echter wederom Arnold Bruggink die tien minuten voor tijd hoog boven zijn mandekker uitkwam en een voorzet van Ooijer in kon koppen waardoor het 'slechts' 3-2 werd. Met de nipte nederlaag en de twee uitdoelpunten kon PSV in de terugwedstrijd in Eindhoven wederom vrij gemakkelijk overwinteren in Europa.

Vorig seizoen was het Theo Lucius die het publiek van AEK Athene stil kreeg. Na 37 minuten lette hij lette goed op toen de Grieken in het centrum slecht uitverdedigden. Hij onderschepte de bal en schoot direct op de goal. Zijn eerste inzet werd nog gestopt door de keeper. In de rebound volleerde hij de bal wel af in de touwen. Omdat het eigen Nicos Goumas stadion was gesloopt, werd de wedstrijd werd gespeeld in het hol van de leeuw. Een jaar later moet PSV weer naar het Apostolos Nikolaidis stadion. Dit keer om er te spelen tegen, de eigenaar van het stokoude stadion, Panathinaikos.




Tags

aek grieken saloniki arnold bruggink europacup goumas lette nicos paok poak revanche romario uefa uitkwam apostolos dimitriadis eigenaar eigenhandig europca fanatieke gepasseerde gesloopt getergde griekenland heksenketel jong leeuw lucius mandekker nederland nikolaidis onderschepte ontsierd ooijer opzwepende panathinaikos poulewedstrijd rebound staantribunes stokoude stondhet subtopper udeze uitdoelpunten uitverdedigden vanenburg verstane verzorger volleerde vuurwerkincident yasemakis

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je eerst inloggen. Klik op de link rechtsboven.



PSV E-zine

Meer dan 27.500 fans zijn lid van onze nieuwsbrief. Meld je ook aan!




Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.



Tagcloud

alchemist bakayoko bastard bergwijn eredivisie feyenoord flamingo hato izecson jevon jong koen kou kroes madueke manolev nederland praag psvrijnwoude renners romario rvc santos shevchenko skipper slot tuchtcommissie utrecht vip wedstrijdrapportage