Transparent
Inloggen
Sluiten

Heerenveen uit geen makkie meer

25 februari 2005 19:41

Het ontstaan van Heerenveen dateert uit 1920. In het beginjaar werd onder de vlag van 'Athleta' gevoetbald, het tweede onder 'Spartaan'. Vanaf de invoering van de eredivisie in het seizoen 1956/57 speelde Heerenveen van de in totaal 49 seizoenen er slechts 13 in de eredivisie. In totaal speelde PSV 14 uitduels in competitieverband tegen de Friezen. Er werden 8 duels gewonnen, 3 gelijk gespeeld en ook 3 gingen er verloren.

Op 25 april 1948 laaiden in de kampioenscompetitie de emoties bij PSV hoog op nadat Abe Lenstra de bal in de buurt van PSV-doelman Lieuwe Steiger had gebracht met twee Heerenveen spelers in buitenspel positie. E?n van die twee zou de doelman vastgehouden hebben, de ander zou de bal met de hand in het doel hebben geslagen. De PSV'ers dreigden het veld te verlaten, maar deden dat uiteindelijk pas na met 5-3 de kous op de kop te hebben gehad. Op 14 juli 1951 speelde PSV, dat de landstitel al binnen had, weer in de kampioenscompetitie in Friesland. In deze laatste wedstrijd van de kampioensronde kwam de scheidsrechter niet opdagen. Een plaatsvervanger bleek ook niet aanwezig te zijn. Omdat beide grensrechters als fluitist wilde optreden, begonnen ze met elkaar te bakkeleien. Nadat de tijd verstreek en de besturen van PSV en Heerenveen zich ermee gingen bemoeien, won de uit Meppel afkomstige grensrechter het pleit. Nadat hij een fluit geleend had, zag hij PSV met 3-2 winnen.

Ondanks een 16e plaats in de 1e divisie loodste Fritz Korbach SC Heerenveen in het seizoen 1989/90 via de nacompetitie als eerste Friese club naar de eredivisie. De eerste uitwedstrijd tegen Heerenveen sinds de invoering van het betaalde voetbal weet PSV door doelpunten van Ellerman en Romario (twee penalty's) met 3-0 te winnen. Drie jaar later wordt de laatste Heerenveen-PSV in het oude Sportpark Noord aan de JH Kruisstraat met 0-0 gelijkgespeeld. Op 19 januari 1996 maakte Jaap Stam in het Abe Lenstrastadion als rechtsachter zijn debuut voor PSV. Zenden scoorde met rechts al in de eerste minuut. Jonk zag dat doelman Swager een paar meter voor zijn goal stond en scoorde met een prachtige lob. Jan Wouters besliste de wedstrijd nadat Erik Regtop de spanning had teruggerecht.

In het kampioensseizoen 1996/97 wint PSV met 1-0 door een benutte penalty van Luc Nilis na een overtreding op Marciano Vink. Een seizoen later speelde Petrovic al op 31 oktober zijn laatste duel in de eredivisie voor PSV. Bruggink kopte de 1-0 binnen nadat doelman Vonk een hard schot van Nilis niet klemvast had. Na rust verraste Houttuin Waterreus met een schuiver bij de 2e paal. In de slotminuten voorkwam de doelman van PSV nog een doelpunt van Heerenveen speler Ruud van Nistelrooy. In het tussenseizoen onder Robson gaf PSV een 3-0 voorsprong (Nilis, Khokhlov en Iwan) uit handen. Een seizoen later strafte Van Nistelrooy, nadat Nilis PSV op 1-0 had gezet, een fout in de defensie van Heerenveen genadeloos af. Invaller Kolkka scoorde de 3-0 nadat de bal na een prachtige actie van Van Nistelrooy op de paal belandde.

In het seizoen 2000/01 wint PSV met 4-1 door vier treffers van Kezman. Bij het losrukken van zijn directe tegenstander geeft Bruggink (momenteel Heerenveen) een elleboogstoot aan Sander van Gessel die hem op vier wedstrijden schorsing komt te staan. Omdat Wegereef de treffer vol in het gezicht niet zag, kon Bruggink heel gemakkelijk Kezman in staat stellen de 0-3 te scoren. In het seizoen 2001/02 wonnen de nazaten van Abe Lenstra met 4-1. Alleen Rommedahl wist de eer te redden voor de Eindhovenaren.

Een seizoen later had PSV het geluk van een landskampioen en wonnen de rood-witten vlak voor tijd met 1-0 na een schitterende actie van Arjen Robben. Vorig seizoen werd er met 3-2 verloren ondanks dat PSV met 2-1 voorstond.

Zondag om 16.30 uur staat de vijftiende confrontatie tussen SC Heerenveen en PSV op de agenda. Meer over de statistieken: archief.




Tags

heerenveen eredivisie nilis bruggink nistelrooy kezman makkie afkomstige archief arjen athleta bakkeleien beginjaar besliste besturen confrontatie dreigden eer elleboogstoot ellerman fluitist friese friesland fritz geleend gessel grensrechter houttuin iwan jonk kampioensronde kampioensseizoen khokhlov klemvast kolkka korbach kous kruisstraat laaiden landstitel lenstrastadion lieuwe loodste marciano meppel nacompetitie nazaten opdagen petrovic plaatsvervanger rechtsachter regtop robben robson romario rommedahl schuiver slotminuten spartaan stam steiger strafte swager teruggerecht tussenseizoen uitduels vastgehouden verstreek vink vlag vonk voorkwam voorstond waterreus wegereef witten wouters zenden

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je eerst inloggen. Klik op de link rechtsboven.



PSV E-zine

Meld je aan en ontvang elke week een vers PSV E-zine in je mailbox met al het nieuws en achtergronden. Maar liefst 27.839 fans gingen je al voor.




Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.



Tagcloud

albert alcohol bakayoko brenet brobbey ehvdgxt excelsiorvriend gakpo izecson job koen lozano madueke maduro obelix obispo onzin paniek popcorn psvrijnwoude ridicuul rijbewijs roger santos sutalo trestena twente var xavisimons zusje