Feyenoord slechts 7 keer gewonnen laatste 25 jaar

9 december 2004 22:31

De voetbalclub Feyenoord werd op 17 mei 1978 opgericht als afsplitsing van SC Feijenoord, dat onder de naam Wilhelmina werd opgericht op 19 juli 1908. De naam Wilhelmina werd al snel gewijzigd in HFC ((Hillesluise Football Club), Celeritas en uiteindelijk Feijenoord. Ook na fusies met Crescendo (1913) en DCS (1916) bleef de naam Feijenoord gehandhaafd. In totaal speelde PSV 57 uitduels tegen Feyenoord. Er werden in totaal 9 duels gewonnen, 20 gelijkgespeeld en 28 gingen er verloren. Echter de laatste 25 jaar won PSV 6 duels, eindigde er maar liefst 12 in een gelijkspel en won Feyenoord er slechts 7.

Op 19 januari 1975 boekte PSV de waarschijnlijk belangrijkste overwinning uit zijn bestaan in de kuip. De Willy?s (van der Kuylen 2x) zorgen voor de 3-2 overwinning die een soort machtsovername betekende. De seizoenen erna zou Feyenoord ook gesteund door een zwakke arbitrage het langzame afglijden uit de nationale top afreageren in de onderlinge duels met PSV. Op 21 december 1975 verliest titelverdediger PSV met 1-0. Omdat een treffer van Quaars door de grensrechter afgekeurd werd en een kopstoot op hem onbestraft bleef, sprak manager van Gelder de beroemde woorden dat een Eindhovenaar ook het recht heeft in Rotterdam naar de politie te gaan. Die avond nog meldde Quaars zich in IJsselmonde om aangifte van de wandaad te doen. De KNVB schorste grensrechter Griekwordt. Een seizoen later dreigt PSV van het veld te lopen omdat PSV-keeper Jan van Beveren onbestraft groggy geslagen kan worden en dader Nico Jansen in overduidelijke buitenspelpositie de winnende (3-2) maakt. In Jan Reker?s eerste en Jan van Beveren laatste wedstrijd in de kuip voor PSV weten de Eindhovenaren met 3-0 te winnen door drie doelpunten van Paultje Postuma. Het seizoen erop houdt PSV-keeper Pim Doesburg ook de nul nadat Adri Koster PSV al heel snel op 0-1 had gebracht.

Van 1979 tot 1988 wist Feyenoord in de eigen kuip helemaal niet te winnen van PSV. Zelfs in het seizoen 1985/86 toen PSV de thuiswedstrijd ervoor kampioen was geworden verloor Feyenoord nog met 3-2. Het seizoen erop kwam Feyenoord na het bekende polletjes incident met Hans van Breukelen uit een scrimmage na de vrij trap vlak voor tijd op 1-1. In merkwaardig genoeg PSV?s succesvolste seizoen uit haar historie kwam aan 10 jaar zonder nederlaag in de Rotterdamse kuip een einde. Ronald Koeman bracht PSV nog wel op 2-1 nadat Mario Been (pen) en Andr? Hoekstra Feyenoord aan de leiding hadden geholpen. In de eerste wedstrijd van het seizoen 1988/89 stond PSV met de rust door twee doelpunten van Dave Mitchel met 0-2 achter. Dankzij Gillhaus en in de laatste minuut Gerald Vanenburg sleepte PSV er met een 'narrow escape' alsnog een gelijkspel uit.

In het voor Feyenoord bestuurlijk desastreuze en sportief dramatische seizoen 1989/90 hielp PSV de Roterdammers in december uit de degradatiezone door met maar liefst 4-0 te verliezen. De grote frustraties voor de financi?le zorgen van sponsor HCS werden dankzij Kiprich, Smolarek en Keur (2x) van zich af gespeeld. In het daaropvolgende seizoen maakte John Bosman 10 minuten voor tijd, via een penalty toegekend omdat Ed de Goey Romario neerhaalde, de 1-0 van Piet Keur ongedaan. In het seizoen 1991/92 was de ruststand door doelpunten van verdedigers De Wolf en Valckx ook de eindstand. Het seizoen erop werd het voor de derde keer achter elkaar 1-1. Nadat een snel doelpunt van Van Loen werd afgekeurd scoorde Romario al in de tiende minuut. Totdat Heintze vlak voor tijd zijn tweede gele kaart zag, kreeg PSV genoeg goede kansen om verder afstand te nemen. In de 93ste minuut tekende Dean Gorr? de gelijkmaker aan.

In het seizoen 1993/94 kwam PSV via Peter Hoekstra op 0-1, John de Wolf zorgde via twee treffers dat Feyenoord er alsnog met de winst vandoor ging. Nadat de kuip een ingrijpende verbouwing had ondergaan verloor PSV in het seizoen 1994/95 met 3-2. Via Ronaldo en Hoekstra kwam PSV twee keer op voorsprong maar zag die voorsprong als sneeuw voor de zon verdwijnen na een rode kaart voor Valckx. De twee daaropvolgende seizoenen eindigt het in een bloedeloze 0-0. In het seizoen 1997/98 maakte Wim Jonk in de 64ste minuut via een penalty de 1-0 van Van Gobbel ongedaan.

In het seizoen 1998/99 gaf Luinge maar liefst twee strafschoppen aan Feyenoord ?n een discutabele rode kaart aan Waterreus. Met tien man bracht PSV via Van Nistelrooy Feyenoord nog even in verlegenheid maar tien minuten voor tijd counterde de ploeg van Leo Beenhakker dankzij Cruz naar een 3-1 overwinning. Het seizoen erop besliste Luinge met drie cruciale verkeerde beslissingen wederom de topper. Tot twee keer toe verzuimde hij een Feyenoorder (V. Gastel en Konterman) een rode kaart te geven toen zij de doorgebroken Van Nistelrooy onderuit haalde. In de 2e helft gaf hij Nikiforov wel rood ?n Feyenoord een penalty omdat de rus hands maakte in het strafschopgebied. Dat hier een duidelijk buitenspelsituatie van Feyenoord aan vooraf was gegaan was Luinge volstrekt ontgaan. Zelfs met tien man was PSV de betere ploeg, maar verder dan een schot op de lat van Kolkka kwam PSV niet.

In het seizoen 2000/01 nam PSV niet alleen na 15 jaar drie punten mee uit Rotterdam maar onttroonde het ook Feyenoord van de eerste plaats op de ranglijst. Ondanks dat PSV die donderdag ervoor een loodzware wedstrijd in Parma speelde, kwam PSV via een schot zwanger van het effect van Ooijer op 0-1. Voor het vak met carnaval vierende PSV fans maakte John de Jong na een goede combinatie er 0-2 van. Pas in de slotfase kon Feyenoord wat terugdoen.

Een seizoen later slaagde PSV er niet in een positief resultaat te behalen in Rotterdam. Feyenoord maakte een einde aan de ongeslagen uitreeks van maar liefst 20 duels (!) door met 3-1 te winnen. De laatste nederlaag in een uitduel was daarvoor in februari vorig jaar tegen RKC. Het was opnieuw de scheidsrechter die de hoofdrol opeiste. Tot twee keer toe gaf hij een penalty voor een lichte overtreding aan de Rotterdammers. Bij een volledig identieke situatie waarbij Kezman werd vastgehouden deed Dick Jol niets. Vorig seizoen won PSV dankzij Kezman (2x) en Vennegoor met 3-1 in de Kuip. Vol trots liet de Joegoslaaf weten dat het zijn 100-ste was.

Meer over de statistieken van PSV en Feyenoord: archief.