Transparent
Inloggen
Sluiten

Fenomeen Jan van Beveren nu w?l analyticus

27 januari 2005 22:53

Verslaggever: JV

26 jaar na dato was Jan van Beveren vanavond analyticus bij de wedstrijd Ajax - SC Heerenveen op SBS6. Op 7 juni 1978 zou de beste keeper ooit van PSV commentaar geven bij de wedstrijd Nederland-Peru op het WK in Argentini?. Vanwege dreigtelefoontjes ging dat niet door. Neerlands beste keeper werd een landverrader genoemd en zijn kinderen zouden worden gekidnapt als hij op televisie zou verschijnen.

Bij een interland in 1975 beklaagde de professional pur sang zich over de voorkeursbehandeling van Cruijff. 'Het lijkt wel of de koning van Polen gearriveerd is' sneerde hij toen Cruijff veel te laat in Chorzow arriveerde. Als Cruijff een maand later bepaalt dat Van Beveren niet namens de PSV'ers, destijds de sterkste club van het land, over de tactiek en de premies mag meepraten, stapt hij samen met Willy van der Kuijlen op.

Jan Zwartkruis weet de keeper twee jaar later nog te bewegen tot een terugkeer. Echter moest de bondscoach tot zijn grote spijt toegeven dat hij vanuit de spelersgroep werd gemanipuleerd hem niet op te stellen. De breuk met Oranje is nu definitief. De Beef vluchtte vanwege de bedreigingen aan het adres van zijn kinderen na afloop van zijn contract bij PSV naar Amerika waar hij sinds 1980 woont en werkt. Daardoor ziet hij weinig van het Nederlandse voetbal.

Op 21 december 1999 speelde hij wel mee in het 'Oranje van de Eeuw'. Van Beveren vond het zeer jammer dat hij vanwege werkverplichtingen niet aanwezig kon zijn bij de wedstrijd PSV'88 en het All-star team. Lange Jan liet vanavond tegen Edward van Cuilenborg weten dat niemand onder de 40 van Beveren kent. Van Beveren, de man met de ongekende ambitie de beste te zijn (en dat ook was), sprak bij zijn komst in 1970 bij PSV de legendarische woorden: 'Op den duur zullen we Ajax of Feyenoord aflossen'.

Meer op




Tags

beveren kinderen oranje adres amerika argentini beef beklaagde chorzow cuilenborg dato dreigtelefoontjes edward eeuw feyenoord gearriveerd gekidnapt gemanipuleerd heerenveen kuijlen landverrader nederland neerlands peru polen premies pur sang sneerde star vluchtte voorkeursbehandeling werkverplichtingen willy woont zwartkruis

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je eerst inloggen. Klik op de link rechtsboven.



PSV E-zine

Meer dan 27.500 fans zijn lid van onze nieuwsbrief. Meld je ook aan!




Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.



Tagcloud

afm bakayoko bergwijn bla dichterbij dwhm eredivisie exzfoxsy feyenoord flamingo kompas kou kroes madueke praag psveldhoven ramalho renners romario rvc sandler skipper soccernews sparta tuchtcommissie utrecht vip voorkennis waarheidsgehalte wedstrijdrapportage