Van Raaij: "Europese Competitie noodzaak voor kleinere landen"
Verslaggever: Henkalex
Vanochtend heeft voormalig PSV-voorzitter Harry van Raaij op de Technische Universiteit van Eindhoven een lezing gegeven over zijn visie op de toekomst van het Nederlandse voetbal. De lezing bevatte een aantal beelden van hoogtepunten van PSV, zoals het winnen van de UEFA-Cup, Europacup 1 en de vele topspelers die bij PSV gespeeld hebben.
Allereerst ging Van Raaij in op de hoogtepunten van PSV, zowel op sportief als commercieel gebied. Hij stond daarbij stil bij de records die PSV(-spelers) in handen hebben: het meeste aantal eredivisiedoelpunten totaal van Van der Kuylen, het meeste aantal eredivisiedoelpunten in ??n seizoen van Dillen en het record van meeste minuten zonder tegengoal. Ook werden de spelers zoals Ronaldo en Romario genoemd, die later zelfs tot beste speler ter wereld uitgeroepen zijn.
Er werd uitgebreid stilgestaan bij de economische groei die de club doorgemaakt heeft in de afgelopen 15 jaar. De omzet is in die 15 jaar gestegen van 10 Miljoen Euro naar 55 Miljoen euro. Ook het aantal toeschouwers dat per jaar PSV-wedstrijden bezoekt, is in die periode flink toegenomen, van 500.000 naar 800.000.
vervolgens werd ingegaan op de financi?le situatie van de clubs in Nederland ten opzichte van die van de clubs in de vijf grootste competities (Engeland, Italie, Duitsland, Spanje en Frankrijk). Een aantal zaken daarin is aangestipt, zoals het enorme verschil in salarissen, TV-gelden en omzet tussen deze landen en Nederland. PSV behoort qua omzet tot de "second tier", dat is het vierde level. Dit zorgt ervoor dat het gat naar de topclubs niet zomaar kleiner zal worden. Om het gat met de top aan te geven werd het voorbeeld gegeven van het aantal clubs uit de kleinere voetballanden dat de kwartfinale van de Championsleague gehaald heeft bekeken over de afgelopen jaren. Was dit halverwege de jaren '90 nog 4 om 4, vorig jaar was er nog maar 1 club uit de kleine landen die de kwartfinale haalde.
Om als klein land in de toekomst toch mee te kunnen doen op Europees niveau is het formeren van een Europese competitie van kleinere voetballanden noodzakelijk. Deze competitie zou dan als zesde grote competitie naast die van de vijf toplanden tegenwicht kunnen bieden tegen de topclubs uit de grote landen.
Vanuit die gedachte is ook besproken dat er feitelijk 'competities in competities' ontstaan. In Nederland is het dus normaal gesproken zo dat de top 3 vecht voor het kampioenschap, er zo'n 8 ploegen zijn die vechten voor de UEFA-cup plaatsen en de rest vecht tegen de degradatie. Dit kan voorkomen worden door zo'n 'Euroleague'.
Na deze lezing was er de mogelijkheid voor het stellen van vragen, waar nog een aantal leuke zaken ter sprake kwamen:
- Zakt het niveau van de Nederlandse competitie niet in als PSV, Feyenoord en Ajax naar een Europese competitie verdwijnen?
Nee, Er komt juist meer strijd voor de titel, de ploegen die nu voor plaats 4 strijden, strijden dan voor plaats 1
- Mening over het concept van de playoffs in de eredivise:
Slecht om 2 redenen:
1) De competitie moet stoppen met het bepalen van een landskampioen en niet met het bepalen van een nummer 2...
2) Men ziet veel winst in meer opbrengsten voor de clubs, terwijl dit in de pratkijk minder zal zijn. Veel zaken worden voor een seizoen geregeld en niet voor 34 wedstrijden. Dit betekent dus dat de inkomsten gelijk blijven en de opbrengsten per wedstrijd zelfs dalen.
- Hoe gaat PSV met het supportersgeweld om?
Er is bij PSV niet veel supportersgeweld, mede door de inzet van de 400 stewards die PSV in dienst heeft. Uiteraard ontkom je niet aan problemen met supporters, maar bij PSV valt dit reuze mee, er is een groep bekend van ca. 50 personen die regelmatig rotzooi schopt, dit is dus een hele kleine groep.